Foxconn dan Nvidia Bersatu Usaha Membangunkan Kilang AI

Nvidia Stock

Foxconn (OTCPK:FXCOF), pengeluar elektronik kontrak terbesar di dunia berpangkalan di Taiwan, telah mengumumkan perkongsian dengan Nvidia (NASDAQ: NVDA) untuk menubuhkan apa yang dirujuk sebagai “kilang AI”. Kilang AI ini akan menggunakan cip dan perisian Nvidia untuk pelbagai aplikasi, termasuk kereta tanpa pemandu.

Pengerusi Foxconn Liu Young-way dan CEO Nvidia Jensen Huang mendedahkan kerjasama ini semasa majlis teknologi tahunan Foxconn di Taipei. Mereka menekankan kemunculan paradigma pembuatan baru yang memberi tumpuan kepada pengeluaran kecerdasan dan bagaimana pusat data berfungsi sebagai kilang AI.

Cip super GH200 Nvidia yang maju akan menjadi komponen utama yang digunakan dalam kilang AI ini untuk memproses data dan meningkatkan kecerdasan kenderaan tanpa pemandu. Konsep ini melibatkan pengumpulan data berterusan dan penambahbaikan perisian untuk menjadikan kereta tanpa pemandu lebih bijak sepanjang masa.

Jensen Huang menyatakan, “Pada masa hadapan, setiap syarikat, setiap industri, akan mempunyai kilang AI.” Perkongsian ini bertujuan memanfaatkan kepakaran pembuatan dan skala global Foxconn untuk membina kilang AI di seluruh dunia.

Nvidia, pengeluar cip terkemuka dan pemimpin dalam teknologi AI, menganggap kilang AI ini sebagai penting untuk kemajuan aplikasi AI. Mereka bercadang menggunakan cip dan perisian yang kuat untuk memacu keupayaan kilang-kilang ini.

Pengumuman itu datang tidak lama selepas Nvidia mendedahkan bahawa sekatan eksport baru AS akan menghalang jualan cip AI kelas tinggi tertentu di China, termasuk cip super GH200 Nvidia. Walaupun begitu, saham Nvidia telah mengalami pertumbuhan yang signifikan pada tahun 2023 kerana permintaan tinggi terhadap cip mereka dalam aplikasi AI.

Foxconn, yang terutamanya dikenali dengan pembuatan iPhone Apple, berminat untuk mengembangkan kejayaannya dalam menghasilkan komputer peribadi dan telefon pintar ke pasaran kenderaan elektrik (EV). Pada awal tahun ini, Foxconn dan Nvidia memasuki perkongsian untuk membangunkan platform kenderaan autonomi, bertujuan untuk menghasilkan unit kawalan elektronik (ECU) berdasarkan cip DRIVE Orin Nvidia untuk pengedaran global.

Aspirasi Foxconn adalah untuk beralih daripada menjadi syarikat perkhidmatan pembuatan kepada menjadi pembekal penyelesaian platform, memberi tumpuan kepada bandar pintar, pembuatan pintar dan konsep kilang AI.

Sebagai sebahagian daripada usaha mereka memasuki pasaran EV, Foxconn memperkenalkan van elektrik barang bernama Model N pada acara tersebut. Mereka aktif mencari pelanggan potensi untuk EV dan komponen dan melihat potensi di negara seperti India dan Jepun untuk pembangunan EV.

Sasaran jangka panjang Foxconn adalah untuk menangkap hampir separuh daripada pasaran EV global, bermula dengan sasaran 5% bahagian pasaran dan bersamaan dengan $33 bilion dalam pendapatan daripada pembuatan EV dan komponen menjelang 2025.

Majlis Tech Day Foxconn bertepatan dengan ulang tahun pengasasnya, Terry Gou, yang melepaskan jawatan sebagai ketua eksekutif syarikat itu pada tahun 2019. Gou kini merupakan calon bebas yang bertanding untuk jawatan presiden Taiwan dalam pilihan raya yang akan datang.

Walaupun pengumuman menarik ini, saham Foxconn menutup turun 0.9% pada hari itu, berbanding penurunan 1.2% lebih besar di pasaran umum.