Genome & Company Mengesahkan Keputusan Positif Fasa 2 Ujian Klinikal Kombinasi GEN-001 dan Bavencio® untuk Rawatan Kanser Perut Selepas Poster dibentangkan di ASCO GI

  • Keputusan menunjukkan tindak balas separa dikonfirmasi dalam 7 daripada 42 pesakit
  • Tindak balas separa diperhatikan dalam 3 daripada 8 pesakit yang sebelum ini dirawat oleh imunoterapi

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 24 Januari 2024 — Genome & Company (KOSDAQ: 314130), syarikat bioteknologi klinikal membangun terkemuka dalam pembangunan terapi mikrobiom mengumumkan pada 18 Januari (masa tempatan) bahawa poster telah dibentangkan mengenai keputusan utama positif daripada ujian klinikal fasa 2 (NCT05419362) dalam kanser perut dengan imunoterapi mikrobiomnya, GEN-001 di Persidangan Masyarakat Onkologi Klinikal Gastrointestinal Amerika (ASCO GI 2024).

GEN-001 adalah calon terapi oral yang terdiri daripada strain tunggal Lactococcus lactis, dan ujian klinikal fasa 2 untuk kanser perut telah dijalankan dalam gabungan dengan avelumab (Bavencio®) yang dibangunkan dan dipasarkan oleh Merck KGaA, Darmstadt, Jerman.

Ujian klinikal ini sedang dijalankan di 6 institusi tempatan di Korea Selatan ke atas 42 pesakit dengan kanser perut maju atau kanser juntungan gastroesofagus yang positif PD-L1 yang gagal rawatan garis depan kedua atau kemudian terlepas daripada rawatan standard tidak mengira sebelum ini menerima imunoterapi. Keputusan utama positif analisis interim Fasa 2 ujian klinikal telah diumumkan awam pada bulan Mei tahun lalu, dan keputusan utama terperinci ujian klinikal Fasa 2 yang telah dijalankan sehingga kini telah didedahkan untuk pertama kalinya di ASCO GI 2024 ini.

Berdasarkan penilaian kesan ke atas 42 pesakit yang menyertai ujian klinikal Fasa 2, tindak balas separa (PR) telah diperhatikan dalam 7 daripada 42 pesakit. Selain itu, 3 daripada 8 pesakit di kalangan 42 pesakit yang sebelum ini dirawat dengan imunoterapi mengalami PR (kadar tindak balas keseluruhan, ORR 37.5%).

Di samping itu, keputusan utama menunjukkan median masa bebas progresif (PFS) pada 1.7 bulan dan median jangka hayat keseluruhan (OS) pada 7.9 bulan.

Di bawah landskap imunoterapi garis hadapan semasa dalam kanser perut, gabungan GEN-001 dan Bavencio® mungkin menjadi pilihan terapi yang menarik dalam pengaturan penyelamatan kanser perut. Tindak balas buruk berkaitan rawatan (TRAEs) diperhatikan dalam 14 pesakit daripada 42 pesakit, dan hanya 2 pesakit mengalami TRAEs gred 3 termasuklah anemia, keletihan, dan pneumonitis. Secara keseluruhannya, gabungan ini menunjukkan keselamatan dan keterterimaan yang boleh dikawal.

Prof. Jeeyun Lee (M.D.) daripada Jabatan Hemato Onkologi di Pusat Perubatan Samsung, penyelidik koordinasi kajian berkata, “walaupun terdapat pilihan rawatan terhad bagi pesakit dengan kanser perut metastatik, gabungan GEN-001 dan avelumab menunjukkan kesan terapeutik yang menggalakkan membawa kepada peningkatan jangka hayat. Kadar tindak balas keseluruhan (ORR) sebanyak 37.5% adalah terutamanya menggalakkan di kalangan pesakit refrakteri PD-L1 kepada imunoterapi sebelum ini. Kami bercadang untuk mengesahkan keputusan ini dalam kajian klinikal akan datang untuk menubuhkan rejim rawatan ini sebagai pilihan rawatan ketiga.” Beliau menyatakan semangatnya dengan menambah, “kami gembira ini menandakan kajian klinikal pertama untuk mempamerkan potensi terapi mikrobiom dalam rawatan kanser perut.”

Dr. Jisoo Pae, CEO Genome & Company, berkata, “kami sangat gembira dengan pembentangan kami di ASCO GI 2024 mengenai data utama fasa 2 ujian klinikal untuk kanser perut dengan rawatan imuno-onkologi mikrobiom kami, GEN-001. Berdasarkan keputusan ini, kami dapat mengesahkan bukan sahaja keputusan melepasi titik utama primer, tetapi manfaat klinikal yang menggalakkan berbanding data monoterapi Bavencio® yang diterbitkan sebelumnya.” Beliau meneruskan, “kami merancang untuk menubuhkan strategi pembangunan masa depan daripada mendapatkan data lanjut mengenai tempoh tindak balas, analisis biomarker, dan jangka hayat keseluruhan.”

Sementara itu, selain ujian klinikal sedang berjalan dalam gabungan dengan Bavencio®, GEN-001 kini sedang dalam ujian klinikal gabungan fasa 2 untuk kanser saluran empedu dengan pembrolizumab (Keytruda®), ubat imunoterapi kanser dari MSD (nama dagang Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., Amerika Syarikat). Melalui ujian klinikal gabungan dengan ubat anti-PD-1 dan PD-L1 imunoterapi, Genome & Company bertujuan untuk membangunkan rawatan dalam mengatasi rintangan kepada imunoterapi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.