China rakan paling boleh dipercayai

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 23, 2024 — Laporan dari People’s Daily: Ekonomi China menjadi tumpuan di Persidangan Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) 2024, yang bertajuk “Membina Kepercayaan” Semua peserta memuji daya tahan ekonomi dan perniagaan China yang diperkukuh dalam dua tahun lepas. Mereka mengakui usaha China akan mewujudkan lebih banyak peluang untuk pertumbuhan ekonomi global dan pekerjaan.

In 2023, China's economy showed positive overall growth, with a year-on-year increase of 5.2 percent in GDP.
In 2023, China’s economy showed positive overall growth, with a year-on-year increase of 5.2 percent in GDP.

Usaha China untuk membuka diri pada tahap tinggi dilihat memberi kesan positif terhadap mempromosikan pembangunan ekonomi dan perdagangan antarabangsa. Peserta secara meluas mengakui bahawa penyelesaian China adalah penting dalam menangani defisit kepercayaan global.

Kini, pemulihan ekonomi global masih rapuh dan perlahan dan kekurangan momentum, jurang pembangunan semakin melebar. Kesan konflik geopolitik terhadap pembangunan global kian ketara.

Lebih 2,800 wakil dari lebih 120 negara dan rantau berkumpul di Persidangan Tahunan WEF 2024 di Davos, Switzerland dengan matlamat bersama menggalakkan tadbir urus ekonomi global dan membantu ekonomi dunia mengatasi kesukaran dan menuju masa depan yang lebih cerah.

China sentiasa berkongsi matlamat yang sama dengan WEF. Ucapan penting Presiden Xi Jinping mengenai mempromosikan globalisasi ekonomi dan mempertahankan multilateralisme sebenar seperti disampaikan di platform WEF membawa makna amalan mendalam dalam menangani cabaran global.

Sambil berusaha untuk pembangunan kualiti tinggi ekonomi sendiri, China sentiasa komited secara ikhlas untuk menggalakkan ekonomi dunia yang terbuka dan telah membuat usaha besar untuk memperbaiki tadbir urus ekonomi global. Fakta telah membuktikan bahawa China adalah rakan yang paling boleh dipercayai.

Ekonomi China terus maju dengan stabil, memberi dorongan kuat berterusan untuk pembangunan ekonomi global. Selama bertahun-tahun, sumbangan China terhadap pertumbuhan ekonomi dunia kekal pada kira-kira 30 peratus. Pada tahun 2023, ekonomi China menunjukkan pertumbuhan keseluruhan positif, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 5.2 peratus dalam KDNK. Ia telah disebut berulang kali oleh media antarabangsa bahawa kadar pertumbuhan ekonomi China tergolong dalam yang tertinggi di kalangan ekonomi besar dunia.

Menurut laporan Prospek Ekonomi Global terbaru Bank Dunia, didorong oleh pemulihan ekonomi China, pertumbuhan ekonomi di rantau Asia Timur dan Pasifik dijangka meningkat daripada 3.4 peratus pada 2022 kepada 5.1 peratus pada 2023.

China telah meletakkan asas kukuh dan mantap dari segi asas perindustrian, faktor pengeluaran dan keupayaan inovasi. Syarat menyokong pembangunan kualiti tinggi terus berkumpul dan meningkat. Trend pertumbuhan jangka panjang tidak akan berubah.

Saadia Zahidi, pengarah pengurus WEF, menyatakan bahawa pembangunan ekonomi China yang sihat memberi kesan penyebaran yang sangat positif kepada bahagian lain di dunia.

China kekal komited teguh terhadap pembukaan diri, dan terus mewujudkan syarat yang menggalakkan bagi dunia untuk berkongsi peluangnya. China adalah rakan perdagangan utama lebih 140 negara dan rantau, dengan tahap tarif keseluruhan diturunkan kepada 7.3 peratus, agak sejajar dengan ahli-ahli berkembang dalam Pertubuhan Perdagangan Dunia.

