Dikenali sebagai Elon Musk Brazil, pengusaha mencipta pengeluar kereta elektrik di Brazil

(SeaPRwire) –   Seperti jutawan itu, Flávio Figueiredo Assis menjual syarikat dalam sektor kewangan untuk melabur dalam pembuat kereta sendiri, LECAR

SÃO PAULO, Jan. 22, 2024 — Pengusaha Flávio Figueiredo Assis berjanji untuk membuat sejarah dengan melancarkan kereta elektrik asal Brazil yang pertama. Selain menyumbang untuk menukar matriks tenaga dan memberi kesan positif terhadap alam sekitar, misinya adalah untuk menukar imej Brazil kepada dunia. Inspirasinya ialah jutawan Elon Musk, yang mempunyai cerita serupa dengan pengusaha.

1

1

Dengan ijazah undang-undang dan perakaunan, Assis ialah pengasas Lecard, pentadbir kad makanan yang mencapai perolehan tahunan US$1 billion, membekalkan kepada badan awam dan syarikat swasta. Pada tahun 2022, beliau menjual syarikat dengan niat untuk mencipta pembuat kereta elektrik pertama di Brazil, LECAR. Misi syarikat adalah untuk mendefinisikan kehadiran Brazil di arena automotif global melalui kenderaan tanpa pencemaran yang memenuhi permintaan pihak berkuasa dan pengguna.

Kini, pasukan itu mempunyai 30 jurutera, kebanyakannya mempunyai pengalaman penting di syarikat seperti Ford, Toyota dan Nissan. Kilang sedang ditubuhkan di kawasan selatan negara, dengan 65% bahagian tempatan dan 35% diimport. LECAR 459, kenderaan pertama syarikat itu, akan mempunyai bateri dari syarikat Winston Battery, yang juga membekalkan kepada Volkswagen dan Hyundai. Harga pengguna akan US$55,000, dengan julat 400km setiap cas. Syarikat itu juga merancang melancarkan versi bandar dengan harga popular, LECAR POP, dengan anggaran harga US$20,000, 250km setiap cas dan muatan untuk lima penumpang.

Modal sepenuhnya dimiliki, tetapi harapan adalah untuk melaksanakan IPO menjelang 2025. Pelaburan yang dirancang ialah US$3 billion. “Selain daripada projek yang menguntungkan mobiliti dan kelestarian, objektif kami adalah untuk mencipta persepsi nilai untuk Brazil, seperti kami seharusnya sentiasa dilihat. Kami adalah ekonomi ke-9 di dunia, bersemangat tentang kereta dan Formula 1. Kami mempunyai Ayrton Senna, Nelson Piquet dan Emerson Fittipaldi, juara F1, sebagai wira kami, dan walaupun begitu kami tidak pernah mempunyai pembuat kereta kebangsaan. Mari ubah haluan sejarah”, beliau menekankan.

Sebelum ini berlaku, kereta itu akan pergi ke London, England, di mana ia akan melalui siri kelulusan di LATIN NCAP, dengan penilaian impak, aerodinamik dan simulator keselamatan. Harapan adalah kenderaan pertama akan dihasilkan pada Disember tahun ini. Pada 2025, matlamat adalah untuk menghasilkan 300 kenderaan sebulan, dengan hasil US$200 juta.

Dalam tempoh lima tahun, LECAR bercadang untuk menghasilkan 50 ribu kereta setahun, dengan US$15 billion dalam hasil. Syarikat juga bercadang untuk mewujudkan pelan langganan, menukar budaya pemilikan ke satu akses dan perkongsian, yang merupakan cara paling lestari untuk menggunakan kereta. Langganan asas untuk pelan sewa tempoh 36 bulan akan ditawarkan kira-kira 3% daripada harga jualan untuk jarak bulanan 1,000 km.

Inisiatif asas yang lain adalah berkaitan dengan infrastruktur cas. Syarikat bercadang untuk memasang stesen cas pantas di 10 lebuh raya terbesar di Brazil, menyusuri jarak keseluruhan 36,437km. Dengan rancangan ini, mana-mana kenderaan elektrik akan dapat mengembara merentasi seluruh negara. Stesen akan diletakkan secara strategik setiap 200 kilometer, membolehkan pemandu mengecas semula kereta mereka dengan cepat, mudah dan selamat.

Selain beroperasi di seluruh wilayah negara, pengusaha merancang pengisytiharan antarabangsa pembuat keretanya, terutamanya ke Amerika Syarikat, Perancis, Itali dan Monaco. “Kami sudah mengatur satu siri perkongsian di negara-negara ini untuk membawa jenama kami ke dunia.”

Selain itu, LECAR merancang untuk mencipta kilang sel bateri, membolehkan kemandirian dalam pengeluaran kereta. “Kami mempunyai 97% mineral yang membentuk sel bateri di negara kami. Selain menjadi mandiri, kami juga boleh menjadi pelopor dan rujukan utama di pasaran kereta elektrik global, membekalkan kereta ke negara lain. Kami komited untuk merealisasikan semua ini”, pengusaha itu bangga menyatakan.

Mengenai Lecar:

2

2

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.