DFRobot akan Menyajikan Penyelesaian ‘Bandaraya Karbon Rendah dan Lestari Berdaya IoT’-nya di Bett 2024

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, Jan. 22, 2024 — , sebuah pemimpin global dalam penyelesaian STEM, akan mempamerkan penyelesaiannya ‘Bandar Raya Karbon Rendah dan Lestari’ yang dilengkapi IoT di Bett 2024 dari Januari 24 hingga 26. Penyelesaian ini menggabungkan prinsip reka bentuk ‘Bandar Raya Karbon Rendah dan Lestari’ dengan teknologi IoT untuk menyediakan pengalaman pembelajaran hands-on untuk pelajar dan guru. Dengan mengintegrasikan pemrogramman, kawalan perkakasan, pemerolehan data, dan kemahiran platform IoT, ia membolehkan mereka memantau dan memberi arahan sistem pintar ‘Bandaraya Lestari’ dengan berkesan. Inisiatif ini bertujuan untuk meningkatkan pendidikan IoT di sekolah.

Penyelesaian ‘Bandaraya Lestari’ mencipta bandaraya berkarbon rendah, lestari dengan rumah yang cekap tenaga, kilang kuasa hijau, dan rumah hijau pintar iklim. Rumah-rumah mempunyai jalur cahaya hiasan yang meniru matahari terbit dan terbenam, dengan sensor mengawal bayang-bayang dan pencahayaan dalaman untuk menjimatkan tenaga. Kilang-kilang menggunakan kuasa angin dan suria, menyimpan tenaga dalam bateri dan memaparkan pengeluaran tenaga suria pada skrin SCI. Rumah hijau mempunyai sensor untuk memantau keadaan persekitaran, dan semua data dihantar dengan selamat ke platform IoT melalui modul Obloq micro: bit.

Di hadapan pembelajaran program, robotik, dan EdTech AI,  juga memaparkan kit dan projek BOSON yang menyasarkan pembelajar di pelbagai tahap, bermula dari bukan kod ke kod dengan micro: bit. Satu projek sebegini adalah kit BOSON yang direka untuk menjalankan ujian kekonduksian terhadap larutan garam. Dengan menggunakan sensor kekonduksian, pelajar dapat mengamati dan membandingkan tahap data air tulen dan larutan garam.

Menggunakan Maqueen Plus dan Maqueen Mechanics – kit robotik berdaya AI, pengunjung akan mempunyai peluang untuk melihat para saintis tidak perlu secara peribadi mengangkut tanah, air, atau spesimen. Dengan sekadar meletakkan kod QR, kenderaan akan secara automatik mengangkut mereka kembali ke gudang. Selain itu,  akan memaparkan projek inovatif berpusatkan Unihiker – Komputer Papan Tunggal Python IoT dengan Skrin Sentuh seperti sistem kenderaan pintar dan pengelasan buah-buahan.

Ricky Ye, CEO , berkata: “Kami gembira dengan penawaran kami di Bett tahun ini, yang menampilkan produk inovatif dan pameran yang menarik. Matlamat kami adalah untuk memberi inspirasi kepada minda muda dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik. Dengan produk kami yang dinamik dan inovatif, kami memberikan peluang menarik kepada pelajar dan guru untuk menjelajah kod, pemrogramman, dan AI.”

Berlalulah ke Stand NJ72 untuk berbual dengan mana-mana pasukan  untuk mengetahui lebih lanjut dan memberi nasihat mengenai sumber mana yang paling sesuai untuk sekolah anda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.