GSMA dan IBM bekerjasama untuk mempercepat pengambilan AI dan kemahiran bagi sektor telekomunikasi dengan melancarkan Program Latihan AI Generatif dan Cabaran Industri

(SeaPRwire) –   Program latihan AI ini adalah yang pertama dalam siri baru GSMA Advance bertujuan untuk membina kemahiran, memperkasakan inovasi dan memperjuangkan keragaman tenaga kerja

LONDON dan NEW YORK, 30 Januari 2024 — GSMA dan IBM (NYSE:  ) hari ini mengumumkan kerjasama baru untuk menyokong penggunaan dan kemahiran kecerdasan buatan generatif (AI) dalam industri telekomunikasi melalui pelancaran Program Latihan AI GSMA Advance dan Program Generatif AI GSMA Foundry.

IBM Corporation logo.

IBM Corporation logo.

Program latihan AI, yang pertama dalam siri baru , bertujuan untuk mempersiapkan pemimpin telco untuk era AI dan menyemai kemahiran dalam industri telekomunikasi, dengan melengkapkan ahli dengan kemahiran dan pengetahuan untuk memanfaatkan teknologi Gen AI menggunakan watsonx, platform AI dan data IBM dengan pembantu AI.

Program latihan, direka untuk pemimpin telekomunikasi, akan meliputi pelbagai topik, daripada prinsip asas AI kepada aplikasi Gen AI khusus dalam telekomunikasi. Untuk memastikan pelbagai peserta dapat mendapat manfaat, sesi Latihan AI GSMA Advance akan diadakan di pejabat IBM di lima lokasi di seluruh dunia pada tahun 2024, termasuk Dubai, London, Mexico, New York dan Seoul, dan program latihan online akan tersedia dalam bahasa yang berbeza.

Versi digital program akan tersedia untuk membantu menangani kedua-dua strategi perniagaan dan asas teknologi Kecerdasan Buatan Generatif. Program ini akan memanfaatkan IBM watsonx untuk menyampaikan latihan tangan untuk melengkapi jurutera dan pembangun dengan pengetahuan praktikal Gen AI yang mendalam.

Program Generatif AI GSMA Foundry akan memberikan ahli GSMA akses kepada IBM watsonx. Platform ini bertujuan untuk membantu pemain industri telekomunikasi mengkaji kes penggunaan Generatif AI khusus industri, membolehkan ahli meningkatkan keunggulan kos, pertumbuhan pendapatan dan meningkatkan pengalaman pelanggan. Sebagai sebahagian daripada kerjasama berterusan, GSMA Foundry dan IBM akan memacu siri program dan cabaran industri Gen AI untuk menyiasat penggunaan Kecemasan Buatan Generatif dalam pelbagai bidang fungsi pembekal telekomunikasi.

Menyemai Jurang Penerimaan AI 

Melalui Program Latihan AI GSMA Advance dan Program Gen AI Foundry, GSMA dan IBM akan membantu menangani jurang dalam kemahiran, latihan dan alat AI, menyokong komitmen GSMA terhadap pembekal segala saiz di seluruh dunia.

Kajian terbaru IBM mendapati 40% telekomunikasi yang disoal selidik sedang mengkaji atau menguji generatif AI, dan 45% telah mempercepat pelaksanaan AI. Penyelidikan daripada juga menunjukkan bahawa walaupun 56% pembekal yang disoal selidik sedang secara aktif menguji penyelesaian generatif AI – pada kadar lebih tinggi daripada sebarang teknologi keutamaan lain – penerimaan ini kurang meluas di kalangan pembekal bersaiz sederhana dan kecil yang disoal selidik.

Melalui inisiatif ini, GSMA dan IBM bertujuan untuk membolehkan pembekal, termasuk mereka yang menyokong komuniti yang kurang terhubung di seluruh dunia, untuk mendapat manfaat daripada teknologi AI, dan membangunkan penyelesaian inovatif dan inklusif baru untuk membantu menghubungkan mereka dalam masyarakat yang belum terhubung secara dalam talian.

