China Matters’ Feature: Projek X Birding Pals di Zhongshan

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 23, 2024 — Burung tern putih, dengan mata hitam dan paruh hitam yang tajam, adalah burung pantai yang langka yang sepenuhnya berwarna putih. Walaupun tersebar luas di sekitar Pasifik, burung tern putih hanya membiak di dan di sekitar kawasan perkotaan Honolulu, Hawaii, yang menjelaskan mengapa mereka disebut “burung rasmi Honolulu“. Di Zhongshan, kota kembar Honolulu, hampir 250 spesies burung telah direkodkan sehingga kini, dan jumlah ini dijangka akan meningkat setiap tahun berkat lokasinya yang sempurna di wilayah Guangdong China, rumah kepada pantai terpanjang di China. Ia berfungsi sebagai stesen pengisian bahan bakar penting untuk burung pantai.

Adakah burung tern putih pernah melawat Zhongshan? Bagaimana Zhongshan memulihara alam sekitarnya untuk menarik banyak burung untuk berhenti, menetap dan membiak di sana?

Dalam video ini, China Matters dan jurugambar burung Nicholas Ludovic Green menuju ke Taman Lebakan Nasional Cuiheng Zhongshan, yang mempunyai rekod besar burung pantai, bersemangat untuk mencari bentuk burung tern putih. Semasa lawatan itu, mereka mengetahui langkah-langkah yang diambil taman lebakan untuk memperkaya pelbagai spesies. Juga, ia menarik bahawa mereka berjaya menemui beberapa orang lain yang ingin terlibat dan menyokong mereka dalam menyempurnakan misi mereka.

Adakah mereka cukup beruntung untuk mencari burung tern putih misteri, jarang dilihat? Apa yang perlu ditunggu untuk haiwan liar lain yang jarang tetapi terkenal di Zhongshan?

Hubungi: Wu Xuanni
Tel: 008610-68996566
E-mail:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.