Evermos dan IMNU Membangunkan Perkongsian Strategik untuk Memberdayakan Usahawan Digital

(SeaPRwire) –   JAKARTA, Indonesia, 26 Januari 2024 — Evermos, sebuah platform perdagangan terhubung terkemuka yang beroperasi melalui unit bisnisnya, Everpro, telah secara rasmi memasuki Perjanjian Kerjasama (MoU) dengan komuniti Internet Marketers Nahdlatul Ulama (IMNU). Penandatanganan bersejarah ini berlangsung di Konferensi Nasional IMNU 2024 dan diwakili dengan bangganya oleh Azlan Indra, Pengasas Bersama Everpro, dan Ustadz Fahmi Baihaqi, Pengerusi Umum IMNU.

Azlan Indra, Pengasas Bersama Everpro, dan Ustadz Fahmi Baihaqi, Pengerusi IMNU, membentuk penandatanganan MoU di Konferensi Nasional IMNU 2024.
Azlan Indra, Pengasas Bersama Everpro, dan Ustadz Fahmi Baihaqi, Pengerusi IMNU, membentuk penandatanganan MoU di Konferensi Nasional IMNU 2024.

Sebagai tanda penghargaan kepada pilihan Ustadz Fahmi Baihaqi sebagai Pengerusi Baru IMNU, Azlan Indra, Pengasas Bersama Everpro, dalam ucapan sambutannya, menekankan sumbangan penting yang akan dibuat oleh Everpro. Beliau menyatakan, “Sokongan Everpro akan memainkan peranan penting dalam memperkukuh inisiatif IMNU, memberdayakan kader-kader NU untuk mencapai kemerdekaan ekonomi ketika mereka membangunkan perniagaan online mereka. Kami menjangkakan bahawa komuniti IMNU akan terus meningkatkan kesejahteraan dan kemandirian ekonomi anggota NU dengan memanfaatkan peluang di platform digital.”

Evermos, ditubuhkan pada tahun 2018, telah menjadi pelopor dalam sektor perdagangan terhubung, dengan fokus kepada produk-produk berkonsepkan Syariah. Syarikat ini telah bekerja tanpa henti untuk meningkatkan ribuan Usahawan Mikro, Kecil dan Sederhana (UMKM), Internet Marketers (Imers), dan penjual dropship profesional. Kerjasama strategik dengan IMNU menandakan langkah penting untuk merealisasikan misi Evermos dalam membangunkan ekosistem perniagaan Syariah yang kukuh.

IMNU, sebuah komuniti yang dibentuk oleh pengusaha digital Nahdlatul Ulama, komited untuk memberdayakan NU atau Nahdliyin dalam bidang pemasaran internet. Ini selari sepenuhnya dengan visi Evermos untuk membina pengusaha tempatan, khususnya pemasar internet, melalui perkhidmatan Everpro. Matlamatnya adalah untuk memudahkan penubuhan dan pertumbuhan perniagaan mereka dengan menyediakan rangkaian pengedaran terpadu dan perkhidmatan perdagangan yang menyeluruh.

Sokongan Everpro untuk komuniti IMNU merangkumi teknologi terkini, inisiatif pembinaan komuniti, dan konsultasi. Sumber daya ini bertujuan untuk membantu perniagaan online IMNU, kini berjumlah lebih 5,000 ahli dan merentasi Indonesia, dalam mencapai pertumbuhan dan kejayaan yang berterusan dalam landskap digital yang berkembang.

Kerjasama strategik antara Evermos dan IMNU adalah bukti komitmen mereka untuk membina pertumbuhan keusahawanan, kemerdekaan ekonomi, dan pemberdayaan komuniti. Kerjasama ini dijangka memberi kesan positif kepada landskap digital, dengan menyumbang kepada kemajuan anggota NU dan komuniti yang lebih luas.

Tentang Evermos

Evermos adalah platform perdagangan terhubung yang memberdayakan jenama tempatan dan komuniti yang kurang berkemampuan dengan menyediakan rangkaian pengedaran dan perkhidmatan perdagangan yang memberi tumpuan kepada produk-produk berkonsepkan Syariah. Ia juga merupakan platform serba lengkap yang menawarkan sokongan perniagaan yang menyeluruh untuk pengusaha, daripada pemilik jenama tempatan, penjual borong, hingga penjual profesional. Pelbagai program latihan keusahawanan percuma tersedia untuk mana-mana anggota dalam rangkaian penjual borong Evermos untuk menyokong kejayaan mereka, tanpa mengira jantina, latar belakang pendidikan, lokasi geografi, atau tahap pendapatan.

Ditubuhkan pada bulan November 2018, Evermos telah membina rangkaian perdagangan terhubung berdasarkan penjual borong terbesar di Indonesia, dengan lebih 165,000 penjual aktif di seluruh negara dan 1,600 rakan kongsi UMKM (Usahawan Mikro, Kecil dan Sederhana). Setakat ini, Evermos telah menerima pelbagai anugerah industri, termasuk anugerah Forbes Asia 100 to Watch di rantau Asia Pasifik, anugerah UN Women 2022 Prinsip Pemberdayaan Wanita Indonesia (WEPs), dan keahlian dalam rangkaian pengusaha global Endeavor, sebuah jaringan eksklusif untuk pengusaha paling menjanjikan di seluruh dunia. Evermos juga merupakan ahli Komuniti Inovator Global Forum Ekonomi Dunia, kumpulan pengasas dan syarikat berkembang paling menjanjikan di seluruh dunia yang berada di garis hadapan inovasi teknologi dan model perniagaan beretika.

Tentang Everpro

Everpro adalah pembekal perkhidmatan perdagangan yang merupakan salah satu unit perniagaan Evermos. Everpro komited untuk menjadi penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh UMKM. Ditubuhkan pada bulan Februari 2022, kini Everpro menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti Penghantaran bekerjasama dengan lebih 15 perkhidmatan ekspedisi di seluruh Indonesia, bantuan iklan melalui Akaun Sokongan Facebook & Google Ads, perkhidmatan pengoptimuman kedai Pasaran, perkhidmatan pembekal produk berkonsepkan untuk jualan melalui saluran online serta ciri-ciri Terowong dan CRM maju yang boleh membantu meningkatkan perputaran dan peningkatan keberkesanan dan kecekapan operasi.

Everpro telah membantu lebih 8,000 penjual profesional dan UMKM di seluruh Indonesia, semuanya merupakan ahli Komuniti Pembelajaran Everpro, sebuah komuniti untuk pembelajaran dan membina hubungan. Dapatkan perkhidmatan Everpro melalui aplikasi yang tersedia di Google Play Store dan App Store atau melalui pautan everpro.id.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.