ESTech Umumkan Usaha Sama Dengan WonderHill Studios

NEW YORK, 4 Okt. 2023 – ESTech, sebuah firma pelaburan dan penasihat AS, hari ini mengumumkan mereka telah menandatangani MOU dengan studio produksi dan pengedaran filem dan televisyen yang baru dilancarkan WonderHill Studios (WHS). Pada bulan Oktober 2023 WonderHill Studios dan ESTech, dalam kerjasama langsung dengan rakan strategik ESTech Silk Road Group SA, akan menubuhkan usaha sama di negara Georgia dalam ruang filem dan hiburan.

Perkongsian ini merancang untuk menjamin perkongsian awam dan swasta yang signifikan dengan Kerajaan serantau dan syarikat swasta besar yang akan menawarkan laluan yang jelas bagi studio Hollywood dan penerbit filem indie untuk menggunakan lokasi, kredit cukai, studio, kakitangan dan bakat tempatan. Bermula pada akhir 2023 dan sepanjang 2024, WHS dan konsortium ESTech merancang untuk membawa beberapa projek filem ke Georgia dan Kazakhstan bernilai lebih daripada $200 juta. Kekuatan gabungan kedua-dua entiti ini menyatukan konsortium pembiayaan filem dan hiburan yang akan meningkatkan bagaimana Hollywood, dan pasaran Eurasia yang luas dan berkembang pesat, boleh melibatkan diri dengan negara tepi laut yang menakjubkan Georgia.

Inisiatif ini datang pada masa yang kritikal untuk industri filem di Amerika Syarikat dan seluruh dunia dengan pemogokan penulis yang baru diselesaikan, mogok pelakon yang sedang berlangsung, dan peningkatan kos produksi filem dan TV. MOU ini merangkumi visi pelopor untuk produksi siri dan siri televisyen, penciptaan kandungan tempatan, dan skim pembiayaan hiburan yang inovatif yang akan mempercepatkan proses produksi filem. Selain itu mewujudkan peluang bagi negara-negara yang kaya dengan budaya dan sejarah di rantau Mid Corridor dan Asia Tengah untuk menikmati visibiliti yang signifikan di Barat dan Amerika Syarikat.

Perkongsian ini boleh memberi manfaat yang besar kepada pembangunan ekonomi Georgia dan negara serantau lain melalui peningkatan pesat dalam pelancongan, penciptaan pekerjaan yang signifikan, hasil cukai baru dan visibiliti global yang belum pernah terjadi sebelum ini. Contoh sempurna ini adalah lonjakan ekonomi negara bagian Montana alami melalui produksi siri TV blockbuster Taylor SheridanYellowstone” yang para pengasas bersama WHS membantu menghasilkan. Kajian 2022 oleh Biro Penyelidikan Ekonomi Perniagaan Universiti Montana mendedahkan bahawa 71% pelawat global telah menonton Yellowstone yang membawa kepada anggaran bahawa Yellowstone mempengaruhi 2.1 juta pelawat untuk melancong ke Montana dan mengakibatkan $730 juta perbelanjaan yang berkaitan dan $44 juta wang cukai ke dalam bajet negara.

Filem akan datang IMPOSSIBLE DERBY, kisah menarik tentang joki wanita pertama yang memenangi Kentucky Derby, adalah salah satu projek pertama yang akan menggunakan infrastruktur serantau. Filem ini akan menampilkan pelakon Kazakhstan Amerika, Ayanat Yesmagambetova yang memainkan puteri nomad dalam epik $40 juta, NOMAD THE WARRIOR yang dihasilkan oleh Milos Forman dan disutradarai bersama oleh Ivan Passer.

Untuk memastikan kecekapan produksi dan memberikan syarat terbaik untuk produksi filem, konsortium akan berkongsi dengan syarikat-syarikat tempatan yang besar seperti Silk Road Group SA. Silk Road Group memiliki hotel kelas atas, serta bekerja dalam industri perhotelan, telekomunikasi, mudah alih, dan media dan penerbitan. Konsortium juga merancang untuk melibatkan Kerajaan Georgia tempatan untuk membentuk perkongsian yang saling menguntungkan di mana Georgia akan mendapat manfaat dari segi penciptaan pekerjaan, pendedahan ke pasaran filem barat, penceritaan tempatan dan peningkatan pelancongan yang berikutnya.

“Konsortium hiburan, filem dan kewangan Timur-Barat ini bersedia untuk mengubah cara filem dan siri TV dibuat. Kami mahu pembuat filem memberi tumpuan kepada bahagian kreatif filem tanpa membawa tekanan ekonomi dan kewangan yang besar yang menghadkan kreativiti. Filem yang dibuat melalui konsortium kami akan berusaha untuk membawa kembali kehebatan dan sihir sinema yang merupakan intipati pembuatan filem,” kata Giorgi Rtskhiladze.

“Konsortium filem akan memberikan peluang unik bagi budaya Georgia dan sinema Asia Tengah yang kaya untuk diperkenalkan kepada penonton di seluruh dunia. Seorang pengarah Itali legenda Federico Fellini yang sangat kagum dengan filem Georgia pernah berkata: ‘Filem Georgia adalah fenomena yang sama sekali unik, hidup, memberi inspirasi falsafah, sangat bijaksana, seperti kanak-kanak. Ada segalanya yang boleh membuat saya menangis dan saya harus katakan bahawa itu (menangis saya) bukanlah perkara yang mudah,'” kata Carr Bettis.

“Sebagai pembuat filem, pencinta sinema dan ketua studio, impian saya selalu untuk menjembatani alam semesta sinematik global,” kata Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Bersama WonderHill Studios, Marvin Peart. “Semakin banyak kisah yang kita ceritakan tentang penonton yang pelbagai menggunakan lanskap yang pelbagai, akan mendekatkan kita sebagai komuniti global. Dan semakin dekat kita sebagai komuniti global, akan mendekatkan kita ke arah perdamaian.”

Pada bulan Oktober 2023 WonderHill Studios dan Konsortium ESTech akan menubuhkan usaha sama di Georgia yang akan menerajui seluruh visi Konsortium.