Ericsson melantik Lars Sandström sebagai Ketua Pegawai Kewangan

  • Berkuatkuasa pada 1 April 2024
  • Ahli Pasukan Eksekutif Ericsson, melapor kepada CEO

(SeaPRwire) –   STOCKHOLM, 23 Januari 2024 — Ericsson (NASDAQ: ERIC) hari ini mengumumkan pelantikan Lars Sandström sebagai Ketua Pegawai Kewangan barunya, Naib Presiden Kanan, dan Ketua Kumpulan Fungsi Kewangan. Encik Sandström akan menggantikan Carl Mellander, yang pengunduran diri Ericsson diumumkan pada April 2023. Encik Sandström akan menyertai Ericsson pada 1 April 2024, dan akan berpangkalan di Sweden.

Lars Sandström kini Ketua Pegawai Kewangan dan ahli pasukan eksekutif di Getinge – pemimpin global tersenarai dalam bidang Medtech. Encik Sandström telah bersama Getinge sejak 2017 dan memegang Ijazah Sarjana Sains dalam Pentadbiran Perniagaan. Sebelum ini, Encik Sandström pernah memegang beberapa jawatan kanan di AB Volvo, Scania dan Swedish Orphan Biovitrum AB.

Börje Ekholm, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Ericsson, berkata: “Saya mengalu-alukan Lars Sandström ke Ericsson. Rekod prestasi, pengalaman yang luas dan pengetahuan Lars dalam pelbagai peranan kewangan dan pengurusan akan sangat penting ketika kami melaksanakan strategi untuk memperluaskan kepimpinan kami dalam rangkaian mudah alih, meluaskan ke segmen perniagaan dan memacu transformasi budaya kami.”

Berkomentar tentang pelantikan itu, Encik Sandström berkata: “Saya sangat gembira untuk menyertai Ericsson dan membantu memacu penciptaan teknologi dan perkhidmatan yang mengubah permainan untuk membentuk masa depan kami. Konektiviti tidak sahaja menakrifkan semula perniagaan dan meningkatkan kehidupan, tetapi ia juga merintis masa depan mampan untuk semua kita.”

Pada April 2023 Ericsson mengumumkan bahawa Carl Mellander akan meletak jawatan selepas berada dengan Ericsson selama lebih 25 tahun dan menjadi ahli Pasukan Eksekutif Syarikat sejak 2016. Encik Mellander akan meninggalkan Ericsson pada akhir suku pertama 2024.

NOTA KEPADA PENYUNTING:

IKUTI KAMI:

Langgan berita terkini Ericsson
Langgan artikel blog Ericsson

MAKLUMAT LANJUT DI:

  (+46 10 719 69 92)
  (+46 10 719 00 00)

TENTANG ERICSSON:
Ericsson membolehkan pembekal perkhidmatan komunikasi dan perniagaan menangkap nilai penuh konektiviti. Portfolio syarikat itu merangkumi bidang perniagaan berikut: Rangkaian, Perisian Awan dan Perkhidmatan, Penyelesaian Tanpa Wayar Perniagaan, Platform Komunikasi Global, dan Teknologi dan Perniagaan Baru. Ia direka untuk membantu pelanggan kita menjadi digital, meningkatkan kecekapan dan mencari sumber pendapatan baru. Pelaburan inovasi Ericsson telah membawa manfaat pergerakan dan jalur lebar mudah alih kepada bilion orang di seluruh dunia. Saham Ericsson disenaraikan di Bursa Saham Stockholm dan Bursa Saham New York.

 

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

Ericsson appoints Lars Sandström as Chief Financial Officer

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.