Global Times: Evolusi totem naga Cina menunjukkan kepelbagaian, persatuan tamadun kuno

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 29, 2024 — Menjelang Hari Tahun Baru Cina yang akan datang, dunia menanti Tahun Naga yang unik yang berkaitan dengan simbol yang baik ini. Daripada 12 haiwan dalam sistem Zodiak Cina, hanya naga yang bersifat mitos, memberikannya kerusi khas dalam budaya tradisional.

Rakyat Cina sangat menyukai totem berusia 10,000 tahun ini, kerana mereka telah lama dengan bangga merujuk diri mereka sebagai “keturunan naga”. Walau bagaimanapun, di luar konteks Asia, istilah “naga” sama sekali bukan simbol positif, menjadikan naga Cina sebagai kes yang sempurna untuk “didemonkan dalam terjemahan”. Kini, satu kempen spontan sedang berlangsung untuk membersihkan namanya.

Pada bila-bila masa cuti tradisional penting Cina tiba, pasukan tarian naga di daerah Fengshun, Wilayah Guangdong Selatan, China mengambil pusat pentas di bandar.

Membawa naga Cina buatan tangan, atau long dalam bahasa Cina, sekumpulan 10 orang akan menari di tengah-tengah letupan meriam api sambil berdoa untuk Tahun Baru yang makmur dan aman.

Penghormatan terhadap naga Cina merebak ke seluruh dunia, bersama-sama dengan komuniti Cina di dalam dan luar negara, yang masih menyaksikan evolusi totem unik ini. Totem berusia ribuan tahun ini mungkin merupakan simbol paling tipikal budaya Cina. Tanduk rusa, kepala lembu, badan ular dan sisik ikan, bentuk unik ini telah ditemui oleh ahli arkeologi dari kubur bangsawan yang dikubur dalam di Tanah Tengah Cina, diukir oleh pekerja binaan di atas bumbung Istana Terlarang berabad yang lalu, dan secara kreatif digunakan oleh tukang kek dim sum moden.

Walau bagaimanapun, long telah diterjemahkan sebagai “naga” oleh penterjemah Barat untuk berkongsi nama dengan naga Barat, menyebabkan pakar dan cendekiawan dari Timur dan Barat menghabiskan dekad menjelaskan perbezaan antara kedua-duanya.

Dalam Kristian, naga jahat di Barat dicatat telah dikalahkan oleh Santo George. Di Cina, selama dekad, cendekiawan telah memegang pelbagai pendapat mengenai munculnya lambang keberuntungan negara.

Banyak ahli mitos dan sejarah percaya bahawa penampilan bentuk awal naga Cina sangat berkaitan dengan penyembahan makhluk langit dan kelangsungan hidup dalam masyarakat pertanian. Penemuan terbaru dalam arkeologi mengesan asal-usul naga Cina hampir 10,000 tahun lalu.

“Dalam mata leluhur Cina kami, naga boleh menyediakan hujan, menyuburkan bumi dan memastikan hasil yang melimpah di masyarakat pertanian. Ia boleh terbang melalui awan, satu cara sihir untuk pengangkutan antara Syurga dan Bumi. Kuasa dan keagungan naga juga mewakili pengekalan ketertiban di alam manusia,” kata Profesor Xiao Fang, ketua Jabatan Antropologi dan Kajian Folklor di Universiti Normal Beijing kepada Global Times.

Sama ada ia berbentuk timbunan batu naga Hebei atau naga giok yang membentuk asas untuk gambaran masa depan, representasi totem dalam pelbagai bentuk selama ribuan tahun berdiri sebagai simbol kuat kesatuan yang pelbagai dalam budaya Cina.

Salah terjemah dalam terjemahan

Selama dekad, long dalam bahasa Cina biasanya diterjemahkan ke bahasa Inggeris sebagai “naga”. Walau bagaimanapun, “naga” Inggeris biasanya merujuk kepada makhluk bersayap jahat, cukup berbeza daripada imej yang berkuasa dan baik yang dikaitkan dengan naga dalam budaya Cina kuno.

Cendekiawan telah lama membincangkan terjemahan yang sesuai untuk long. Huang Ji, seorang cendekiawan dari Universiti Normal Timur China, menyatakan bahawa naga asal Barat adalah syaitan, dan terdapat keperluan untuk menilai semula terjemahan long. Dalam usaha untuk membersihkan kesalahfahaman tentang simbol kebangsaan Cina yang disebabkan oleh persamaan dengan konsep naga Barat, Huang mencadangkan nama Inggeris “Loong”.

Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar Cina menentang cadangan itu, memanggilnya perubahan yang tidak perlu yang akan menyebabkan lebih banyak kesalahfahaman di kalangan orang asing.

