Dhai Dubai: Festival Seni Cahaya Menakjubkan Yang Menampilkan Barisan Artis Kelas Dunia Dilancarkan Di Bandar Expo Dubai

  • Acara permulaan berlangsung di Expo City Dubai dari 26 Januari hingga 4 Februari
  • Festival seni cahaya pertama yang diketuai oleh Emirati menampilkan karya oleh tujuh artis tempatan
  • Sisters of the Desert pertunjukan projeksi menampilkan karya oleh artis Emirati Dhabia Jumaa Lamlah, Australia Rene Kulitja dan Afrika Selatan’s Dr Esther Mahlangu
  • Acara bekerjasama dengan Liter of Light untuk menyediakan pencahayaan solar berkualitas tinggi kepada masyarakat yang kurang beruntung

(SeaPRwire) –   DUBAI, UAE, 29 Jan. 2024 — Dhai Dubai, festival seni cahaya pertama yang diketuai oleh Emirati, telah melancarkan program 10 hari yang menakjubkan di Expo City Dubai. Acara ini merayakan kepelbagaian seni yang kaya dari bakat Emirati melalui siri projeksi seni, instalasi interaktif, dialog yang memberi pencerahan dan bengkel kreatif. Festival percuma ini dicipta dan dianjurkan oleh Expo City Dubai, bekerjasama dengan AGB Creative dan Dubai Culture and Arts Authority dan akan berlangsung dari 26 Januari hingga 4 Februari.

Dr. Najat Makki - The Scent of Memories - Dhai Dubai Light Art Festival


Dr. Najat Makki – The Scent of Memories – Dhai Dubai Light Art Festival

Artis yang menerangi acara permulaan termasuk Mattar Bin Lahej, terkenal dengan merekabentuk fasad kaligrafi di Muzium Masa Depan; artis perintis Dr Najat Makki, dihormati dengan Chevalier of Arts and Letters Perancis; pengasas Fine Arts Society Emirates Dr Mohamed Yousef; pereka Abdulla Almulla, yang menyertai Biennale Rekaan London tahun lalu; artis pelbagai disiplin Maitha Hamdan; pereka terkemuka Khalid Al Shafar, terkenal dengan kolaborasinya dengan Louvre Abu Dhabi; dan artis visual terkenal Reem Al Ghaith.

Sementara itu, kubah ikonik Al Wasl Plaza 130 meter lebar datang kehidupan dengan siri pertunjukan projeksi khas bertajuk Sisters of the Desert, diilhamkan oleh artis Emirati yang sudah meninggal, Dhabia Juma Lamlah, yang menghasilkan lebih 200 karya lukisan yang menakjubkan walaupun tidak dapat menggunakan tangan kanannya. Mencerminkan semangat kerjasama pelbagai budaya Dubai, pertunjukan ini juga menampilkan tetamu khas, artis Australia Rene Kulitja dan artis Afrika Selatan Dr Esther Mahlangu, yang menyusun bersama naratif ketahanan dan sambungan lintas budaya.

Dhai Dubai menyokong inisiatif Liter of Light – gerakan berasaskan masyarakat global – untuk menyediakan pencahayaan solar berkualiti tinggi kepada orang yang terhad kepada elektrik di gambaran terapung Agusan Marsh di Filipina. Pelawat festival juga boleh menyatakan niat untuk menyumbang ke arah misi Liter of Light di komuniti di seluruh Filipina, Kenya, Cameroon, dan India.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati  dan daftar untuk menerima kemaskini.

Merwat Hussein
 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.