Global Times: Kazakhstan menjadi pemacu kesinambungan konektiviti serantau bersama China

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 22, 2024Tahun 2023 telah menjadi tahun yang sibuk bagi China dalam interaksinya dengan dunia luar. Hubungan luar negerinya sentiasa memberi kesan mendalam terhadap ekonominya, strateginya dan taraf hidup rakyatnya. Global Times, bekerjasama dengan universiti dan institut pemikiran China, kini melancarkan siri laporan negara. Tujuannya adalah untuk meningkatkan pemahaman mengenai negara-negara berkenaan, memberikan rangka kerja untuk menangani hubungan China dengan negara-negara ini, dan memahami trajektori hubungan ini.

Dalam laporan pertama siri ini, kami memberi tumpuan kepada Kazakhstan, rakan kongsi penting dalam membina bersama Inisiatif Jalur dan Landasan (BRI). Dengan mempelajari kepercayaan politik bersama, kerjasama ekonomi dan perdagangan, serta sambungan infrastruktur antara China dan Kazakhstan, kami berhasrat untuk melukiskan gambaran hubungan masa depan China-Kazakhstan. 

Pada September 2013, konsep Tali Sutera Ekonomi dibentangkan buat pertama kali oleh Presiden Xi Jinping semasa lawatannya ke Kazakhstan, yang menerima sokongan hangat dan penyertaan meluas daripada Kazakhstan. Selama 10 tahun kebelakangan ini, Kazakhstan telah menjadi rakan kongsi penting dalam membina bersama Inisiatif Jalur dan Landasan (BRI). Bersempena perubahan yang belum pernah berlaku seabad dan konflik RusiaUkraine, Kazakhstan kini berada di dalam tempoh penting reformasi negara. Dalam keadaan sebegini, Kemuncak China-Asia Tengah yang diadakan di Xi’an pada Mei 2023 menonjolkan kepentingannya. Pelaksanaan hasil kemuncak ini akan membantu mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi BRI di Kazakhstan.

Hasil buah

Presiden Xi berjaya melawat Kazakhstan empat kali: pada September 2013, Mei 2015, Jun 2017 dan September 2022. Pada September 2019, Kassym-Jomart Tokayev melawat China buat kali pertama sebagai Presiden, dan China serta Kazakhstan mengumumkan penubuhan “perkongsian strategik menyeluruh kekal”.

Pada Februari 2022, Tokayev melawat China dan menghadiri upacara perasmian Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing. Pada Mei 2023, Tokayev menghadiri Kemuncak China-Asia Tengah di Xi’an, China. Pada Oktober, Tokayev menghadiri Forum Kerjasama Jalur dan Landasan Antarabangsa ke-3 yang diadakan di Beijing. Ini merupakan kali pertama Presiden Kazakhstan melawat China sebanyak dua kali dalam setahun, yang belum pernah berlaku dalam sejarah hubungan ChinaKazakhstan. Panduan strategik kepala negara dan pertukaran peringkat tinggi yang kerap adalah jaminan dan kelebihan bagi pembangunan berterusan hubungan ChinaKazakhstan pada tahap tinggi.

Walaupun dilanda wabak COVID-19 selama tiga tahun, kerjasama ekonomi dan perdagangan antara China dan Kazakhstan berkembang dengan baik, dengan perdagangan bilateral mencapai $21.43 bilion pada 2020. Pada 2021, jumlah perdagangan keseluruhan antara China dan Kazakhstan ialah $25.25 bilion. Pada 2022, jumlah isi kandungan perdagangan barangan antara China dan Kazakhstan ialah $31.17 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 23.6 peratus. China telah menjadi rakan perdagangan kedua terbesar Kazakhstan, destinasi eksport terbesar dan sumber import kedua terbesar selama bertahun-tahun.

Kerjasama minyak dan gas ChinaKazakhstan merupakan model kejayaan. Syarikat-syarikat berdana Cina membantu rakan Kazakh mengeksploitasi sumber-sumber minyak dan gas di dalam negara. Kerjasama itu merangkumi seluruh rantaian industri, termasuklah eksplorasi, pengeksploitan, penapisan, pengangkutan dan jualan. Sebanyak 55 projek telah dimasukkan dalam senarai kerjasama kapasiti ChinaKazakhstan, dengan jumlah kontrak melebihi $27.4 bilion. Projek tenaga baharu seperti ladang angin Zhanatas, loji hidroelektrik Turgusun dan loji fotovoltaik Kapshagay yang dibina oleh syarikat berdana Cina, telah membantu kawasan setempat untuk beralih ke pembangunan rendah karbon dengan berkesan.

Selama dasawarsa kebelakangan ini, China dan Kazakhstan telah merealisasikan sambungan darat, laut dan udara bersepadu. Kini, China dan Kazakhstan telah mengendalikan tujuh pasang pelabuhan sempadan sepanjang tahun, lima paip minyak dan gas lintas sempadan, dua landasan kereta api lintas sempadan, dan pusat kerjasama sempadan antarabangsa. Menurut statistik, perkhidmatan pengangkutan transit telah mewujudkan kira-kira 50,000 pekerjaan untuk Kazakhstan.

China dan Kazakhstan telah menyertai penubuhan pelbagai platform kewangan. Bank Pelaburan Infrastruktur Asia, Dana Tali Sutera, Dana Kerjasama Ekonomi Eurasia China dan pelbagai platform kewangan lain memberikan saluran pembiayaan yang boleh dipercayai untuk BRI. Kedua, China menyokong pembangunan sistem kewangan di Kazakhstan. Pada 23 September 2019, Cawangan Bank Pembinaan China Astana dibuka, menjadi bank komersial berdana Cina pertama yang menubuhkan institusi operasi di Pusat Kewangan Antarabangsa Astana. Ketiga, China dan Kazakhstan meluaskan skala penyelesaian mata wang tempatan dan memudahkan kerjasama serta pembangunan antara kedua-dua negara. Pada September 2022, bank pusat China menandatangani memorandum kerjasama dengan bank pusat Kazakhstan untuk menubuhkan susunan penebusan renminbi (RMB) di Kazakhstan.

Enam pusat bahasa dan kebudayaan Kazakh, serta institut penyelidikan ekonomi dan sosial, telah ditubuhkan di China, manakala Kazakhstan juga menjadi tuan rumah lima Institut Konfusius. Kazakhstan menjadi negara Asia Tengah pertama yang mempunyai persetujuan bebas visa dengan China.

Mempromosikan kerjasama BRI

Pencapaian Kemuncak China-Asia Tengah telah mendapat pujian tinggi daripada negara-negara Asia Tengah, dengan Kazakhstan sebagai wakil. Negara-negara Asia Tengah kini berada di peringkat penting pembangunan negara, bersempena ketidakpastian pembangunan masa depan konflik RusiaUkraine. Kestabilan politik dan pembangunan ekonomi negara-negara Asia Tengah telah terjejas, maka harapan yang lebih tinggi daripada negara-negara Asia Tengah terhadap China semakin meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Ia perlu memperdalam hubungan dengan negara-negara Asia Tengah melalui Kemuncak China-Asia Tengah. Pertama, China perlu terus memberi sokongan kuat kepada negara-negara Asia Tengah dalam mempertahankan kedaulatan negara, kemerdekaan, integriti wilayah dan pembangunan negara yang dipilih mereka.