E3 Lithium Teruskan Keputusan Awal Lapangan Loji Rintis Pengekstrakan Lithium Terusan

electric car power charging 1 E3 Lithium Provides Continued Preliminary Results from the Field Pilot Plant

CALGARY, Alberta / 04 Okt 2023 / E3 LITHIUM LTD. (TSXV:ETL) (FSE:OW3) (OTCQX:EEMMF), “E3 Lithium” atau “Syarikat,” pemimpin pembangunan dan peneroka litium Alberta, dengan sukacitanya melaporkan ia telah menyiapkan ujian tambahan pradefinisi di Loji Rintis Pengekstrakan Litium Lapangan dengan keputusan yang berjaya.

“Kami amat gembira dapat memberikan kemas kini lanjutan mengenai operasi loji rintis lapangan,” kata Chris Doornbos, Presiden & CEO E3 Lithium. “Rancangan yang kami tetapkan untuk menguji pelbagai parameter operasi sehingga kini terbukti berkesan. Bukan sahaja keputusan positif telah dihasilkan di bawah beberapa keadaan operasi, kami juga telah meningkatkan keyakinan kami untuk merekabentuk proses yang paling cekap untuk mengkomersialkan sumber kami yang luas.”

Seperti yang digariskan sebelum ini, siri tiga ujian direka untuk percubaan pelbagai parameter operasi untuk memilih set optimum untuk tempoh operasi yang dilanjutkan. Analisis awal dalaman dan keputusan ujian tambahan diringkaskan di bawah:

  • Perolehan semula litium awal: >94%
  • Ketulenan pekatan: >80%
  • Purata gred litium dalam pekatan: 916.6 mg/L

Perubahan dalam parameter operasi di seluruh ujian ini adalah untuk mengoptimumkan masa kitaran (jumlah masa sorbent terdedah kepada larutan garam). Ujian yang digariskan bahawa kami boleh mengurangkan jumlah masa larutan garam bersentuhan dengan sorbent. Pengoptimuman ini boleh membawa kepada pengurangan dalam kos modal dan operasi loji komersial, yang akan digariskan dalam Kajian Kebolehlaksanaan Pra (PFS) yang akan datang.

Langkah Seterusnya

Pasukan telah secara aktif menganalisis data yang diterima dari operasi perintis selama enam minggu yang lalu dan sedang menyelesaikan semakan usaha wajar standard. Setelah kerja itu selesai, E3 Lithium akan menggariskan keseluruhan set keputusan terhadap KPI yang digariskan pada 14 Jun 2023.

Syarikat akan menggunakan keputusan tiga ujian pertama untuk menetapkan syarat bagi tempoh operasi yang dilanjutkan yang dijangka akan bermula minggu depan. Selepas penyelesaian tempoh operasi yang lebih lama, E3 Lithium akan mempunyai data yang diperlukan untuk kajian PFS dan Kajian Kebolehlaksanaan Tegas (DFS), serta kejuruteraan lanjutan yang akan membawa kepada pembinaan dan pengendalian kemudahan komersial pertamanya. Operasi yang dilanjutkan ini juga akan menghasilkan pekatan litium untuk pemprosesan hiliran lanjut Hidroksida Litium Monohidrat (LHM) gred bateri.

E3 Lithium Menyelesaikan Pengeluaran Hidroksida Litium Monohidrat

E3 Lithium juga dengan sukacitanya melaporkan bahawa ia terus membuat kemajuan dalam ujian kerja penapisan hilirannya. Syarikat kini telah menghasilkan LHM dan akan berkongsi lebih banyak butiran dalam beberapa minggu akan datang.

Secara berasingan, daripada pelaksanaan opsyen saham yang telah atau akan tamat tempoh tidak lama lagi, beberapa pihak dalaman merancang untuk menjual sebahagian daripada saham mereka untuk membayar liabiliti cukai yang berkaitan. Para pihak dalaman terus memberi sokongan kepada Syarikat dan secara kolektif bersetuju untuk menjual hanya bilangan saham minimum yang diperlukan untuk menampung liabiliti cukai daripada pelaksanaan mereka dan perbelanjaan yang berkaitan.

