China Unicom Membantu Kampung-kampung di Mongolia Dalam Pergi Digital

(SeaPRwire) –   HUHHOT, China, Jan. 22, 2024 — Baru-baru ini di kawasan autonomi Inner Mongolia di China, cawangan tempatan China Unicom (China Unicom Inner Mongolia) telah aktif membina kampung digital, bertujuan untuk menghidupkan semula ekonomi tempatan dan meningkatkan kehidupan penduduk tempatan. Bersama Huawei dan rakan kongsi lain, pengendali ini telah mempercepat pembinaan infrastruktur maklumat digital untuk memanfaatkan transformasi kampung melalui penggunaan teknologi digital inovatif. Ini telah memberi manfaat kepada penduduk dalam pelbagai cara.

Smart large screen in a digital village
Smart large screen in a digital village

China Unicom Inner Mongolia sedang membina infrastruktur maklumat digital untuk memberdayakan kampung digital. Di sebuah kampung di Xilingol League, pengendali ini telah meningkatkan kualiti rangkaian dan perkhidmatan maklumat supaya penduduk tempatan boleh menikmati kehidupan digital sepenuhnya. Dengan rangkaian 5G dan infrastruktur jalur lebar yang meluas dibina di kampung itu, liputan nirkabel kini mencapai setiap sudut dan setiap isi rumah mempunyai jalur lebar gentian optik gigabit. Penduduk kampung kini boleh berbual dan video chat dengan keluarga dan kawan-kawan mereka dari rumah, dan tidak perlu lagi bepergian jarak jauh untuk mendapatkan sambutan yang lebih baik. Mereka boleh menyemak video pendek dan berkongsi imej kehidupan mereka secara dalam talian pada bila-bila masa dan di mana sahaja, bahkan ketika bekerja di ladang, padang rumput, atau ladang. Pembangunan infrastruktur digital ini telah memberi manfaat besar kepada kehidupan penduduk kampung serta menyediakan saluran bagi penduduk bandar untuk mempelajari kehidupan luar bandar, dengan itu menghubungkan jurang digital bandar dan luar bandar. Faedah lain peningkatan sambungan ini ialah pertumbuhan ekonomi yang lebih pesat. Penduduk kampung boleh mempamerkan produk pertanian mereka melalui video pendek untuk menarik pembeli serta mempromosikan pelancongan.

Teknologi digital inovatif membolehkan pembangunan luar bandar yang sihat dan berkesan. China Unicom Inner Mongolia telah menggunakan teknologi baharu seperti 5G, IoT, dan data besar untuk membangunkan pertanian pintar, yang meningkatkan kecekapan pengeluaran dan meningkatkan pendapatan petani. Di kampung digital yang terletak di Xilingol League, China Unicom Inner Mongolia telah membantu penduduk kampung untuk menggunakan rangkaian 5G dan peranti utiliti seperti sensor dan kamera di padang rumput dan rumah hijau. Penduduk kampung boleh memantau ternakan serta keadaan rumah hijau seperti keamatan cahaya, suhu udara dan kelembapan, dan kesuburan tanah, semuanya secara masa nyata melalui telefon bimbit mereka. Mereka juga boleh mengendalikan proses pengeluaran secara jarak jauh, seperti pengairan, pengawalan suhu dan kelembapan, dan pemupukan. Ini membantu meningkatkan produktiviti pertanian secara menyeluruh. Di samping itu, platform desa digital China Unicom juga membantu meningkatkan perkhidmatan sosial bagi penduduk. Sebagai contoh, China Unicom Inner Mongolia telah memasang skrin pintar besar untuk jawatankuasa kampung untuk memaklumkan penduduk kampung mengenai hal ehwal kampung terkini dan mengekalkan mereka terkini mengenai pasaran produk pertanian. Ia juga telah menubuhkan platform kesihatan pintar berjaringan untuk penduduk kampung mengakses perkhidmatan konsultasi pakar hospital bandar. Selain itu, platform pendidikan digital untuk sekolah rendah dan menengah sedang dibina, yang akan menyediakan sumber pendidikan berkualiti tinggi kepada kanak-kanak di kawasan peternakan.

China Unicom Inner Mongolia telah berkhidmat dengan baik kepada penduduk kampung dan akan terus mempromosikan transformasi digital kampung untuk hasil yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.