General Motors Dominates Jualan Auto Q3, Namun Saham Jatuh ke Terendah Tahunan

Jualan Kereta

Dalam satu plot memusingkan pasaran kereta AS, beberapa gergasi kereta melaporkan pertumbuhan dalam jualan Q3 mereka, didorong oleh peningkatan stok dan lonjakan permintaan armada. Walau bagaimanapun, General Motors, walaupun mendahului dalam jualan, menyaksikan penurunan nilai sahamnya.

General Motors (NYSE:GM)

Seperti yang diramalkan, General Motors (NYSE:GM) menduduki takhta jualan Q3. Syarikat itu menjual 674,336 kenderaan, peningkatan 21% year-on-year, mengatasi ramalan Cox Auto sebanyak 658,433 kenderaan. Semua jenama kereta GM melaporkan pertumbuhan, dengan jualan yang kukuh dalam kenderaan tradisional.

Jualan Lyriq dan Hummer EV juga menunjukkan angka yang menjanjikan. Walaupun begitu, saham GM menyaksikan penurunan 4.8% dalam tempoh dua hari, menyentuh paras terendah 52 minggu. Penurunan ini datang di tengah-tengah mogok pekerja autoworkers, yang dilaporkan menelan kos GM sebanyak $200 juta dalam dua minggu pertamanya.

Toyota Motor (NYSE:TM)

Toyota (NYSE:TM) melampaui anggaran jualan Q3 sebanyak 572,764 kenderaan dengan menjual 590,296, menandakan peningkatan 12.2% year-on-year. Syarikat itu menyatakan bahawa hampir satu pertiga daripada jualan September mereka terdiri daripada kenderaan elektrifikasi. Walau bagaimanapun, saham Toyota merosot 6.1% dalam tempoh dua hari berturut-turut.

Ford Motor (NYSE:F)

Ford (NYSE:F) melaporkan jualan 500,504 kenderaan untuk Q3, sedikit mengatasi jangkaan 493,373. Syarikat itu menyaksikan peningkatan ketara dalam jualan EV, diterajui oleh van E-Transit dan SUV Mustang Mach-E. Walau bagaimanapun, saham Ford merosot 1.3% pada hari Rabu, menambah corak saham yang tidak menentu untuk syarikat kereta pada suku ini.

Stellantis (NYSE:STLA)

Berbeza dengan rakan sebaya, Stellantis (NYSE:STLA) menghadapi penurunan jualan, menjual 380,563 kenderaan berbanding jangkaan 384,371. Ini menandakan penurunan 1% daripada angka tahun sebelumnya. Saham Stellantis mengikut jejak, merosot hampir 1%.

Honda Motor (NYSE:HMC)

Honda (NYSE:HMC) memaparkan angka Q3 yang mengagumkan, menjual 339,143 kenderaan – lompatan ketara daripada anggaran 331,608. Ini menandakan peningkatan 52.7% year-on-year, menekankan momentum pasaran Honda yang kukuh. Walau bagaimanapun, mencerminkan trend, saham Honda berundur sebanyak 3.5%.

Dalam perspektif yang lebih luas, penganalisis di Cox Automotive telah menaikkan unjuran mereka untuk pasaran kereta AS, didorong oleh momentum jualan Q3 yang kukuh. Namun, bayangan mogok UAW masih membayangi, mengancam untuk mengimbangi keuntungan industri jika berpanjangan.