Kini, permintaan global masih kurang, dan pasaran adalah sumber paling langka. Pasaran China, dengan ruangannya yang luas dan kedalaman yang semakin mendalam, akan memainkan peranan penting dalam menggalakkan permintaan agregat global.

China mengalu-alukan syaratnya syarikat asing untuk terus melabur di China dan berusaha untuk mewujudkan persekitaran perniagaan kelas pertama yang berasaskan pasaran, berlandaskan undang-undang dan berpandukan antarabangsa. China akan mengembangkan pembukaan institusi secara berperingkat, terus mengurangkan senarai negatif untuk pelaburan asing, melaksanakan penghapusan semua sekatan untuk akses pelaburan asing dalam sektor perkilangan, dan menjamin rawatan kebangsaan untuk perniagaan asing.

Menurut Jabatan Pentadbiran Pertukaran Asing Negara, pulangan pelaburan asing di daratan China berada pada kira-kira 9.1 peratus selama lima tahun kebelakangan ini, manakala di Eropah dan Amerika Syarikat, ia berada pada kira-kira 3 peratus. Fakta-fakta telah membuktikan dan akan terus membuktikan bahawa memilih pasaran China bukanlah risiko tetapi peluang.

China menganjurkan globalisasi ekonomi yang memberi manfaat sejagat dan inklusif serta terus memberi sumbangan idea untuk memperbaiki tadbir urus ekonomi global.

Globalisasi ekonomi adalah keperluan mutlak untuk membangunkan daya pengeluaran, hasil daripada kemajuan sains dan teknologi, jalan yang pasti ke arah kemajuan manusia dan lebih penting lagi, trend zaman yang tidak dapat diubah.

Untuk mempromosikan globalisasi ekonomi bagi faedah lebih ramai manusia di seluruh dunia, China menganjurkan globalisasi ekonomi yang memberi manfaat sejagat dan inklusif. Globalisasi ekonomi yang memberi manfaat sejagat dan inklusif bermakna memenuhi keperluan bersama semua negara, terutamanya negara-negara membangun, menangani dengan betul ketidakseimbangan pembangunan antara dan dalam negara akibat pengalokasian sumber global.

Penting bagi masyarakat antarabangsa untuk menentang dengan tegas usaha untuk mengundurkan globalisasi dan penyalahgunaan konsep keselamatan, menentang semua bentuk unilateralisme dan perdagangan melindungi, menggalakkan secara mantap liberalisasi perdagangan dan pengurusan, mengatasi masalah struktur yang menghalang pembangunan sihat ekonomi dunia, dan membuat globalisasi ekonomi lebih terbuka, inklusif, seimbang dan memberi manfaat kepada semua.

Berikutan cabaran utama yang dihadapi ekonomi global, China menganjurkan penguatan koordinasi dasar makroekonomi, peningkatan pembahagian kerja dan kerjasama antarabangsa, mempromosikan pertukaran dan kerjasama sains teknologi antarabangsa, menggalakkan kerjasama pembangunan hijau, dan mengukuhkan kerjasama Utara-Selatan dan Selatan-Selatan. Cadangan ini memberikan penyelesaian praktikal dan boleh dilaksanakan bagi membina kepercayaan dalam masyarakat antarabangsa.

Hanya apabila semua pihak melayan satu sama lain dengan ikhlas dan bergerak ke arah yang sama, barulah terdapat asas kepercayaan yang lebih kukuh dan lebih banyak hasil kerjasama. Sambil memberi tumpuan untuk mengurus dengan berkesan hal ehwal sendiri, China akan mempertahankan solidariti, kerjasama, keterbukaan dan perkongsian, serta bekerjasama dengan semua pihak untuk memperbaiki tadbir urus ekonomi global, demi mempromosikan pemulihan ekonomi dunia yang mantap dan mampan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.