Ciri-ciri China Matters: Berkongsi Konsep Pembangunan Hijau dengan Dunia

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 24, 2024 — Selama beberapa dekad yang lalu, China telah muncul sebagai pemimpin dalam usaha penghijauan di seluruh dunia. Dari tahun 2000 hingga 2017, China menyumbang seperempat peningkatan luas hutan di seluruh dunia, lebih daripada mana-mana negara lain di dunia. Pembangunan ramah alam China sedang membuat dunia menjadi lebih .

 
China dan dunia berganding bahu untuk masa depan yang lebih hijau

Sebab mengapa China telah mencapai pencapaian yang luar biasa adalah kerana China telah mengikuti konsep pembangunan hijau bahawa “air jernih dan hutan rimba adalah harta yang tidak ternilai.” Banyak kampung di seluruh negara telah mendapat penampilan baru dalam 20 tahun kebelakangan ini. Kampung Yucun di Daerah Anji, timur Zhejiang Province China, dahulu bergantung kepada perlombongan dan pembuatan simen, yang menyebabkan kerosakan ekologi yang teruk. Kini, kampung kecil ini telah memilih jalan perlancongan ramah alam melalui transformasi industri, dan telah dianugerahkan Kampung Pelancongan Terbaik oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia PBB.

China juga berkongsi pengalaman pembangunan hijaunya dengan dunia. Pada Forum Taliannan-Laluan untuk Kerjasama Antarabangsa yang ketiga, China mengumumkan lapan langkah untuk menyokong kerjasama berkualiti Taliannan-Laluan, termasuk terus mempromosikan pembangunan hijau. Di Angola, jurutera China membekalkan air minum bersih kepada penduduk yang tinggal di kawasan gersang. Di Ecuador, stesen hidroelektrik yang dibina China membekalkan tenaga bersih kepada kira-kira 220,000 isi rumah tempatan sambil berusaha untuk memperbaiki kepelbagaian biologi semasa fasa pembinaan dan operasi.

China Matters’ siri animasi  menggariskan pencapaian pembangunan hijau China dan komitmennya untuk terus mempromosikan konsep pembangunan mampan dan berkongsi pengalaman dengan negara-negara lain untuk melindungi rumah bersama kita.

Pautan YouTube:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.