Didorong oleh Caj Sampah, Baguio menang kontrak baharu untuk mesin kitar semula sisa makanan pintar untuk kawasan perumahan besar

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Jan. 25, 2024 — Baguio Green Group Limited (”Baguio” atau ”Kumpulan”, Stock Code: 01397.HK) gembira mengumumkan bahawa mengikut kejayaan tahun lepas dalam menyekat kontrak mesin kitar semula pintar daripada Jabatan Perlindungan Alam Sekitar (“EPD”) Kerajaan SAR Hong Kong (“Kerajaan”), Kumpulan telah memenangi kontrak baharu untuk dua kediaman perumahan swasta besar untuk penyediaan Mesin Kitar Semula Sisa Makanan (“Mesin Kitar Semula Sisa Makanan”) dan perkhidmatan penyelenggaraan. Inisiatif ini akan membantu penduduk mengkitar semula sisa makanan dengan cekap dan mengurangkan perbelanjaan yang berkaitan dengan caj sisa.

Statistik tahun 2022 menunjukkan bahawa Hong Kong tapak pelupusan menerima purata harian input 11,128 tan metrik sisa pepejal perbandaran, dengan sisa makanan membentuk kira-kira 3,302 tan (lebih kurang 30% daripada jumlah sisa pepejal keseluruhan). Untuk mencapai matlamat “Tiada Tapak Pelupusan” menjelang 2035 di Hong Kong, menangani isu sisa makanan adalah keutamaan segera. Semasa ini, Hong Kong hanya mengkitar semula kira-kira 200 tan sisa makanan sehari, lebih rendah daripada jumlah keseluruhan sisa makanan yang dihasilkan. Salah satu sebabnya ialah kekurangan kemudahan kitar semula sisa makanan yang berkesan di bangunan perumahan dan komersial, yang menjadikan ia tidak selesa bagi orang untuk mengkitar semula sisa makanan. Mesin Kitar Semula Sisa Makanan tidak sahaja menangani isu ini tetapi juga memberi insentif kepada orang dengan membenarkan mereka memperoleh ganjaran melalui Skim Green$ E-Penyertaan EPD, memberikan sumbangan ke arah usaha pemuliharaan alam sekitar.

Pada masa ini, Mesin Kitar Semula Sisa Makanan dipasang hanya di 35% perumahan awam. Kerajaan bercadang untuk meluaskan pemasangan Mesin Kitar Semula Sisa Makanan di semua perumahan awam di Hong Kong tahun ini. Dalam sektor perumahan swasta, inisiatif ini masih dalam fasa permulaan. Dengan caj sisa dijadualkan berkuat kuasa, Kerajaan sedang menawarkan bantuan kewangan secara aktif untuk estet perumahan swasta memasang Mesin Kitar Semula Sisa Makanan melalui Tabung Kitar Semula dan Tabung Alam Sekitar dan Pemuliharaan. Dengan permintaan besar yang dijana oleh promosi bersemangat Kerajaan dan pelaksanaan dijangka caj sisa pada 1 Ogos 2024, dijangka ini akan mewujudkan peluang perniagaan besar untuk Mesin Kitar Semula Sisa Makanan Baguio dan perkhidmatan kitar semula, selanjutnya mengkukuhkan kedudukan dominan Kumpulan dalam pasaran kitar semula Hong Kong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.