Covid-19: Remdesivir gagal ujian rawak pertama

New York: Rawatan pesakit Covid-19 menggunakan Remdesivir gagal dalam ujian klinikal rawak yang pertama.

Ia sekali gus menjejaskan harapan terhadap ubat yang diberikan perhatian teliti dalam usaha menghasilkan vaksin penyakit itu selepas draf keputusan disiarkan secara tidak sengaja, semalam.

Rumusan dipaparkan untuk tempoh singkat dalam laman sesawang Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) serta kali pertama dilaporkan oleh Financial Times dan Stat yang menyiarkan tangkap layar berhubung perkara itu.

Bagaimanapun, syarikat bertanggungjawab, Gilead Sciences, mempertikaikan cara penemuan terbabit digambarkan dalam paparan yang dipadamkan itu, dengan menyatakan data berkenaan menunjukkan satu potensi.

Berdasarkan rumusan itu, kajian oleh China membabitkan 237 pesakit dengan 158 daripada mereka menggunakan ubat berkenaan dan baki 79 dalam sebuah kumpulan kawalan.

Penggunaan Remdesivir dihentikan seketika terhadap 18 pesakit berikutan mempunyai kesan sampingan.

Selepas sebulan, 13.9 peratus daripada pesakit menggunakan Remdesivir meninggal dunia, berbanding 12.8 peratus mereka yang berada dalam kumpulan kawalan.

WHO bagaimanapun memaklumkan kepada Financial Times draf keputusan itu masih dalam penelitian dan terdapat kesilapan selepas disiarkan secara umum lebih awal.

Jurucakap Gilead berkata kepada AFP, pihaknya percaya paparan itu merangkumi gambaran tidak sesuai mengenai kajian berkenaan dan memaklumkan ia dihentikan awal kerana penyertaan rendah, justeru tidak bermakna secara statistik.

“Sehubungan itu, hasil kajian terbabit adalah tidak konklusif walaupun trend data menunjukkan potensi faedah Remdesivir, terutama dalam kalangan pesakit yang dirawat dari peringkat awal penyakit berkenaan,” kata jurucakap itu.

Remdesivir yang diberikan secara intravena, adalah salah satu ubat pertama disarankan untuk merawat Covid-19 sekali gus mencetuskan harapan terhadap keberkesanannya.

Minggu lalu, Stat melaporkan, ia menunjukkan keberkesanan signifikan di sebuah hospital di Chicago di mana pesakit yang sedang dirawat adalah antara terbabit dalam kajian utama.

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat (AS) turut melaporkan, ia terbukti berkesan dalam satu kajian kecil membabitkan monyet.

Remdesivir yang sebelum ini gagal dalam kajian merawat Ebola, tergolong dalam kelas ubat bertindak secara terus ke atas virus terbabit.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19