“Orang di negara lain yang tahu sedikit tentang budaya Cina boleh membezakan perbezaan antara naga Cina dan naga Barat,” kata Huang Youyi, bekas naib presiden Kumpulan Penerbitan Antarabangsa China dan naib presiden penyunting Persatuan Penterjemah China kepada Global Times.

Ahli sinologi Perancis Rémi Mathieu memberitahu Global Times bahawa naga Cina dan naga Eropah tidak berkongsi persamaan. Naga Cina mewakili kuasa dan sering digambarkan sebagai makhluk dengan kekuatan yang hebat. Ia dikaitkan dengan ciri-ciri positif, dengan aktif menghapuskan kejahatan. Naga Cina digambarkan sebagai makhluk dengan sifat hampir simpatik, kata Mathieu.

“Sebaliknya, naga Barat hampir sinonim dengan kejahatan mutlak. Dari lahirnya Kristian, ia mewakili kejahatan, bahkan dikaitkan dengan Iblis. Dalam ikonografi Kristian, ia kerap muncul dikalahkan dan dibunuh oleh wira Kristian, seperti penjaga Santo George atau Santo Michael, biasanya dengan lembing atau anak panah,” tambahnya.

Asal usul arkeologi Cina sebenar

Menurut penemuan arkeologi, zaman Neolitik merupakan tempoh penting untuk pembentukan dan perkembangan penyembahan naga Cina. Pelbagai artifak dan sisa-sisa penyembahan naga telah ditemui di seluruh rantau Cina, menunjukkan kemewahannya.

Timbunan batu naga, fragmen tembikar dengan hiasan naga dan bekas tembikar dengan ular memeluk katak yang ditemui di tapak Chahai di Lembah Sungai Liaohe kini dikenali sebagai representasi matang terawal naga Cina. Artifak-artifak ini sudah memiliki ciri-ciri asas naga Cina, termasuk kepala, leher, badan, sisik, ekor dan cakar, menjadikannya representasi yang hebat asal penyembahan naga. Dengan memeriksa pelbagai gambaran naga yang ditemui dari rantau berbeza sedikit kemudian dalam garis masa arkeologi, ia boleh dilihat bahawa penyembahan naga yang muncul semasa zaman Neolitik berkaitan dengan pengeluaran pertanian.

Asal usul naga Cina boleh ditelusuri kembali ke kira-kira 8,000 SM. Gambaran terawal naga-naga ini dibuat menggunakan teknik timbunan, seperti yang ditunjukkan oleh artifak berbentuk naga yang ditemui di tapak Chahai di Wilayah Liaoning utara China sekarang.

Sejak Budaya Chahai, penyembahan naga telah bercampur baur dengan budaya Cina selama ribuan tahun, menjadi simbol penting asal tamadun Cina.

Naga giok berusia sekitar 5,000 tahun ditemui dari Kebudayaan Hongshan Akhir hingga Kebudayaan Liangzhu awal, dengan budaya Hongshan menampilkan naga giok yang paling meluas, serta naga cat dan tanah liat.

Imej naga yang ditemui di reruntuhan Kebudayaan Hongshan sangat mempengaruhi evolusi naga dalam dinasti-dinasti berikutnya, menjadi tulang belakang asal naga Cina.

Artifak naga berusia 3,000 tahun juga ditemui di Tapak Reruntuhan Sanxingdui yang terkenal. Artifak-artifak ini termasuk bekas berbentuk naga dengan bentuk yang jelas, penutup naga yang melilit, serta hiasan naga giok pada Pokok Suci Giok, patung dengan kepala harimau dan badan naga dan pelbagai alat berbentuk naga.

Evolusi berterusan

Dari simbol kuasa kekaisaran kepada watak dalam cerita rakyat, naga Cina terus berkembang dan diperbaharui sepanjang masa.

Dalam masyarakat rakyat, kerana orang menjadi lebih familiar dengan simbolisme ini, mereka mula mempersonakan imej ini untuk sastera dan seni rakyat selama berabad-abad dengan menetapkan sifat manusia kepada mereka. Sebagai contoh, sebagai penjaga sumber air, naga laut Cina digambarkan dalam mitos dan novel sebagai baik dan berkuasa, seperti novel abad ke-16 Penobatan Dewa dan Perjalanan ke Barat, serta beberapa drama seperti Liu Yi dan Puteri Naga dari Dinasti Yuan (1279-1368).

Secara keseluruhan, imej naga Cina mengambil jalan positif selepas patung naga giok dari Budaya Hongshan 5,000 tahun lalu meletakkan asas untuk Dinasti Shang (sk. 1600 SM-1046 SM) berikutnya. Totem ini kemudian berkembang untuk mewakili

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.