DFI Memperkenalkan Modul Sistem Tertanam yang Dilengkapi dengan Pemproses AI Intel Terbaru untuk Memasuki Pasaran AI IPC

(SeaPRwire) –   TAIPEI, 31 Januari 2024 — , salah satu jenama terkemuka di dunia dalam papan induk terbenam dan komputer perindustrian, menyasarkan pasaran aplikasi AI dengan melancarkan modul sistem terbenam (SOM) yang dipasang dengan pemprosesor Intel® CoreTM Ultra terkini. Ini merupakan produk pertama yang disatukan dengan pemprosesor NPU (Unit Pemprosesan Neural), yang mewakili penyepaduan rasmi AI dengan PC perindustrian (IPC). Dengan pengembangan ke IPC AI, DFI mengharapkan untuk menyuntik momentum baharu ke pasaran pengkomputan hujung AI.


Menurut laporan STL Partners, nilai pasaran berpotensi pengkomputan hujung global akan meningkat daripada US$9 bilion pada tahun 2020 kepada US$462 bilion pada tahun 2030, yang mewakili kadar pertumbuhan tahunan berkompaun (CAGR) sebanyak 49%. Oleh itu, pembangunan produk yang menggunakan keupayaan teras cip untuk menjalankan pengkomputan AI hujung secara cekap dalam peranti telah menjadi fokus utama bagi banyak syarikat teknologi besar.

MTH968 DFI menggunapakai piawaian modul Jenis 6 COM Express (COM.0 R3.1) dan dipasang dengan pemprosesor Meteor Lake Intel, yang mewakili pengenalan terpadu CPU, GPU, dan NPU dalam cip tunggal. Dua “teras berkuasa rendah, berkecekapan tinggi (LP E-core)” dibina dalam, mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 30% hingga 50%, mengoptimumkan CPU sebanyak 10%, dan meningkatkan prestasi GPU sehingga 114% berbanding generasi sebelumnya pemprosesor Intel.                            

NPU terbina dalam Meteor Lake meningkatkan prestasi MTH968 dalam tugas AI kritikal. Berdasarkan kepada seni bina pengkomputan AI baharu, peranti ini boleh lebih cekap memproses pengkomputan AI hujung maju, pengkomputan grafik kompleks, dan aplikasi lain, seraya menjimatkan kos data di awan.

MTH968 mempunyai keupayaan penyepaduan yang boleh disesuaikan sepenuhnya dan reka bentuk tanpa kipas julat suhu luas(beroperasi daripada -40°C hingga 85°C), dan menggunakan DDR5 dan SSD NVMe untuk mengoptimumkan prestasi pengkomputan berkecekapan tinggi, mengurangkan latensi, dan meningkatkan kelajuan penyimpanan. MTH968 boleh digunakan secara meluas dalam bidang AIoT seperti automasi perindustrian, pengangkutan pintar, dan pertanian pintar.

Apabila teknologi 5G, pengkomputan hujung, dan kawalan jarak jauh maju, IPC secara langsung menangani tugas kompleks melalui pengkomputan AI hujung. MTH968 DFI unggul dalam pengkomputan prestasi tinggi dengan kecekapan tenaga yang diambil kira, meningkatkan fleksibiliti pengkomputan dan boleh disesuaikan, oleh itu memesatkan peningkatan aplikasi perindustrian AI.

Ciri-ciri utama:

  • Dilengkapi dengan pemprosesor Intel® CoreTM Ultra (Meteor Lake)
  • Menyokong saluran ganda DDR5 dan SSD NVMe
  • Reka bentuk tanpa kipas dan julat suhu luas: -40°C hingga 85°C
  • Saiz kompak: 95mm * 95mm
  • COM Express Jenis 6

Untuk maklumat lanjut: atau . 

Hubungi 

 
 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.