FundPark menambah besar perjanjian pembiayaan sehingga $500 juta dari Goldman Sachs

  • Syarikat melepasi tanda $2 bilion dan menghadapi peluasan besar-besaran
  • Goldman Sachs bertindak sebagai pengatur dan peminjam kanan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Jan. 22, 2024 — FundPark, syarikat teknologi kewangan terkemuka yang menyediakan maklumat dan modal untuk membantu pengusaha digital berkembang pesat merealisasikan potensi pertumbuhan masa depan, mengumumkan penutupan kemudahan sekuritisasi teragih modal sehingga $500 juta. Goldman Sachs bertindak sebagai pengatur dan peminjam kanan.

Pengumuman ini datang ketika FundPark juga menandakan tanda penting apabila telah menyediakan lebih $2 bilion dalam pembiayaan kepada lebih 16,500 perniagaan yang kurang disokong sejak penubuhannya pada 2016. FundPark memanfaatkan teknologi AI, analisis data dan platform pengurusan risiko proprietari untuk membantu perniagaan eCommerce bersaiz kecil hingga sederhana memperoleh pinjaman modal kerja dan meluaskan kemudahan kewangan untuk menangani jurang pembiayaan perdagangan dunia yang berkembang $2.5 trilion[1].  

Perjanjian ini merupakan peningkatan kepada kemudahan sedia ada yang dijamin oleh FundPark pada April 2022. Melalui modal kewangan tambahan ini, FundPark akan dapat meningkatkan operasinya secara mendadak dan meluaskan sokongannya kepada lebih ramai pengusaha dengan fokus kepada perdagangan lintas sempadan eCommerce Asia.

Anson Suen, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama FundPark, berkata, “Misi kami adalah untuk membantu pengusaha digital merealisasikan potensi pertumbuhan mereka dan membina kemakmuran. Mengemaskini kemudahan asal memberikan dorongan kuat, membolehkan kami menyokong lebih ramai pengusaha, terutamanya di Asia, dan mempercepatkan pelan pengembangan kami. Tahun ini akan menarik bagi FundPark kerana kami terus melaksanakan strategi untuk meningkatkan asas pembiayaan, penawaran produk dan teknologi, serta meningkatkan operasi secara mendadak.”

Nicola Dondi, Pengurus Kanan Goldman Sachs, berkata, “Di rantau paling pesat berkembang di dunia, pasaran perdagangan lintas sempadan eCommerce Asia memberikan harapan. Kemudahan sekuritisasi teragih modal ini memberikan platform FundPark keupayaan untuk menyediakan perniagaan bersaiz kecil hingga sederhana dengan modal yang diperlukan untuk menyeberangi keperluan pertumbuhan segera dan masa depan. Kami memberi tumpuan untuk menyediakan syarikat terkemuka dengan pembiayaan untuk merealisasikan matlamat dan potensi mereka.”

FundPark telah berkembang pesat dalam setahun kebelakangan ini melalui pengembangan produk, pelanggan dan operasi geografinya untuk melayani pengusaha digital yang berurusniaga di lebih 15 pasaran termasuk di China Raya, Asia Tenggara, Eropah dan Amerika Syarikat. Hari ini, ia mempunyai lebih 80 orang kakitangan di tiga pejabat di Hong Kong dan China daratan.

Mike Imam, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Silverhorn Group, berkata, “Silverhorn telah menjadi pelabur aktif dalam FundPark sejak 2018. Kami gembira melihat FundPark terus berkembang dengan mantap selama beberapa tahun kebelakangan ini. Tanda-tanda penting terbaru ini menjadi bukti kepada visi dan keupayaan pelaksanaan pasukan kepimpinan, contoh baik yang menunjukkan bakat usahawan Hong Kong. Perjanjian ini menambah bahan api roket kepada FundPark, membolehkannya bergerak lebih jauh dalam semua dimensi dan memanfaatkan dinamik pasaran semasa. Kedudukan kukuhnya di rantau ini dan terutamanya di Kawasan Teluk Raya, meletakkan syarikat pada kelebihan unik untuk menikmati sektor perdagangan eCommerce di rantau ini yang berkembang dengan pesat.

“Kejayaan FundPark bergantung kepada peranan Hong Kong sebagai hab penting untuk perdagangan antarabangsa dan pusat kewangan global; tanpanya, pencapaiannya tidak akan mungkin. Ini melampaui hanya bantuan kewangan; persekitaran pengawalseliaan yang mesra membolehkan FundPark mengembangkan operasinya dalam skala lebih besar, membuka lebih banyak peluang perniagaan. Apabila kita memandang ke hadapan tahun ini, kita boleh menjangkakan lagi perkembangan dan tanda penting daripada FundPark kerana mereka mengkristalkan kedudukan sebagai pemain terkemuka di Asia untuk SME digital.”

FundPark juga menargetkan untuk menutup pusingan siri B dalam separuh pertama tahun ini dan sedang aktif memanfaatkan teknologinya untuk membangunkan penyelesaian baharu untuk memberi manfaat ekosistem eCommerce yang lebih luas.

 

Mengenai FundPark

FundPark ialah syarikat teknologi kewangan yang menyokong pengusaha digital berkembang pesat dengan menyediakan maklumat dan modal untuk menyeberangi keperluan pertumbuhan mereka. Ini membolehkan model kredit dan teknologi AI eksklusifnya, membolehkannya memanfaatkan data masa nyata dari ekosistem rakan global termasuk Amazon, eBay, Tmall dan Walmart. Diasaskan pada 2016 di Hong Kong, FundPark telah berkembang dengan pesat, menyediakan lebih US$2 bilion dalam pembiayaan modal kerja dan menyokong lebih 16,500 perniagaan bersaiz kecil hingga sederhana dalam sektor perdagangan lintas sempadan eCommerce.  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.