Global Times: Pemenang Anugerah Sumbangan Cemerlang Kepada Kajian China 2023 berkongsi pemerhatian, wawasan tentang tamadun Cina

(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil) 

BEKASINGAPURA, 28 Nov 2023 — Timothy Brook mengunjungi China buat kali pertama pada tahun 1970-an, dan telah kembali ke negara itu banyak kali sejak itu untuk menjalankan pertukaran mendalam dengan cendekiawan China.

Brook ialah pakar sejarah China, dan terutamanya tertarik dengan Dinasti Ming (1368-1644), dan telah menerbitkan beberapa buku dan kertas akademik mengenai topik itu selama dekad. Buku terbarunya, Harga Runtuh: Kecil Zaman Ais dan Jatuhnya China Ming, diterbitkan oleh Princeton University Press pada November.

“Salah satu sebab mengapa saya begitu tertarik dengan Dinasti Ming adalah bahawa ia adalah permulaan dialog antara China dan Eropah yang berterusan hingga hari ini,” kata Brook, bercakap dalam bahasa Cina lancar, pada hari Khamis. “Orang Eropah mula datang ke China pada abad ke-16,” beliau menunjukkan.

Konteks global yang luas

Tidak seperti banyak cendekiawan China lain, pemerhatian Brook biasanya menempatkan China dalam konteks global yang luas, dan menyajikan kaitan antara China dan Barat. “China dan dunia harus saling memahami lebih baik,” kata Brook, menunjukkan bahawa kedua-dua orang Barat dan orang Cina harus memahami sejarah mereka dengan cara yang berbeza.

Dia mencadangkan bahawa pelajar antarabangsa muda hari ini harus melihat China dalam konteks global yang lebih luas, terutamanya dalam era globalisasi, apabila pembelajaran bersama di kalangan tamadun sangat penting.

“Anda perlu tidak hanya tenggelam dalam budaya dan bahasa Cina, tetapi juga tenggelam dalam dunia – gunakan pengetahuan di mana anda datang, dan bawa itu untuk menangani pengetahuan yang anda peroleh tentang China,” kata Brook kepada Global Times. Walau bagaimanapun, melakukan ini “tidak mudah.”

Dianggap sebagai salah seorang pengisah terbaik di kalangan sejarawan Amerika Utara, Brook telah mendapat pembacaan meluas di China dan luar negara untuk banyak bukunya, seperti Kekeliruan Kepuasan: Perdagangan dan Kebudayaan di China Ming dan Topi Vermeer: Abad Ketujuh Belas dan Syaf Dawn Dunia Global.

Buku-buku itu membuka jendela bagi pembaca antarabangsa untuk mempelajari sejarah dan tamadun Cina lebih lanjut.

“Saya terus menulis buku tentang China untuk meningkatkan pemahaman luar dunia terhadap China,” kata Brook. Penting untuk membenarkan orang asing mengetahui bahawa sejarah Cina bukan sesuatu yang jauh, aneh atau sukar dipahami, beliau menunjukkan.

Bagi pembaca Cina, pemerhatian dan wawasan Brook menawarkan perspektif “orang luar” yang berharga.

“Walaupun saya tidak akan pernah sepenuhnya memahami China sebagai ‘orang dalam’ melakukannya, ‘orang luar’ ini telah mencipta idea dan wawasan yang mungkin membantu kita mencapai pengetahuan yang lebih objektif dan universal tentang China, dan bukan hanya tentang China atas syarat-syaratnya sendiri dan untuk dirinya sendiri, tetapi tentang China sebagai sebahagian daripada dunia, yang sebenarnya, di mana kita semua hidup,” kata Brook dalam ucapan penerimaan di forum itu pada hari Jumaat.

Memandang buku dan kertas akademik Baik Young-seo, “Timur Asia” mungkin salah satu istilah yang paling kerap disebut. Sebagai cendekiawan Korea Selatan pertama yang memenangi Hadiah untuk Sumbangan Cemerlang kepada Kajian China, Baik menambah perspektif berharga Korea Selatan kepada kajian China dunia sekarang, kebanyakannya berdasarkan pemerhatian dari Barat.

“Berbanding negara-negara di kawasan lain seperti Amerika Latin atau Eropah, negara-negara di Timur Asia berkongsi lebih banyak tanah persetujuan di kalangan tamadun,” kata Baik pada hari Khamis, bertindak balas kepada soalan yang dikemukakan oleh Global Times.

Negara-negara Asia Timur menikmati sesetengah aset tamadun bersama, kata Baik. Walau bagaimanapun, “[Kita harus] tidak hanya menjelajahi mana dari aset yang boleh dikongsi, tetapi juga membuat usaha lebih besar dalam menganalisis dan menyelidik mana dari aset yang boleh membantu pembangunan sebenar kawasan ini,” katanya.

Baik mengingat bahawa selepas 1992, apabila China dan Korea Selatan menubuhkan hubungan diplomatik, pertukaran antara kedua-dua negara menjadi semakin kerap, yang meningkatkan pemikiran serantau tentang Timur Asia. Sejak itu, Baik telah mempelajari sejarah dan realiti China dari perspektif Asia Timur.

‘Keterbukaan dan kelenturan’

Baik telah berkhidmat sebagai presiden Persatuan Korea untuk Kajian Cina Kontemporari dan Persatuan Korea untuk Kajian Sejarah Cina Moden. Buku-bukunya yang utama, termasuk Kembalinya Asia Timur dan Asia Timur sebagai Pemikiran Intelektual, telah memberikan pengaruh meluas kepada komuniti akademik kajian China di Korea Selatan dan China.

“Apa yang paling saya sukai tentang tamadun Cina ialah keterbukanya dan kelenturannya,” kata Baik. Negara-negara Asia Timur harus “menghormati perbezaan masing-masing, menghapuskan pertentangan, dan meningkatkan kemampuan mendengar satu sama lain,” katanya kepada Global Times.

“Pada awal 1970-an, saya menjadi tertarik dengan China terutamanya kerana saya mahu merenung Korea Selatan dengan mempelajari China,” katanya dalam bahasa Cina lancar dalam ucapan penerimaan di forum itu pada hari Jumaat. Kini, kajian China memerlukan pembelajaran bersama dan rujukan kepada negara-negara berkaitan termasuk Korea Selatan, tambahnya.

Telah ke China banyak kali, Baik telah membina persahabatan baik dengan cendekiawan Cina dalam dekad kebelakangan ini. Dia berkata bahawa di China, kadang-kadang dia menikmati hot pot dan arak Cina dengan sejarawan Cina seperti Xu Jilin, yang juga hadir di acara itu pada hari Khamis.

“Saya tidak mempelajari sejarah dan realiti moden China dari perspektif ‘penonton’,” kata Baik. “Saya peserta.”