ContourGlobal melantik Antonio Cammisecra sebagai Ketua Pegawai Eksekutif

(SeaPRwire) –   LONDON, 5 Februari 2024 — ContourGlobal Ltd. (“ContourGlobal”), sebuah pembangun, pemilik dan pengendali aset penjanaan tenaga di seluruh dunia, hari ini mengumumkan pelantikan Antonio Cammisecra sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, berkuat kuasa 2 Februari, 2024.

ContourGlobal appoints Antonio Cammisecra as Chief Executive Officer)

ContourGlobal appoints Antonio Cammisecra as Chief Executive Officer)

Semasa kerjayanya yang antarabangsa selama lebih dua dekad di Kumpulan Enel, Antonio telah menyumbang kepada pengembangan Enel Green Power ke tahap supermajor tenaga boleh diperbaharui dan mempercepat pengurangan karbon dalam portfolio penjanaan kuasa dengan 84 GW yang dikendalikan di 20 negara. Beliau juga memimpin, antara tahun 2020 hingga 2023, perniagaan Enel Grids mengawal portfolio lebih 2.2 juta km talian pengedaran kuasa, di lapan negara.

Dengan menyertai ContourGlobal, Antonio membawa kepakaran kukuh dalam menangani cabaran struktural peralihan tenaga: dari penjelmaan tenaga boleh diperbaharui ke tahap massa, dari transformasi kelestarian dalam perniagaan tenaga ke penanggulangan ketahanan dan penyesuaian iklim infrastruktur, serta memanfaatkan bakat dalaman dan ekosistem luaran untuk mempercepat inovasi perindustrian dan kewangan.

Antonio akan bertanggungjawab memandu strategi pelaburan ContourGlobal ke arah mengurangkan karbon dalam portfolio Syarikat dan memperluaskan platform dalam teknologi mampan penting bagi peralihan sektor kuasa. Beliau menggantikan Ketua Pegawai Eksekutif sebelumnya Joseph C. Brandt yang meletak jawatan selepas tujuh belas tahun memimpin syarikat.

Antonio Cammisecra berkata: “Saya gembira menyertai ContourGlobal pada masa yang menggalakkan dan mencabar bagi perniagaan yang akan melaksanakan strategi pertumbuhan kuat portfolio kuasanya, mempercepat aktiviti pembangunan tenaga boleh diperbaharui dan memimpin peralihan aset haba kepada penyelesaian karbon rendah. Ini merupakan trend global yang saya telah lama terlibat sepanjang kerjaya saya. Saya berharap dapat bekerja sama dengan pasukan pengurusan berbakat, rakan-rakan baru saya, dan KKR, sebuah pemegang saham dengan rekod cemerlang dalam pelaburan tenaga dan boleh diperbaharui yang membawa pandangan jangka panjang dan membantu mempercepat peralihan tenaga dalam portfolio Syarikat.”

Ryan Miller, Pengurus Kanan dalam pasukan Infrastruktur KKR dan ahli lembaga ContourGlobal, menambah: “Kami gembira menyambut Antonio ke ContourGlobal pada masa yang menggalakkan bagi perniagaan. ContourGlobal merupakan platform terkemuka memacu peralihan sektor kuasa dan membangunkan tenaga mampan. Antonio membawa pengalaman luas dalam peranan kepimpinan merentasi sektor peralihan tenaga, dan kami gembira mempunyainya di atas kapal untuk membawa ContourGlobal ke tahap seterusnya.”

Mengenai ContourGlobal

ContourGlobal ialah pembangun, pemilik dan pengendali global lebih 6.2 GW kemudahan penjanaan elektrik di seluruh dunia, bergantung kepada pelbagai teknologi dan memacu peralihan rendah karbon melalui inovasi dan prestasi operasi. ContourGlobal menjana elektrik untuk syarikat utiliti berskala besar dan swasta dalam pengeluaran tenaga boleh diperbaharui dengan kepakaran mendalam dalam angin, hidro, solar dan penyimpanan bateri, dan dalam pengeluaran tenaga haba di mana kami menyeimbangkan kelestarian alam sekitar dengan keselamatan tenaga dan kemampuan mampu. ContourGlobal mengendalikan 131 aset di 20 negara di seluruh Eropah, Amerika dan Afrika. ContourGlobal komited kepada kecemerlangan operasi, piawaian kesihatan dan keselamatan tertinggi, dan membuat komuniti di mana kami bekerja lebih baik kerana kami berada di sana.

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.