Dari Lapangan Terbang Sesak ke Langit yang Lebih Jelas: Pendekatan Baru kepada Perjalanan Udara AS

image1 6 From Crowded Airports to Clearer Skies: A Fresh Approach to US Air Travel

Sekarang bahawa perjalanan udara telah kembali ke tahap pra-pandemik, penumpang mengalami pelbagai masalah – daripada kelewatan penerbangan dan pembatalan kepada beg terhilang dan pesawat yang penuh sesak. 1

Laporan terbaru dari Kumpulan Kajian Awam Kepentingan Amerika Syarikat yang bertajuk “Plane Truth”, menunjukkan beberapa faktor yang menyumbang kepada masalah ini. Syarikat penerbangan telah dikritik kerana amalan mereka menjadualkan terlalu banyak penerbangan, yang boleh menyebabkan kabin yang sesak dan jadual yang terganggu.2

Menurut laporan itu, terdapat kira-kira 400,000 penerbangan kurang pada separuh tahun berbanding 2019, menyebabkan penerbangan yang lebih penuh tahun ini. Apabila perjalanan musim panas meningkat dari Mei hingga Jun, prestasi syarikat penerbangan merosot.

Malah, aduan telah membengkak sehingga tahap di mana Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat (DOT) telah menghentikan kebiasaan kebertanggungjawapan mereka, dengan menyimpan data aduan terkini sejak Februari.

Salah satu penemuan utama laporan itu ialah syarikat penerbangan sering kurang dipertanggungjawabkan berhubung menangani kebimbangan penumpang, sama ada untuk pembatalan dan kelewatan penerbangan, proses pembalikan yang lambat atau komunikasi yang tidak memuaskan dengan penumpang. Selain itu, DOT telah dikritik kerana tidak segera mendedahkan data terkini mengenai aduan pelanggan berkaitan syarikat penerbangan.

Untunglah, Surf Air Mobility Inc. (NYSE:SRFM) iaitu platform mobiliti udara serantau terkemuka di Amerika Syarikat, sedang menangani isu lapangan terbang yang sesak dengan sepenuhnya mengelakkan lapangan terbang.

Surf Air Mobility, syarikat penerbangan serantau terbesar di AS berdasarkan keberangkatan yang dijadualkan, sedang memperluaskan perjalanan udara serantau dengan menghubungkan lapangan terbang serantau di seluruh AS yang kurang digunakan untuk mencipta pengalaman terbang yang lebih baik dengan menggunakan kapal terbang turboprop kecil untuk terbang antara lapangan terbang yang lebih selesa.

Menariknya, kira-kira 90% penduduk AS tinggal atau bekerja dalam masa 30 minit dari lapangan terbang serantau.3 Walau bagaimanapun, hanya 30 lapangan terbang di negara ini menguruskan kira-kira 70% lalu lintas udara.

Merevolusikan Perjalanan Udara Serantau Melalui Pengelektrikan

Selain daripada mencipta rangkaian penerbangan serantau yang diperluaskan di seluruh AS dan seterusnya, Surf Air Mobility memimpin usaha untuk merevolusikan perjalanan udara serantau dengan memanfaatkan potensi pengelektrikan untuk mengurangkan secara mendadak kos dan kesan alam sekitar terbang.

Untuk merealisasikan visi ini, Surf Air bekerjasama dengan rakan komersial untuk membangunkan teknologi sistem tenaga berkuasa elektrik untuk mengubahsuai semula fleet sedia ada dengan penyerbukan elektrik dan memperkenalkan kapal terbang elektrik dalam skala besar ke pasaran. Pasukan kepimpinan syarikat mempunyai pengalaman mendalam dalam bidang penerbangan, pengelektrikan dan teknologi pengguna.

Dengan pengenalan awamnya di pasaran, Surf Air Mobility mengumumkan perkongsian eksklusif dengan Textron Aviation Inc., anak syarikat Textron Inc (NYSE: TXT), yang termasuk tempahan 100 buah kapal terbang Cessna Grand Caravan EX. Penghantaran 20 buah kapal terbang Cessna pertama dijangka bermula pada separuh pertama 2024. Setelah teknologi pengelektrikan disahkan, kapal terbang ini akan menjadi antara yang pertama menjalani penukaran untuk memasukkan teknologi sistem tenaga berkuasa elektrik atau hibrid Surf Air Mobility yang berpropri.

Surf Air Mobility bertujuan untuk membuat kapal terbang berkuasa elektrik mudah didapati kepada pengendali baharu dan sedia ada dengan matlamat memberikan pelanggan manfaat kos berkesan dan rendah pelepasan karbon dalam skala besar. Selain itu, syarikat akan berkhidmat sebagai pembekal tunggal teknologi sistem tenaga berkuasa elektrik dan hibrid untuk Cessna Grand Caravan kepada Textron Aviation.

Surf Air Mobility merancang untuk menggunakan kapal terbang Cessna Grand Caravan berkuasa elektrik dan hibrid di seluruh rangkaian mereka, memudahkan penerbangan langsung jarak pendek untuk menghubungkan lebih banyak lapangan terbang. Dengan melakukan ini, syarikat bertujuan untuk mencipta jenis pengangkutan massa serantau baharu yang lebih mampan menghubungkan komuniti di seluruh Amertha Utara dengan perjalanan udara hijau dan kos rendah.

Kelebihan dijangka daripada seni bina berkuasa elektrik ini termasuk pengurangan kos operasi langsung yang mendalam, dengan sasaran berkisar antara 25% hingga 50%, dan pengurangan pelepasan karbon langsung yang signifikan, dengan sasaran berkisar antara 50% hingga 100%, semuanya sambil mengekalkan tahap prestasi yang sama dengan model semasa. Pentingnya, kapal terbang ini mempunyai potensi untuk digunakan di lebih daripada 5,000 lapangan terbang awam di seluruh Amerika Syarikat, tanpa keperluan stesen mengecas dalam kes versi sistem tenaga berkuasa hibrid.

Surf Air Mobility juga bekerjasama dengan raksasa data besar Palantir Technologies (NYSE: PLTR) untuk bersama-sama membangunkan perisian AI dan alat operator muktamad untuk industri mobiliti udara serantau (RAM) yang berkembang pesat.

Untuk wawasan lanjut mengenai Surf Air Mobility Inc. (NYSE:SRFM) dan pendekatan menyeluruhnya memacu pertumbuhan pasaran mobiliti serantau, klik pautan ini sini atau lawati laman web mereka.

Pendedahan:

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak memiliki sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disokong oleh, Surf Air Mobility Inc. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Surf Air Mobility Inc..