Kecemasan Buatan Generatif memegang potensi besar untuk membantu meningkatkan segala jenis operasi dan penglibatan pelanggan. Khususnya, generatif AI boleh membantu mentransformasikan penjagaan pelanggan, pengoptimuman IT dan rangkaian – semua bidang di mana automasi boleh membantu meningkatkan kelincahan dan kecekapan. Melalui komitmen mereka untuk membangunkan kemahiran dan latihan generatif AI untuk industri telekomunikasi, GSMA dan IBM mahu membolehkan pembekal perkhidmatan komunikasi menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dan, akhirnya, membantu lebih ramai orang mendapat manfaat daripada sambungan digital.

“Kecekapan Buatan menyediakan industri telekomunikasi, dan masyarakat yang ia berkhidmat, dengan peluang besar untuk melancarkan perkhidmatan baru, meningkatkan sambungan dan pengalaman pelanggan. Secara keseluruhan, dianggarkan bahawa AI boleh menyumbang $15.7 trillion1 kepada ekonomi global menjelang 2030,” kata Alex Sinclair, Ketua Pegawai Teknologi di GSMA. “Walau bagaimanapun, penting bahawa AI didemokrasikan untuk memastikan bahawa semua bahagian industri sambungan dan pelanggan mereka, di mana sahaja di dunia, mendapat manfaat. Membawa pembekal akses kepada alat dan pengetahuan AI, bersama-sama dengan kemahiran, akses dan latihan yang perlu, adalah kunci untuk mencapai matlamat ini.”

“Sebagai pemimpin dunia dalam AI untuk perniagaan, IBM akan memberikan sokongan penting kepada latihan ini untuk industri telekomunikasi melalui kerjasama ini dengan GSMA,” kata Stephen Rose, Pengurus Besar, Industri Global, IBM. “Generatif AI boleh mencipta peluang besar bagi pembekal perkhidmatan komunikasi ketika mereka memandang untuk mengoptimumkan proses semasa, dan seperti GSMA, matlamat kami adalah untuk menawarkan teknologi ini dalam industri, yang kami jadikan mungkin melalui watsonx.”

Dengan menjelang, GSMA akan berkongsi lebih lanjut mengenai masa depan program dan inisiatif tambahan untuk menangani jurang kemahiran AI. Untuk maklumat lanjut mengenai watsonx, sila lawati

Pernyataan mengenai arah dan niat masa depan IBM boleh berubah atau ditarik balik tanpa notis, dan mewakili matlamat dan objektif sahaja.

Mengenai GSMA
GSMA adalah organisasi global menyatukan ekosistem mudah alih untuk mencari, membangunkan dan menyampaikan inovasi asas kepada alam perniagaan positif dan perubahan masyarakat. Visi kami adalah untuk memanfaatkan sepenuhnya kuasa sambungan supaya manusia, industri dan masyarakat maju. Mewakili pembekal perkhidmatan mudah alih dan organisasi di seluruh ekosistem mudah alih dan industri bersebelahan, GSMA menyampaikan kepada ahlinya di seluruh tiga tiang utama: Sambungan untuk Kebaikan, Perkhidmatan dan Penyelesaian Industri, dan Usaha Luar.

Kami menjemput anda untuk mengetahui lebih lanjut di

Mengenai IBM
IBM adalah pembekal terkemuka awan hibrid global dan AI, dan kepakaran perundingan. Kami membantu pelanggan di lebih 175 negara memanfaatkan wawasan daripada data mereka, mengoptimumkan proses perniagaan, mengurangkan kos dan mendapatkan kelebihan saingan dalam industri mereka. Lebih 4,000 entiti kerajaan dan korporat dalam bidang penting seperti perkhidmatan kewangan, telekomunikasi dan kesihatan bergantung kepada platform awan hibrid IBM dan Red Hat OpenShift untuk menjalankan transformasi digital mereka dengan cepat, cekap dan selamat. Terobosan IBM dalam AI, pengkomputeran kuantum, penyelesaian awan khusus industri dan perundingan menyampaikan pilihan terbuka dan fleksibel kepada pelanggan kami. Semua ini disokong oleh komitmen jangka panjang IBM terhadap kepercayaan, ketelusan, tanggungjawab, inklusiviti dan perkhidmatan.

Lawati untuk maklumat lanjut.

1 Laporan PwC :

Hubungan Media:
Bridget Devine

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.