Global Times: Uzbekistan mengharapkan laluan baru untuk kemajuan dan kemakmuran bersama China

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 23, 2024 — Tahun 2023 telah menjadi tahun sibuk bagi China dalam interaksinya dengan dunia luar. Hubungan luar negerinya sentiasa memberi kesan mendalam terhadap ekonominya, strateginya dan taraf hidup rakyatnya. Global Times, bekerjasama dengan universiti dan pemikir China, kini mengeluarkan siri laporan negara. Tujuan laporan-laporan ini adalah untuk meningkatkan pemahaman negara-negara berkenaan, memberikan rangka kerja untuk menangani hubungan China dengan negara-negara ini, dan memahami trajektori hubungan ini.

Dalam laporan kedua siri ini, kami memberi tumpuan kepada Uzbekistan, sebuah negara terletak di Asia Tengah.

Uzbekistan adalah rakan strategik komprehensif China. Sejak Presiden Shavkat Mirziyoyev mengambil alih jawatan, Uzbekistan telah memberi penekanan besar kepada hubungannya dengan China, dengan aktif menyertai Inisiatif Jalur dan Lautan (BRI) yang dicadangkan China. Pada masa hadapan, kedua-dua negara patut mengkukuhkan pencapaian sedia ada dan terus menggalakkan kemajuan mantap hubungan China-Uzbekistan, memacu pembangunan berkualiti tinggi BRI.

Pencapaian berjaya

Kepercayaan politik antara China dan Uzbekistan telah mencapai tahap baharu. Pada 2013, China mencadangkan inisiatif membina ‘Ekonomi Jalur Sutera’, yang dipuji tinggi oleh Uzbekistan sebagai langkah penting untuk menghidupkan semula Jalur Sutera kuno.

Pada Mei 2017, Presiden Mirziyoyev membuat lawatan negara pertamanya ke China selepas mengambil alih jawatan. Pada April 2021, Presiden Xi Jinping berkata semasa panggilan telefon dengan Presiden Mirziyoyev bahawa China bersedia bekerja sama dengan Uzbekistan untuk meningkatkan skala, kualiti dan tahap kerjasama China-Uzbekistan, dan menyelaraskan BRI dan pelan membina ‘Uzbekistan Baharu’. Pada Februari 2022, Presiden Mirziyoyev dijemput lawat China untuk menghadiri upacara perasmian Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022. Pada September 2022, Presiden Xi melawat negara Uzbekistan dan menghadiri Mesyuarat ke-22 Majlis Ketua-Ketua Negara Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO) di Samarkand. Pada Mei 2023, Presiden Mirziyoyev menghadiri Kemuncak China-Asia Tengah semasa lawatan negara ke China. Pada Oktober, Presiden Mirziyoyev melawat China sekali lagi untuk menghadiri Forum Jalur dan Lautan Antarabangsa ke-3.

Kerjasama praktikal China-Uzbekistan juga telah mencapai terobosan baharu. Kini, China adalah sumber import terbesar Uzbekistan dan rakan perdagangan, serta destinasi eksport kedua terbesar. Konektiviti jalan raya adalah fokus utama kerjasama China-Uzbekistan, memacu transformasi Uzbekistan daripada ‘negara terkurung darat’ kepada ‘negara terhubung darat’. Laluan kereta api Angren-Pap, terowong terpanjang di Uzbekistan dan Asia Tengah dibina syarikat China, telah berjaya disiapkan. Koridor pengangkutan China-Kyrgyzstan-Uzbekistan menjadi arteri pengangkutan antarabangsa yang merentasi gunung. Empat laluan gas asli China-Asia Tengah semuanya melalui Uzbekistan, menetapkan piawaian kerjasama mesra jiran.

Selain itu, pertukaran budaya antara China dan Uzbekistan kian bermaya baharu. Pertukaran kerap telah berlaku antara universiti, pemikir, media, serta sektor seni, arkeologi dan kesihatan negara-negara berkenaan. Perjanjian dan memorandum fahaman telah ditandatangani dalam bidang kerjasama pelancongan. Dengan Uzbekistan melaksanakan dasar visa bebas 10 hari untuk pelancong dari China, kerjasama pelancongan antara China dan Uzbekistan bersedia untuk pengembangan skala lebih lanjut.

Uzbekistan memberi penekanan besar kepada hubungannya dengan China dan dengan aktif menyertai BRI. BRI memenuhi keperluan bersama China dan Uzbekistan. Pakar Uzbekistan mempunyai sikap positif dan objektif terhadap BRI dan bersetuju bahawa sikap negara-negara Asia Tengah terhadap BRI telah berubah daripada pemerhatian berhati-hati kepada penyertaan aktif. Mereka percaya ciri keseluruhan BRI adalah pembangunan bersama dan saling menguntungkan.

Uzbekistan menganggap penyertaan dalam BRI sebagai daya dorong luaran penting untuk pembangunan ekonominya dan mencadangkan permintaan kerjasama baharu. Ia berharap menjadi hab logistik dan pengangkutan lintas-Eurasia, dan bertujuan menarik dana dan teknologi China untuk memajukan industri secara gigih. Selain itu, ia mengharapkan untuk meluaskan eksport barangannya ke China, mempromosikan industri pelancongan, serta meluaskan pertukaran saintifik, pendidikan, dan budaya dengan China.

Memperdalam kerjasama

China telah dengan jelas menyatakan sokongannya terhadap kedaulatan, kemerdekaan dan integriti wilayah Uzbekistan, dan China dengan tegas menentang sebarang pihak yang campur tangan dalam hal ehwal dalaman Uzbekistan dalam apa jua keadaan. Kedua-dua negara kini berada di peringkat penting reformasi dan pembangunan, dengan China menyeluruh mempromosikan laluan China ke moden dan Uzbekistan berusaha membina ‘Uzbekistan Baharu’. Oleh itu, kedua-dua negara patut memperkukuh kerjasama menyeluruh, membina masa depan bersama antara China dan Uzbekistan, dan mencipta masa depan lebih baik bersama.

Kita patut memanfaatkan kelebihan geografi Uzbekistan bersempadan semua negara Asia Tengah lain untuk membina klaster industri China-Asia Tengah. Dengan memanfaatkan kelebihan pengeluaran, kita boleh menubuhkan klaster hulu, hulu tengah dan hilir, mencapai pengregionalan rantaian pengeluaran keseluruhan. Perlu mempromosikan pembentukan klaster terdiri daripada produk dan syarikat serupa untuk meningkatkan ketahanan industri dan memastikan pembangunan keseluruhan stabil. Kita perlu memberi penekanan kepada membangunkan bentuk baharu kerjasama ekonomi dan perdagangan melalui pemberdayaan digital, dan secara berperingkat mempromosikan tandatangan digital, pendaftaran automatik dan pembebasan kastam hijau untuk meningkatkan pengurusan perdagangan. Kita juga perlu memberi perhatian kepada nilai pasaran siber dan mempromosikan penggabungan perdagangan elektronik lintas sempadan dan rangkaian pasaran. Selain itu, perlu membangunkan model ‘Internet Plus’ untuk mempromosikan integrasi pasaran maya dan ekonomi sebenar.

Memandangkan struktur barang dagangan bilateral yang mudah, kita patut memanfaatkan hasrat Uzbekistan untuk meluaskan eksport, terus mengoptimumkan struktur perdagangan barang, terus meluaskan bidang kerjasama baharu, meningkatkan import produk berkualiti tinggi Uzbekistan dan mencapai pembangunan berpelbagai.

Kita patut memanfaatkan kelebihan perbandingan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.