Dr. Hitto Kaufmann dilantik sebagai Ketua Pegawai Saintifik Hansa Biopharma

LUND, Sweden, 1 September 2023 – Hansa Biopharma, “Hansa” (Nasdaq Stockholm: HNSA), pelopor dalam teknologi enzim untuk keadaan imunologi jarang, hari ini mengumumkan bahawa Dr. Hitto Kaufmann telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Saintifik (CSO) Hansa berkuat kuasa 1 Disember 2023.

Sebagai CSO, Dr. Kaufmann akan bertanggungjawab ke atas semua aktiviti penyelidikan, pembangunan awal, translasi dan pembuatan. Beliau akan melapor kepada Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Søren Tulstrup dan berkhidmat sebagai ahli Jawatankuasa Eksekutif Hansa.

Dr. Kaufmann menyertai Hansa dari Pieris Pharmaceuticals di mana beliau berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Saintifik sejak 2019. Beliau memimpin platform R&D syarikat dalam membangunkan terapi protein generasi seterusnya yang inovatif yang membawa kepada penyerahan peraturan merentas beberapa indikasi. Beliau memainkan peranan penting dalam mengubah kecemerlangan operasi syarikat termasuk laluan pembangunan dipercepat, R&D dipacu pembelajaran mesin dan pembuatan prestasi tinggi yang boleh diharap serta penyampaian.

Søren Tulstrup, Presiden dan CEO, Hansa Biopharma berkata, “Kami sangat gembira mengalu-alukan Hitto ke Hansa pada masa genting ini. Dengan pengalaman lebih 20 tahun dalam penyelidikan, pembangunan, dan kemajuan sains, beliau bersedia untuk memimpin pembangunan platform saintifik kami dan kemajuan saluran paip kami yang menarik calon ubat untuk penyakit dan keadaan imunologi jarang. Hitto mempunyai rekod terbukti membangunkan ubat inovatif, memajukan perkongsian R&D strategik, dan membina platform terapeutik generasi seterusnya. Sebelum ini, beliau telah menunjukkan keupayaan untuk membina dan memimpin pasukan berprestasi tinggi dalam organisasi farmasi besar dan bioteknologi kecil.”

Hitto Kaufmann berkata: “Saya sangat teruja untuk membina ke atas kerja hebat yang telah meletakkan Hansa sebagai salah satu syarikat bioteknologi peringkat menengah paling menjanjikan. Hansa mempunyai sains terkini – khususnya platform enzim unik serba boleh IgG pemotong antibodi – yang akan membantu memberikan hasil yang lebih baik kepada pesakit dalam bidang keperluan tinggi yang belum dipenuhi. Saya berharap dapat menyertai pasukan orang yang pelbagai, berbakat dan bekerja di seluruh syarikat untuk membangunkan dan menyampaikan ubat yang menyelamatkan nyawa dan mengubah kehidupan.”

Biografi

Dr. Hitto Kaufmann telah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Saintifik di Pieris Pharmaceuticals sejak 2019. Beliau adalah pemimpin biofarmaseutikal dengan lebih 20 tahun pengalaman dalam penyelidikan, pembangunan dan pembuatan. Rekod beliau termasuk pembangunan kira-kira 100 entiti terapeutik biologi dan banyak projek yang dimajukan oleh beliau secara aktif mengendalikan perkongsian strategik. Di Pieris, beliau bertanggungjawab untuk memimpin penyelidikan, pembangunan teknikal, sains data serta bekalan dadah sambil menyelia projek peringkat awal dan pengurusan perikatan. Di samping itu, Dr. Kaufmann memainkan peranan penting dalam mengubah pendekatan syarikat terhadap pembangunan dan kemajuan calon ubat baharu. Beliau kini berkhidmat sebagai ahli Lembaga Penasihat Saintifik Instituto de Biologia Experimental e Tecnologica (iBET), sebuah organisasi bukan untung swasta di Portugal yang mengkhusus dalam penyelidikan biologi dan perkhidmatan penemuan/pembangunan bioproses dadah.

Sebelum menyertai Pieris, Dr. Kaufmann menghabiskan lima tahun di Sanofi, di mana beliau memegang beberapa jawatan eksekutif dalam Hal Ehwal Perindustrian dan R&D. Pada masa ini, beliau memimpin usaha untuk membina platform teknologi lintas bahagian akhir hingga akhir yang kukuh untuk Sanofi Biologics yang merangkumi beberapa perjanjian strategik. Beliau juga memimpin Pembangunan Biofarmaseutikal Global, menguruskan lebih 700 pekerja di tiga tapak yang ditugaskan dengan bahan mentah dadah dan pembangunan produk dadah teknikal, analitik, bekalan klinikal dan pelepasan. Sebelum berkhidmat di Sanofi, Dr. Kaufmann menghabiskan lebih daripada satu dekad di Boehringer Ingelheim, dan sebelum berlepas adalah Naib Presiden Sains Proses dalam bahagian Biofarmaseutikal. Beliau memulakan kerjayanya sebagai Penyelidik di Institut Walter dan Eliza Hall di Melbourne.

Dr. Kaufmann menerima Ph.D. dalam Sains Semula Jadi, memberi tumpuan kepada teknologi kultur sel, di Institut Persekutuan Swiss Teknologi di Zurich. Beliau memperoleh ijazah Sarjana Sains dalam bioteknologi dari Universiti Teknologi Braunschweig dan Institut Penyelidikan Scripps.

Kenalan untuk maklumat lanjut:

Klaus Sindahl, Ketua Perhubungan Pelabur
M: +46 (0) 709 298 269
E: klaus.sindahl@hansabiopharma.com

Stephanie Kenney, Naib Presiden Hal Ehwal Korporat Global
M: +1 (484) 319 2802
E: stephanie.kenney@hansabiopharma.com

Fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/1219/3828194/2268925.pdf

Dr. Hitto Kaufmann dilantik sebagai Ketua Pegawai Saintifik Hansa Biopharma