CGTN AMERICA & CGTN UN: CMG Menganjurkan “Prelude ke Konsert Tahun Baru Cina” di NYC

(SeaPRwire) –   CGTN AMERICA & CGTN UN melaporkan “CMG Menganjurkan ‘Prelude ke Konsert Tahun Baru Imlek’ di NYC”

WASHINGTON, 30 Januari 2024 — Beratus-ratus tokoh terkemuka hadir di Cipriani, sebuah tapak warisan New York City, pada 26 Januari untuk “Prelude ke Konsert Tahun Baru Imlek”, yang dihoskan oleh China Media Group dan disokong oleh Misi Tetap China ke PBB dan Konsulat Jeneral China di New York. Tetamu yang menyambut budaya Tahun Baru Imlek termasuk duta, pegawai kanan PBB, pemimpin perniagaan dan masyarakat, serta artis.

Shen Haixiong, Presiden dan Ketua Pengarang Kumpulan Media China, yang menyiarkan konsert tersebut, membuat ucapan video ke acara tersebut. Beliau menekankan bahawa Tahun Baru Imlek, disambut oleh satu perlima penduduk dunia dalam pelbagai bentuk, merupakan perayaan tradisional yang paling penting bagi bangsa China.

“Menonton Konsert Tahun Baru Imlek telah menjadi tradisi Tahun Baru bagi rakyat China. Konsert ini telah diadakan selama 41 tahun berturut-turut, membawa kenangan gembira kepada generasi penonton,” katanya.

Zhang Jun, wakil tetap China ke PBB, memuji langkah PBB menetapkan Tahun Baru Imlek sebagai cuti bergerak PBB, menyatakan bahawa ini telah mengesahkan lagi kepentingan global perayaan tersebut dan akan membantu lebih ramai orang memahami China, rakyat China dan budaya China dengan lebih baik.

Miguel Ángel Moratinos, wakil tinggi untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Perpaduan Kebudayaan, menyeru semua orang untuk diilhamkan oleh semangat naga untuk bekerjasama pada tahun baru untuk mempromosikan kebaikan bersama untuk kemanusiaan dan menangani cabaran global.

Stephen Orlins, presiden Jawatankuasa Kebangsaan bagi Hubungan China-AS, mencatat bahawa hubungan China-AS mengalami beberapa kesukaran pada tahun lalu. Tetapi beliau menambah, “Menjelang akhir tahun, dua pemimpin kami bertemu di San Francisco dan meletakkan semula hubungan China-AS ke landasan untuk memberi manfaat kepada rakyat China dan Amerika.”

Datuk Bandar Eric Adams juga hadir pada acara tersebut. Huang Ping, konsul jeneral China di New York, berharap pada Tahun Naga, China dan AS dapat bekerjasama untuk memperkukuh pertukaran antara rakyat dan memperluas kepentingan bersama.

Acara “Prelude ke Konsert Tahun Baru Imlek” menawarkan pelbagai persembahan muzik, tarian dan nyanyian yang menawan mata. Malam itu berakhir dengan pameran fesyen yang menakjubkan oleh pereka fesyen Andy Yu yang diilhamkan oleh budaya China menampilkan reka bentuk indah yang menggabungkan kemewahan dengan pembangunan mampan.

(Bahan ini diedarkan oleh MediaLinks TV, LLC bagi pihak CCTV. Maklumat tambahan boleh didapati di Jabatan Kehakiman, Washington, D.C.)

Hubungi:

Du Rui

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.