Global Times: Duta khas bekas untuk CPEC dari Pakistan melihat perubahan besar di China, berjanji untuk membanteras kesalahfahaman

(SeaPRwire) –   BEIJING, 22 Januari 2024 — Dengan pengalaman kerja bertahun-tahun, dari perdagangan ekonomi hingga pertukaran budaya, dari membantu China memahami Pakistan hingga memperkenalkan China di Pakistan, Zafar Uddin Mahmood, mantan duta khusus untuk Koridor Ekonomi China-Pakistan (CPEC) mencatat bahawa beliau telah beransur-ansur beralih dari menjadi “tetamu” China menjadi menjadi “utusan” China, kerana beliau semakin rapat dengan kerjaya yang telah diusahakannya, kata pakar dalam temubual eksklusif dengan Global Times.

Perjalanan Mahmood bersama China bermula pada tahun 1976 apabila beliau tiba untuk belajar bahasa Cina di Institut Bahasa Beijing (kini Universiti Bahasa dan Kebudayaan Beijing).

“Saya mempunyai banyak kenangan tentang sekolah saya. Saya ingat mengikuti kelas di dalam khemah selepas gempa bumi Tangshan 1976 berlaku. Saya ingat membuat banyak kawan yang sedang belajar bahasa Cina di sekolah kami dan kini menjadi tokoh politik penting di pelbagai negara,” katanya.

Tetapi salah satu kenangan yang paling berharga baginya adalah menghabiskan malam Tahun Baru Cina bersama keluarga gurunya. Ketika itu, kupon rasional diperlukan untuk keperluan asas dan barangan isi rumah di China kerana negara itu berdepan kekurangan makanan dan bahan.

Keluarga gurunya tidak makan daging selama setahun hanya untuk menyimpan kupon untuk membeli daging lembu dan tepung untuk membuat dumpling untuk pelajar Muslim. Guru itu bahkan membeli periuk baru untuk merebus dumpling, kerana periuk lama mungkin pernah digunakan untuk memasak khinzir, kenang Mahmood dengan perasaan.

“Saya tersentuh hingga hari ini. Ini bukan tugasnya. Sementara itu, ia menunjukkan bagaimana orang Cina melayani tetamu dan semangat inklusif mereka walaupun kesukaran ketika itu. China mempunyai banyak orang dan kumpulan etnik yang berbeza yang saling menghormati dan menerima satu sama lain, yang sangat penting,” katanya.

“Saya mempunyai ikatan kuat dengan sekolah saya. Guru-guru tidak hanya mengajar saya bahasa tetapi juga mengajar saya tentang budaya Cina.”

Pada tahun 1977, Mahmood memulakan kehidupan universiti di Guangzhou, Provinsi Guangdong Selatan, China, pada tahun yang sama ketika peperiksaan masuk universiti kebangsaan China, Gaokao, disambung semula. Kumpulan pelajar khas terdiri daripada kelas Mahmood, berumur awal 20-an hingga akhir 40-an.

Daya pendorong

“Dan kini sistem pendidikan China telah mencapai banyak kejayaan. Ambil contoh universiti; kualiti pendidikan tinggi China adalah tahap teratas dan bidang utama semakin diperhalusi, jadi terdapat bakat khusus hampir dalam sebarang bidang. Saya fikir ini mungkin daya pendorong terbesar untuk pembangunan China,” kata Mahmood.

Semasa zaman kolejnya, beliau berkenalan dengan pelukis terkenal Lin Yong dan kaligrafer Su Hua. Beliau memperkenalkan mereka kepada Kedutaan Pakistan, yang membawa kepada beberapa lawatan oleh dua artis ke Pakistan atas jemputan kerajaan dan menganjurkan pameran. Beliau mengiringi Lin dan Su ke lawatan mereka ke Pakistan sebagai penterjemah, dan membantu Lin menerbitkan koleksinya di Pakistan, di mana beliau kemudian dianugerahkan Pingat Kecemerlangan oleh presiden Pakistan untuk kerjanya.

“Kami masih sangat rapat kawan sekarang, dan saya melawat mereka minggu lepas apabila saya pergi ke Guangzhou,” kata Mahmood.

Selepas tamat pengajian, beliau menjadikan mempromosikan pertukaran persahabatan ChinaPakistan sebagai matlamat kerjayanya.

“Pada tahun 1982, saya memulakan tugasan selama sembilan tahun di cawangan bank antarabangsa di China. Pengalaman itu sangat penting bagi saya untuk mengumpul pengalaman diplomatik dan memperluaskan perspektif antarabangsa saya, meletakkan asas untuk penglibatan saya kemudian dalam pelbagai urusan ChinaPakistan,” katanya.

Pekerjaan ini membawanya bekerja di pelbagai bandar di seluruh China dan memperoleh pemahaman yang lebih menyeluruh tentang negara itu. Beliau diberi peluang bertemu banyak diplomat Cina dan pemimpin kebangsaan penting. Apabila beliau kembali ke Pakistan selepas tugasannya di bank tamat, beliau memulakan kerjaya dalam perundingan perniagaan, khusus tertumpu pada mempromosikan kerjasama antara China dan Pakistan.

Membina jambatan

“Dengan perkukuh persahabatan ChinaPakistan, saya bersyukur dapat semakin diiktiraf oleh lebih ramai orang,” kata Mahmood.

Pada tahun 1999, beliau mula berkhidmat sebagai Penasihat Perdagangan di Kedutaan Pakistan di China. Pada tahun 2004, beliau dilantik sebagai Duta Besar pertama di konsulat jeneral Pakistan di Shanghai.

“Ini adalah peluang berharga yang membolehkan saya meluaskan kerja dari bidang ekonomi dan perdagangan ke bidang kebudayaan, dan ia juga meninggikan misi saya untuk mempromosikan persahabatan PakistanChina ke tahap baru.”

Pada tahun 2014, Mahmood dilantik sebagai duta khusus untuk CPEC, setelah menyaksikan manfaat yang dibawa dan perubahan yang dihadapi oleh Pakistan melalui Inisiatif Jalur dan Landasan. Untuk menghapuskan konsepsi salah dan memperkukuh pemahaman mendalam tentang China secara global, beliau kemudian mengasaskan Forum Pemahaman China, pemikir yang berpangkalan di Pakistan.

Apabila diminta apa yang paling berkesan baginya sepanjang dekad di China, Mahmood berkata budaya. “Budaya adalah jiwa dan tiang negara, mengandungi tradisi sejarah dan sikap rohani sesuatu bangsa. Pengalaman saya sebagai duta khusus untuk CPEC juga membuat saya lebih memahami pentingnya budaya dalam pertukaran antarabangsa. Nilai budaya dalam perdagangan barang, gen budaya yang disimpan dalam pertukaran peribadi, tradisi budaya yang diukir dalam komunikasi strategik semuanya adalah faktor penting bagaimana budaya mempengaruhi arah hubungan antara dua negara.”

“Ikatan saya dengan China bermula dengan daya tarikan budaya cemerlangnya, dan akhirnya ia akan kembali kepada penyebaran budaya dan perasaan tulus antara masyarakat negara berbeza. Kisah saya bersama China akan terus ditulis, menyambut masa depan yang lebih baik.”

Baca lebih lanjut:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.