Electriq Global, Pemimpin Industri dalam Pembawa Hidrogen Pepejal, Mendapat Geran daripada RVO untuk Kilang Serbuknya di pelabuhan Amsterdam

27 Electriq Global, an Industry Leader in Solid Hydrogen Carriers, Gets a Grant from RVO for Its Powder Plant in the port of Amsterdam

TIRAT CARMEl, Israel, 4 Okt 2023 — Electriq Global, pelopor dan pemimpin industri dalam Pembawa Hidrogen Pepejal telah dianugerahkan geran €1.1M daripada Agensi Perusahaan Belanda (RVO). Kilang Serbuk Hidrogen Electriq, yang dijadualkan dibina di atas tanah Zenith Energy Terminals dan dikuasakan oleh Tenaga Boleh Diperbaharui Zenith, dijangka beroperasi pada 2026. Projek penting ini, yang datang ke Belanda dengan bantuan Agensi Pelaburan Asing Belanda (NFIA) dan rakannya ‘Invest di Holland‘ (aib) di Amsterdam, selaras dengan visi Pelabuhan Amsterdam dan persatuan H2A untuk mengubah pelabuhan menjadi hab tengah untuk pembawa hidrogen, dengan sasaran mengendalikan 1 juta tan hidrogen menjelang 2030.

“Geran ini akan membolehkan kami meneruskan reka bentuk dan kejuruteraan kilang Serbuk Electriq yang pertama seumpamanya. Teknologi terobosan kami berjanji untuk mengurangkan kos pengeluaran secara ketara dan mengurangkan jejak karbon secara mendadak.” kata Dr. Dmitry Lisitsin, Ketua Penyelesaian Serbuk di Electriq Global.

Jeff Armstrong, CEO Zenith Energy Terminals, “Kami sangat gembira melihat kilang Serbuk Electriq menerima sokongan RVO. Perkongsian kami dengan Electriq mewakili visi bersama kami untuk penyelesaian tenaga mampan dan peralihan Zenith ke penyimpanan bahan api sifar emisi di terminal Amsterdam kami”.

Dorine Bosman, Ketua Pegawai Pelaburan di Pelabuhan Amsterdam, menekankan, “Pelabuhan Amsterdam sangat menyokong kilang Serbuk Electriq, kerana ia sejajar dengan misi H2A. Sokongan yang diberikan oleh RVO adalah contoh kerjasama erat dan penting antara sektor awam dan swasta, ketika kami bersama-sama berusaha merealisasikan ekonomi hidrogen. Inisiatif ini adalah kesaksian komitmen kolektif kami untuk menggalakkan lanskap tenaga yang lebih mampan di pasaran Belanda dan Eropah.”

“Kami berterima kasih atas sokongan RVO,” kata Baruch Halpert, Pengerusi Eksekutif & CEO Electriq Global. “Kami mula-mula menerima bantuan hebat daripada NFIA semasa berpindah ke Belanda. Geran ini merupakan langkah penting seterusnya dalam kerjasama yang berjaya kami dengan rakan kongsi kami di Belanda

Mengenai Electriq Global: Electriq Global, sebuah syarikat Israel, memimpin generasi seterusnya pembawa hidrogen pepejal dengan teknologi perintisnya, Electriq Powder. Serbuk tenaga tinggi ini mentakrifkan semula penyimpanan, pengangkutan, dan penghantaran hidrogen dalam keadaan ambien dan tidak bertekanan, merevolusikan lanskap tenaga.

Mengenai Zenith Energy Terminals: Zenith Energy Terminals ialah penyedia penyelesaian tenaga terkemuka. Mereka komited kepada memudahkan penyimpanan bahan api sifar emisi dengan memberi tumpuan kepada penyimpanan dan pengendalian hidrogen cecair, bahan api e dan bio.

Mengenai Pelabuhan Amsterdam: Pelabuhan Amsterdam bertujuan menjadi pelabuhan laut Eropah terkemuka di barisan hadapan peralihan ke masyarakat mampan. Pelabuhan ini ialah hab logistik untuk aliran perdagangan antarabangsa dan kebangsaan, serta pengagihan bandar setempat. Pelabuhan memberi tumpuan kepada pertumbuhan bio dan bahan api sintetik, aktiviti hidrogen, industri mampan dan pembuatan. Pelabuhan keempat Eropah Barat menyumbang nilai tambah dengan mempekerjakan 68,000 orang di pelabuhan dan syarikat berkaitan pelabuhan. Dengan berinovasi, pelabuhan sedang bekerja ke arah proses perkapalan yang lebih lancar dan telus dan pengurangan pelepasan CO2 dari pelabuhan dan perkapalan. Pelabuhan Amsterdam bekerja rapat dengan klien dan rakan kongsi untuk menjadikan pelabuhan beroperasi lebih pantas, pintar dan bersih.

Mengenai NFIA: Sebagai pengasas rangkaian Invest di Holland, Agensi Pelaburan Asing Belanda (NFIA) menyokong syarikat asing yang ingin meningkatkan aspirasi perniagaan mereka ke tahap seterusnya, dan menyumbang kepada penyelesaian pintar dan mampan untuk masa depan.

Mengenai Agensi Perusahaan Belanda (RVO): Agensi Perusahaan Belanda (RVO) membantu usahawan dan organisasi untuk melabur, membangunkan dan mengembangkan perniagaan dan projek mereka. Di Belanda dan luar negara.

Media Contact:

Danny Weber
Naib Presiden Pembangunan Perniagaan
danny.weber@electriq.com