Ericsson menandatangani perjanjian pembiayaan dengan Bank Pelaburan Eropah

  • Ericsson telah menandatangani dua perjanjian pembiayaan selama 7 tahun dengan Bank Pelaburan Eropah (EIB) untuk jumlah keseluruhan EUR 420 juta
  • Pinjaman tersebut akan membiayai sebahagian daripada pelaburan R & D Ericsson dalam teknologi nirkabel sehingga 2025
  • Pelaburan R & D adalah penyumbang penting kepada rancangan keseluruhan Ericsson untuk mencapai sasaran Net Zero menjelang 2040 melalui pengurangan penggunaan tenaga dalam rangkaian mudah alih global

(SeaPRwire) –   STOCKHOLM, Jan. 26, 2024 — Ericsson (NASDAQ: ERIC) mengumumkan bahawa ia telah menandatangani dua perjanjian pembiayaan dengan Bank Pelaburan Eropah (EIB) untuk jumlah keseluruhan EUR 420 juta di mana EUR 250 juta telah dicairkan pada Disember 2023.

Selain memperkukuh kedudukan kewangan dan fleksibiliti kewangan Ericsson, pinjaman telah diluluskan untuk tujuan pembiayaan pelaburan Ericsson dalam penyelidikan dan pembangunan (R & D) berkaitan dengan teknologi nirkabel yang lebih maju antara tahun 2023 dan 2025. Pelaburan R & D adalah penyumbang penting kepada rancangan keseluruhan Ericsson untuk mencapai sasaran Net Zero menjelang 2040 melalui pengurangan penggunaan tenaga dalam rangkaian mudah alih global.

Carl Mellander, Ketua Pegawai Kewangan Ericsson, berkata: “Teknologi nirkabel akan memainkan peranan penting dalam pemindahan ke arah ekonomi berkarbon rendah. Penandatanganan perjanjian pembiayaan dengan Bank Pelaburan Eropah memberi Ericsson fleksibiliti yang lebih besar untuk memacu penyelidikan dan pembangunan kritikal ke arah membuat produk sendiri lebih kompetitif dan efisien tenaga. Ini akan memberi manfaat kepada pelanggan pengendali kami serta sektor perindustrian lain dalam usaha mereka untuk memberi kesan positif.”

Pinjaman membentuk sebahagian penting daripada strategi pembiayaan keseluruhan Ericsson, melengkapi sumber lain.

Pada Disember 2023, Ericsson menandatangani perjanjian pembiayaan hijau selama 7 tahun EUR 100 juta dengan Bank Pelaburan Nordik (NIB). Pinjaman akan membiayai pelaburan R & D dalam teknologi nirkabel.

Pada 23 November 2023, Ericsson mengumumkan penempatan berjaya bon hijau Euro yang ditandatangani dalam Kerangka Pembiayaan Hijau Ericsson, di bawah Program Euro Medium Term Note Syarikat (EMTN).

IKUTI KAMI:

Langgan rilis berita Ericsson
Langgan pos blog Ericsson

MAKLUMAT LANJUT DI:

  (+46 10 719 69 92)
  (+46 10 719 00 00)

TENTANG ERICSSON:

Ericsson membolehkan pembekal perkhidmatan komunikasi dan perusahaan menangkap nilai penuh sambungan. Portfolio syarikat merangkumi bidang perniagaan berikut: Rangkaian, Perisian Awan dan Perkhidmatan, Penyelesaian Tanpa Wayar Perusahaan, Platform Komunikasi Global, dan Teknologi dan Perniagaan Baru. Ia dirancang untuk membantu pelanggan kami pergi digital, meningkatkan kecekapan dan menemui sumber pendapatan baru. Pelaburan inovasi Ericsson telah membawa manfaat mobiliti dan jalur lebar mudah alih kepada bilion orang di seluruh dunia. Saham Ericsson disenaraikan di Bursa Saham Stockholm dan Bursa Saham New York.

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

Ericsson signs funding agreements with the European Investment Bank

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.