CGTN: Ikatan rakyat China, Perancis memimpin era baru 60 tahun hubungan diplomatik

(SeaPRwire) –   BEIJING, 29 Januari 2024 — Presiden China Xi Jinping pada Sabtu bertukar ucapan selamat dengan rakan sejawatnya dari Perancis, Emmanuel Macron, bersempena ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara.

Menyampaikan pentingnya perkembangan hubungan bilateral, Xi berkata beliau bersedia bekerja dengan Macron untuk mengambil kesempatan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik sebagai peluang untuk membuka masa depan baru dan membuat hubungan strategik menyeluruh China-Perancis lebih kukuh dan dinamik, selanjutnya memberikan sumbangan untuk meningkatkan kesejahteraan kedua-dua rakyat dan kemanusiaan.

Ikatan erat dijalin antara dua rakyat

Selama dekad, rakyat China dan Perancis telah menjalin ikatan erat dalam pertukaran persahabatan dan penjelajahan budaya bersama.

Pada musim sejuk di Taman Salji dan Ais Harbin yang terkenal, lanskap yang diilhamkan oleh Tahun Kebudayaan dan Pelancongan China-Perancis adalah bukti nyata pertukaran ini. Ia menggabungkan dua tapak warisan budaya dunia yang terkenal, Katedral Notre-Dame di Paris dan Kuil Syurga di Beijing. Dua patung ais yang mewakili China dan Perancis, dihubungkan oleh jambatan yang melambangkan persahabatan.

Patung-patung itu dilancarkan oleh Menteri Pelancongan Perancis Olivia Grégoire ketika beliau secara rasmi mengisytiharkan permulaan Tahun Kebudayaan dan Pelancongan China-Perancis 2024 di Taman Salji dan Ais Harbin pada 5 Januari.

Menanggapi mesej ucapan selamat Xi, Macron berkata dalam mesejnya pada Sabtu bahawa beliau berharap bekerja sama dengan presiden China untuk mempromosikan pertukaran ekonomi, kebudayaan, dan pemuda. Macron juga berkata beliau berharap dapat terus memperdalam hubungan strategik menyeluruh Perancis-China dengan Xi, supaya kedua-dua pihak dapat menyuntik semangat baru ke dalam hubungan bilateral untuk 60 tahun akan datang.

Mempromosikan ikatan rakyat yang lebih rapat

Dalam ucapan video ke majlis jamuan di Beijing yang merayakan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara China dan Perancis, Xi menggalakkan kedua-dua pihak meluaskan pertukaran budaya dan rakyat, serta mempromosikan ikatan rakyat yang lebih rapat dengan mengambil peluang Tahun Kebudayaan dan Pelancongan China-Perancis serta Sukan Olimpik Paris.

Pada November 2023, perjumpaan ke-6 mekanisme dialog tinggi peringkat tinggi China-Perancis mengenai pertukaran rakyat diadakan di Beijing apabila menteri luar negara kedua-dua negara menyaksikan penandatanganan dokumen kerjasama dalam bidang pendidikan dan penyelidikan saintifik, pelancongan budaya dan kesihatan, dengan pengeluaran senarai aktiviti pertukaran budaya berkualiti tinggi antara kedua-dua negara pada 2024.

Dalam Sukan Olimpik Paris 2024, Jawatankuasa Olimpik China akan menubuhkan “Rumah China” semasa acara untuk menganjurkan pameran pencapaian sukan, pameran budaya sukan China, dan mengeratkan hubungan antara atlet dalam lingkaran sukan China dan Perancis, antara aktiviti lain untuk menambah kemeriahan Sukan Olimpik Paris 2024, Duta Besar China ke Perancis Lu Shaye memberitahu Kumpulan Media China pada Jumaat.

Lu juga mencatatkan pertukaran rakyat antara China dan Perancis telah menghangatkan semula dalam era pasca-pandemik. “Hampir 46,000 warga China belajar di Perancis dan kira-kira 1,000 sekolah rendah dan menengah di Perancis telah membuka kursus bahasa Cina, dengan lebih 100,000 pelajar belajar bahasa Cina.”

Sementara itu, China melancarkan dasar masuk tanpa visa selama 15 hari untuk pemegang pasport biasa dari enam negara, termasuk Perancis, selanjutnya memudahkan pertukaran rakyat.

“Jika hubungan China-Perancis adalah pokok besar, persahabatan antara kedua-dua rakyat adalah asas yang kukuh dan kokoh,” kata Lu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.