EZGO ANNOUNCES FINANCIAL RESULTS FOR FISCAL YEAR 2023

(SeaPRwire) –   CHANGZHOU, China, 27 Januari 2024 — EZGO Technologies Ltd. (Nasdaq: EZGO) (“EZGO” atau “kami”, “kita”, atau “Syarikat”) penyedia penyelesaian pengangkutan jarak pendek terkemuka di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tahun kewangan berakhir 30 September 2023 (“Tahun Kewangan 2023”).

Titik Cerah Kewangan Tahun Kewangan 2023 (kesemua keputusan dibandingkan dengan tempoh tahun sebelumnya kecuali dinyatakan sebaliknya)

  • Pendapatan adalah $15.9 juta, penurunan 8.4%, terutamanya disebabkan penurunan jualan basikal elektrik dan sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan jualan sistem kawalan elektronik dan robot pintar dan peningkatan jualan paket bateri.
  • Keuntungan kasar adalah $1.1 juta, peningkatan daripada $0.2 juta. Margin kasar adalah 7.2%, peningkatan daripada 1.3%, terutamanya disebabkan margin positif jualan sistem kawalan elektronik dan robot pintar dan jualan basikal elektrik.
  • Kerugian bersih adalah $7.3 juta, berbanding kerugian bersih $7.5 juta.
  • Rugi asas dan diluitan sesaham yang boleh diatribusikan kepada pemegang saham adalah $0.15, berbanding $0.48.
  • Pada 30 September 2023, Syarikat mempunyai wang tunai dan setara wang tunai sebanyak $17.3 juta, berbanding $4.4 juta pada 30 September 2022.

Ucapan Pengurusan

Encik Jianhui Ye, Ketua Pegawai Eksekutif EZGO, berkata: “Tahun kewangan lepas menandakan tempoh penyesuaian strategik dan ketangguhan bagi EZGO, apabila kami menguruskan peredaran pasaran dan persaingan yang meningkat, terutamanya dalam sektor basikal elektrik. Walaupun cabaran ini, pendapatan kami kekal kukuh pada $15.9 juta. Pentingnya, inisiatif kami untuk mengukuhkan asas kewangan secara berterusan telah meningkatkan wang tunai, setara wang tunai dan wang tunai terhad kepada kira-kira $17.3 juta.”

“Berikutan persaingan sengit dalam pasaran basikal elektrik, kami telah meningkatkan operasi dan nilai intrinsik produk basikal elektrik kami. Pada masa yang sama, kami telah melangkah ke sumber pendapatan baru dengan memanfaatkan sektor yang kurang dieksploitasi seperti paket bateri asid-plumbum, sistem kawalan elektronik dan robot pintar. Diversifikasi strategik ini memberi pulangan, dengan segmen paket bateri litium dan paket bateri asid-plumbum mencatat peningkatan 18% dalam pendapatan. Langkah kami ke bidang sistem kawalan elektronik dan robot pintar juga membuahkan hasil, menyumbang kira-kira $2.3 juta dalam pendapatan dan mengukuhkan daya saing penyelesaian kami yang bernilai tinggi.”

“Inisiatif di atas, disertai komitmen berterusan kami terhadap basikal elektrik, meningkatkan keuntungan kasar keseluruhan kami kepada 7.2%, memberi optimisme terhadap jalan masa depan kami. Ketika memandang ke hadapan, EZGO akan terus berkomitmen untuk mengurus landskap peluang dalam industri ini. Matlamat kami bukan sahaja untuk menyempurnakan struktur pendapatan kami tetapi juga untuk terus menyampaikan produk yang menguntungkan dan mencipta nilai berkekalan kepada pemegang saham kami.”

Tinjauan Kewangan Tahun Kewangan 2023

Pendapatan bersih

Jadual berikut mengenal pasti pecahan pendapatan kami daripada operasi berterusan dan segmen laporan bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2021, 2022 dan 2023:

 

Tahun Berakhir September 30,

Segmen

2021

2022

2023

Jualan bateri dan paket bateri

Segmen sel bateri dan paket

$

4,288,366

$

6,990,215

$

8,245,966

Jualan basikal elektrik

Segmen jualan basikal elektrik

18,232,537

9,405,103

4,276,147

Jualan sistem kawalan elektronik
     dan robot pintar

Segmen jualan sistem kawalan
elektronik dan robot pintar

2,344,373

Lain-lain

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.