Google Pay India 与 NPCI International 签署谅解备忘录,在全球范围内扩展统一支付接口 (UPI)的使用

(SeaPRwire) –   NEW DELHI, 30 Jan 2024Google India Digital Services (P) Limited serta NPCI International Payments Ltd (NIPL), anak syarikat milik sepenuhnya India (NPCI) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk mengembangkan kesan transformatif UPI ke negara di luar India.

MoU ini mempunyai tiga objektif utama. Pertama, ia bertujuan untuk meluaskan penggunaan pembayaran UPI untuk pengembara di luar India, yang membolehkan mereka membuat transaksi dengan mudah di luar negara. Kedua, MoU ini bertujuan untuk membantu dalam mewujudkan sistem pembayaran digital seperti UPI di negara lain, dengan menyediakan model untuk transaksi kewangan yang lancar. Akhir sekali, ia memberi tumpuan kepada memudahkan proses pengiriman wang antara negara dengan memanfaatkan infrastruktur UPI, sekali gus memudahkan pertukaran kewangan rentas sempadan.

Objektif yang digariskan akan membantu mempercepatkan penerimaan UPI di seluruh dunia, yang memberikan pedagang asing akses ke pelanggan India yang tidak lagi perlu bergantung hanya kepada mata wang asing dan/atau kad kredit atau forex untuk membuat pembayaran digital dan akan mempunyai pilihan menggunakan UPI yang dikuasakan oleh India termasuk Google Pay. Ini selaras dengan usaha NPCI untuk mengukuhkan kedudukan India dalam landskap pembayaran digital global. Tambahan pula, MoU ini juga akan menyumbang secara signifikan untuk memudahkan pengiriman wang dengan mengurangkan kebergantungan terhadap saluran pemindahan wang konvensional.

Deeksha Kaushal, Pengarah, Jalinan KerjasamaGoogle India, berkata, “Kami amat berbesar hati dapat menyokong NIPL ke arah mengembangkan jangkauan UPI ke pasaran antarabangsa. Google Pay telah menjadi kolaborator yang bangga dan bersedia untuk NPCI dan ekosistem kewangan, di bawah panduan pengawal selia, dan kerjasama ini merupakan langkah lain ke arah komitmen kami untuk menjadikan pembayaran lebih mudah, selamat dan mudah. UPI telah menunjukkan kepada dunia perubahan langkah yang berlaku dalam ekonomi dengan memperkenalkan infrastruktur digital interoperasi berskala penduduk dan setiap ekonomi yang menyertai rangkaian tersebut akan mencipta kesan di luar jumlah bahagiannya. Kami amat teruja tentang skop kerjasama ini.”

Ritesh Shukla, Ketua Pegawai Eksekutif – NPCI International Payments Limited (NIPL), berkata, “Kami berbesar hati dapat bekerjasama dengan Google Pay untuk memacu UPI ke pentas global. Kerjasama strategik ini bukan sahaja akan memudahkan transaksi asing bagi pengembara India tetapi juga akan membolehkan kami memperluaskan pengetahuan dan kepakaran kami dalam mengendalikan ekosistem pembayaran digital yang berjaya ke negara lain. Kami juga teruja untuk mendayakan rangkaian pengiriman wang antarabangsa yang lancar dan lebih tersambung dengan selanjutnya memperluas ciri interoperabiliti rentas sempadan UPI. Dengan kejayaan UPI dalam pasaran dinamik seperti India, kami teruja untuk mengembangkan visi kami untuk mengubah landskap pembayaran digital secara global.”

Pengembangan global UPI merupakan langkah transformatif dalam perdagangan antarabangsa, yang membolehkan pengalaman pembayaran yang lancar, selamat dan kos efektif untuk pedagang dan pelanggan di seluruh dunia.

Untuk butiran lanjut mengenai NPCI International, sila klik  .

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.