Glenmark, Jiangsu Alphamab Biopharmaceuticals dan 3D Medicines mengumumkan penandatanganan Perjanjian Lesen untuk KN035 (Envafolimab) bagi Pelbagai Wilayah di Seluruh Dunia

  • Glenmark akan bertanggungjawab untuk terus membangun, mendaftarkan, dan memerdekakan Envafolimab di India, Asia Pasifik, Timur Tengah dan Afrika, Rusia, CIS, dan Amerika Latin.
  • Jiangsu Alphamab dan 3D Medicines akan menerima jumlah berangka dua digit juta dolar AS sehingga pelancaran, bayaran tambahan berangka tiga digit juta dolar AS berdasarkan prestasi jualan sepanjang perjanjian, dan yuran royalti berangka tunggal hingga berganda mengikut tahap jualan bersih.
  • Jiangsu Alphamab akan bertanggungjawab untuk pengeluaran KN035 di dalam dan luar Wilayah. 3D Medicines mengekalkan hak untuk membangun dan memerdekakan Envafolimab untuk sebarang tujuan di luar Wilayah.

(SeaPRwire) –   MUMBAI, India, 25 Jan. 2024 — Glenmark Specialty S.A. (GSSA), anak syarikat Glenmark Pharmaceuticals Ltd. (Glenmark), hari ini mengumumkan penandatanganan perjanjian lesen dengan JIANGSU ALPHAMAB BIOPHARMACEUTICALS CO., LTD (Jiangsu Alphamab) dan 3D MEDICINES INC. (3D Medicines), (bersama-sama sebagai Pemberi Lesen), untuk KN035 (Envafolimab) untuk India, Asia Pasifik (kecuali Singapura, Thailand, Malaysia), Timur Tengah dan Afrika, Rusia, CIS, dan Amerika Latin (Wilayah).

 

Di bawah terma-terma perjanjian itu, GSSA akan menerima daripada Jiangsu Alphamab dan 3D Medicines, lesen eksklusif untuk membangun, mendaftarkan, memerdekakan, Envafolimab untuk indikasi onkologi di Wilayah. Jiangsu Alphamab akan menjadi pembekal eksklusif produk itu. 3D Medicines mengekalkan hak untuk membangun dan memerdekakan Envafolimab untuk sebarang tujuan di luar Wilayah. Pemberi Lesen akan menerima jumlah berangka dua digit juta dolar AS sehingga pelancaran, bayaran tambahan berangka tiga digit juta dolar AS berdasarkan prestasi jualan sepanjang perjanjian, dan yuran royalti berangka tunggal hingga berganda mengikut tahap jualan bersih. Hak Pemberi Lesen kepada bayaran (termasuk bayaran awal, bayaran tahapan dan yuran royalti) di bawah Perjanjian Lesen adalah tertakluk kepada persetujuan antara 3D Medicines dan Jiangsu Alphamab. 

“Ini merupakan titik perubahan penting bagi Glenmark, kerana melalui perjanjian transformasi ini, kami memperoleh akses kepada antibodi tunggal domain rekombinan manusia pertama terhadap PD-L1 dalam bentuk subkutaneus untuk wilayah global yang luas. Kami gembira dengan peluang untuk membawa produk imunoonkologi inovatif ini kepada pesakit kanser di pasaran bersama dan secara bermakna menyumbang ke arah meningkatkan akses mereka kepada rawatan yang mungkin menyelamatkan nyawa,” ujar Glenn Saldanha, Pengerusi & Ketua Pegawai Eksekutif, Glenmark Pharmaceuticals Ltd.

Envafolimab, di bawah jenama ENWEIDA (恩維達®) telah diluluskan di China oleh Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan (NMPA Cina) pada November 2021 sebagai inhibitor PD-L1 subkutaneus global pertama untuk rawatan pesakit dewasa dengan kecacatan genetik mikrosatelit tinggi (MSI-H) atau pembaikan tidak sepadan (dMMR) yang dirawat sebelum ini bagi tumor pepejal maju. Lebih 30,000 pesakit di China sudah sangat mendapat manfaat daripada rawatan inovatif ini di mana, pada Disember 2023, ia juga secara rasmi dimasukkan ke dalam ‘Senarai Rawatan Melintasi’ oleh NMPA*. 

Secara keseluruhannya, prevalensi dMMR merentasi 13 jenis tumor (berdasarkan 54 kertas dan 20,383 pesakit) dianggarkan pada 16% (11%–22%)**, yang menjadikannya tanda genetik yang cukup meluas di kalangan pesakit kanser. Envafolimab mempunyai potensi untuk menyediakan rawatan berkesan untuk populasi ini di Pasaran Bersama dan seterusnya. 

Selanjutnya, Envafolimab sedang dibangunkan di Amerika Syarikat oleh Tracon Pharma dalam ujian penting dalam subjenis sarkoma tisu lembut (STS) termasuk, Pleomorfisme Tidak Berbeza (UPS) dan miksobibrosarkoma (MFS) yang berkaitan secara genetik. Envafolimab telah memperoleh dua penetapan ubat yatim untuk kanser saluran hempedu lanjut dan sarkoma tisu lembut (STS) daripada FDA AS, dan penetapan Laluan Cepat untuk STS. Indikasi tambahan seperti kanser saluran hempedu dan kanser paru-paru sel tidak kecil sedang dibangunkan.

Rujukan:

* Data fail
**Epidemiologi Ketidakstabilan Mikrosatelit Tinggi (MSI-H) dan Pembaikan Tidak Sepadan (dMMR) dalam Tumor Pepejal: Kajian Kesusasteraan Berstruktur (Maria Lorenzi et al.)

 

Logo:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.