BAGI PIHAK LEMBAGA PENGARAH

Chris Doornbos, Presiden & CEO

E3 Lithium Ltd.

Mengenai E3 Lithium

E3 Lithium adalah sebuah syarikat pembangunan dengan jumlah 16.0 juta tan setara karbonat litium (LCE) Diukur dan Dikira dan 0.9 juta tan LCE Tersirat sumber mineral1 di Alberta. Seperti yang digariskan dalam Penilaian Ekonomi Awal E3, Projek Clearwater Lithium mempunyai NPV8% USD 1.1 Bilion dengan IRR pra-cukai 32% dan USD 820 Juta dengan IRR selepas cukai 27%1. Matlamat E3 Lithium adalah untuk menghasilkan produk litium gred bateri ketulen tinggi, untuk memberi kuasa revolusi elektrik yang semakin meningkat. Dengan sumber litium yang signifikan dan solusi teknologi inovatif, E3 Lithium berpotensi untuk menghantar litium ke pasaran dari salah satu bidang kuasa terbaik di dunia.

1: Penilaian Ekonomi Awal (PEA) untuk Laporan teknikal NI 43-101 Projek Clearwater Lithium diubah suai pada 17 September 2021. Gordon MacMillan, P.Geol, QP, Fluid Domains Inc. dan Grahame Binks, MAusIMM, QP (Metalurgi), bekas Sedgman Canada Limited (Tarikh Laporan: 15 Jun 2018, Tarikh Kuat Kuasa: 4 Jun 2018 Tarikh Diubahsuai: 17 September 2021). Sumber mineral NI 43-101 Laporan Teknikal untuk Hartanah North Rocky, berkuat kuasa 27 Oktober 2017, mengenal pasti 0.9Mt LCE (tersirat). Laporan Teknikal Sumber Mineral NI 43-101 untuk Projek Daerah Bashaw, berkuat kuasa 21 Mac 2023, mengenal pasti 16.0Mt LCE (diukur & dikira). Semua laporan boleh didapati di laman web E3 Lithium (e3lithium.ca/technical-reports) dan SEDAR+ (www.sedarplus.ca).

Kenyataan Prospektif dan Amaran

Siaran akhbar ini termasuk penyataan prospektif tertentu serta objektif, strategi, kepercayaan dan niat pengurusan. Penyataan prospektif kerap dikenal pasti melalui perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “rancangan”, “jangkaan”, “anggaran”, “berhasrat” dan perkataan serupa yang merujuk kepada peristiwa dan keputusan masa depan. Penyataan prospektif adalah berdasarkan pendapat dan jangkaan pengurusan semasa. Semua maklumat prospektif secara semula jadi tidak menentu dan tertakluk kepada pelbagai andaian, risiko dan ketidakpastian, termasuk sifat spekulatif penerokaan dan pembangunan mineral, turun naik harga komoditi, keberkesanan dan kebolehlaksanaan teknologi pengekstrakan litium yang muncul yang belum diuji atau dibuktikan pada skala komersial atau pada larutan garam Syarikat, risiko persaingan dan ketersediaan pembiayaan, seperti yang diterangkan dengan lebih terperinci dalam pengemukaan sekuriti terkini kami yang boleh didapati di www.sedarplus.ca. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang diunjurkan dalam penyataan prospektif dan kami memberi amaran terhadap peletakan bergantung tanpa reserve ke atasnya. Kami menganggap bahawa tiada kewajipan untuk menyemak atau mengemas kini penyataan prospektif ini kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang yang berkenaan.

Bursa Saham TSX Venture mahupun Perkhidmatan Penyelarasnya (seperti yang ditakrifkan dalam polisi Bursa Saham TSX Venture) tidak menerima tanggungjawab atas kecukupan atau ketepatan pelepasan ini.