Geert Follens, Daniel Nodhäll dan Michael Rauterkus dicadangkan sebagai ahli lembaga baru AB Electrolux

(SeaPRwire) –   STOCKHOLM, 25 Januari 2024Jawatankuasa Pencalonan AB Electrolux mencadangkan pemilihan Geert Follens, Daniel Nodhäll dan Michael Rauterkus sebagai ahli baru Lembaga Pengarah pada Mesyuarat Agung Tahunan AB Electrolux pada 27 Mac 2024. Jawatankuasa Pencalonan juga mencadangkan pemilihan semula Petra Hedengran, Ulla Litzén, Karin Overbeck, David Porter, dan Jonas Samuelson, sebagai ahli Lembaga Pengarah.

Seperti yang telah diberitahu sebelum ini, Torbjörn Lööf dicadangkan untuk dipilih sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah yang baru kerana Staffan Bohman, Pengerusi Lembaga Pengarah semasa AB Electrolux, telah mengumumkan bahawa beliau tidak akan tersedia untuk pemilihan semula. Ahli Lembaga Pengarah Henrik Henriksson dan Fredrik Persson juga menolak pemilihan semula.

Cadangan Jawatankuasa Pencalonan bermakna Lembaga Pengarah akan terdiri daripada sembilan ahli biasa yang dipilih oleh Mesyuarat Agung Tahunan, tanpa timbalan.

Geert Follens mempunyai pengalaman perindustrian yang luas dan merupakan seorang strategis yang berpengalaman dengan kejayaan dalam pengurusan global serta tempatan. Geert Follens telah menjadi Naib Presiden Eksekutif Kanan dan Presiden Perniagaan Teknik Vakum di Atlas Copco sejak 2017 dan juga merupakan ahli Lembaga AB SKF. Sejak 1995, beliau telah memegang beberapa jawatan kepimpinan dalam Atlas Copco, termasuk Pengurus Besar Pusat Pelanggan Teknik Pemampat, Presiden Bahagian Tenaga Mudah Alih, dan kemudian Presiden Bahagian Udara Perindustrian. Geert Follens dilahirkan pada 1959 dan merupakan warganegara Belgium.

Daniel Nodhäll mempunyai pengalaman yang lama dan kepakaran bernilai dalam bidang kewangan. Daniel Nodhäll telah menjadi Ketua Syarikat-Syarikat Tersenarai dan ahli Pasukan Kepimpinan Eksekutif di Investor AB sejak 2015 dan juga merupakan ahli Lembaga Husqvarna AB dan Electrolux Professional AB. Sebagai seorang penganalisis strategik yang memberi tumpuan kepada sektor kejuruteraan, Daniel Nodhäll sejak 2002 telah memegang beberapa jawatan di Investor AB, termasuk Pengurus Pelaburan dan Ketua Modal Barangan. Beliau juga pernah menjadi ahli Lembaga SAAB AB. Daniel Nodhäll dilahirkan pada 1978 dan merupakan warganegara Sweden.

Michael Rauterkus mempunyai pengalaman yang luas dalam beberapa industri dengan portfolio jenama yang kuat dan mempunyai kepakaran strategik yang kuat serta keupayaan transformasi. Michael Rauterkus telah menjadi Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Uponor Corporation sejak 2021 dan juga merupakan ahli Lembaga Eksekutif Georg Fischer di Switzerland. Sepanjang tempoh 2006-2019 beliau memegang beberapa jawatan pengurusan di Grohe AG, pada jawatan terakhirnya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif membangunkan syarikat itu menjadi pemimpin global dalam penyelesaian bilik mandi dan dapur. Michael Rauterkus dilahirkan pada 1966 dan merupakan warganegara Jerman.

Kenyataan beralasan Jawatankuasa Pencalonan, cadangan lengkap, dan pengenalan ahli Lembaga Pengarah yang dicadangkan akan diterbitkan pada masa yang sesuai sebelum Mesyuarat Agung Tahunan 2024.

Jawatankuasa Pencalonan AB Electrolux terdiri daripada Johan Forssell, Investor AB (Pengerusi), Marianne Nilsson, Swedbank Robur Funds, Carina Silberg, Alecta, dan Anders Hansson, AMF Tjänstepension och Fonder. Jawatankuasa Pencalonan juga termasuk Staffan Bohman dan Fredrik Persson, Pengerusi dan Ahli Lembaga Pengarah masing-masing, AB Electrolux.

HUBUNGAN:

Untuk maklumat lanjut:
Sophie Arnius, Hubungan Pelabur, +46 70 590 80 72
Electrolux Group Press Hotline, +46 8 657 65 07

Fail-fail berikut boleh didapati untuk dimuat turun:

PRM 240125 Nomination committee final

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.