Delta Thailand Menangi Anugerah Perdana Menteri Industri Terbaik dan Anugerah MIND Ambassador 2023 Atas Sumbangan Cemerlang

(SeaPRwire) –   BANGKOK, Feb. 13, 2024 — Delta Electronics (Thailand) PCL. menerima Anugerah Industri Perdana Menteri Terbaik 2023, yang merupakan penghormatan tertinggi di atas semua kategori Anugerah Industri Perdana Menteri yang diberikan hanya kepada satu syarikat setiap tahun. Selain itu, Delta menerima Anugerah Duta MIND 2023, yang diberikan kepada pemenang industri teratas yang menyokong usaha Kementerian Industri (MOI) untuk meningkatkan persaingan dan kelestarian industri dalam komuniti.

Delta Thailand Wins Prime Minister’s Best Industry Award and MIND Ambassador Award 2023 for Outstanding Contributions
Delta Thailand Wins Prime Minister’s Best Industry Award and MIND Ambassador Award 2023 for Outstanding Contributions

H.E. Srettha Thavisin, Perdana Menteri Kerajaan Thailand, menyampaikan dua anugerah kepada Encik Victor Cheng, CEO Delta Thailand, dan Encik Jackie Chang, Presiden dan COO Delta Thailand. Berucap pada majlis tersebut, Encik Victor Cheng, CEO Delta Thailand, berkata, “Delta bangga menerima penghormatan tertinggi sekali lagi daripada Perdana Menteri Thailand, selepas 11 tahun, dan menerima Anugerah Duta MIND. Selama 35 tahun, Delta terus tumbuh mampan dan menyokong pembangunan industri pembuatan dan masyarakat negara. Hari ini, Delta menunjukkan komitmen kami yang tidak putus untuk inovasi dan Thailand dengan pelaburan jangka panjang menyokong industri elektronik tempatan dan pembangunan bakat R & D. Kami dengan tulus mengucapkan terima kasih kepada semua pelanggan, rakan kongsi, pekerja dan komuniti di Thailand atas kepercayaan berterusan mereka kepada Delta.”

Sejak 1981, Kementerian Industri telah memilih syarikat perindustrian cemerlang untuk Anugerah Industri Perdana Menteri untuk mempercepatkan pembangunan dan menetapkan contoh kecemerlangan dalam industri Thailand. Kategori anugerah meliputi pelbagai aspek utama termasuk tenaga, inovasi, produktiviti, kualiti, keselamatan, alam sekitar dan CSR. Ini kali kedua Delta menerima Anugerah Industri Terbaik tertinggi, sejak memenangi anugerah pada tahun 2012. Sebagai Duta MIND, Delta akan menyokong meningkatkan kesedaran dan mempromosikan usaha MOI untuk meningkatkan piawaian industri dan membina hubungan komuniti di Thailand.

Semua syarikat yang memohon untuk kategori Industri Terbaik tertinggi perlu terlebih dahulu memenangi sekurang-kurangnya tiga sub-kategori untuk layak. Hanya satu syarikat dipilih daripada tiga calon untuk kategori tertinggi ini setiap tahun. Pada tahun 2023, 273 perniagaan memohon anugerah dengan 13 kategori Anugerah Industri Perdana Menteri dianugerahkan kepada 44 syarikat selain Anugerah Industri Terbaik yang dianugerahkan kepada Delta.

MOI memilih syarikat, termasuk Delta, untuk Anugerah Industri Perdana Menteri selepas proses kajian terperinci, menunjukkan kecemerlangan dalam empat bidang utama:

1. Kejayaan Perniagaan: Membina perniagaan bersedia masa depan dengan keuntungan yang baik memanfaatkan kecekapan, penurunan kos, piawaian antarabangsa sambil menjelajahi industri fokus S-Kurva seperti pertanian pintar, bioteknologi dan automotif generasi seterusnya.

2. Alam Sekitar: Bergerak ke arah industri hijau dengan mencari peluang perniagaan bertujuan mengurangkan jejak karbon dan bertujuan mencapai nol pelepasan. Delta adalah model syarikat untuk kilang hijau dengan banyak Anugerah Tenaga Thailand untuk projek ke arah matlamat RE100 pada tahun 2030.

3. Sosial: Memperkukuh komuniti, mewujudkan pekerjaan dan menggalakkan pertumbuhan komuniti untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk tempatan. Delta mempunyai banyak projek sosial inovatif seperti penyelesaian pertanian pintar untuk SME tempatan dan sistem pemantauan banjir yang dikuasakan oleh peralatan dan perisian automatik.

4. Pembinaan Komuniti: Menggalakkan kerjasama dalam operasi kilang dan memastikan operasi yang selamat, bertanggungjawab dan sah. Delta menyediakan sumber pendapatan ke kawasan luar bandar terpencil dan berusaha meningkatkan pembekal tempatan.

Kategori Anugerah Industri Terbaik tahun ini mengakui strategi pembangunan mampan Delta dan semua tonggak utama dan tindakan yang telah memacu pembangunan dalam industri Thailand seperti yang digariskan dalam dasar Thailand 4.0 dan model BCG kerajaan.

Ini kali kelapan Delta memenangi Anugerah Industri Perdana Menteri. Syarikat telah memenangi anugerah dalam banyak kategori termasuk Produktiviti, Pengurusan Kualiti dan Pengurusan Tenaga pada tahun 1995, 2010, 2011, 2020 dan Industri Berpotensi dan CSR pada tahun 2018 dan 2022. Delta telah memenangi dua Anugerah Industri Terbaik Perdana Menteri pada tahun 2012 dan 2023.

Tentang Delta Electronics (Thailand) Public Company Limited

Ditubuhkan pada tahun 1988, Delta Electronics (Thailand) PCL. adalah pengeluar global produk dan penyelesaian pengurusan kuasa dan haba. Syarikat ini adalah anak syarikat Delta Electronics, Inc. dengan kenyataan misi, “Untuk menyediakan penyelesaian bersih, cekap tenaga dan inovatif untuk esok yang lebih baik,” yang mencerminkan kepercayaan syarikat yang kuat terhadap pembangunan mampan terutamanya berkaitan isu alam sekitar.

Sebagai pembekal penyelesaian penjimatan tenaga dengan kepakaran teras dalam elektronik kuasa dan penyelidikan serta pembangunan inovatif, kategori perniagaan Delta termasuk Elektronik Kuasa, Automasi, dan Infrastruktur. Kehadiran global syarikat disokong oleh pejabat jualannya di kawasan utama di seluruh dunia; kemudahan pembuatan di India, Slovakia dan Thailand; dan beberapa pusat R & D terletak di Thailand, India, Jerman dan negara-negara lain.

Delta terus memperoleh pengiktirafan yang membanggakan untuk pencapaian di rantau ini dan domestik. Anugerah yang dimenangi termasuk Anugerah Perniagaan ASEAN yang berprestij, Anugerah Prestasi Syarikat Terbaik Bursa Saham Thailand dan Anugerah Industri Perdana Menteri yang diidam-idamkan.

Untuk maklumat terperinci mengenai Delta Thailand, sila lawati:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.