Celgard dan Æsir Technologies Membina Perikatan Strategik untuk Mendorong Inovasi Industri dalam Bateri Nikel-Zink, Zink-Udara dan Litium-Zink

(SeaPRwire) –   CHARLOTTE, N.C., Jan. 29, 2024 — Celgard, LLC (Celgard), anak syarikat Polypore International, LLC (Polypore), dengan sukacitanya mengumumkan penubuhan Perikatan dengan Æsir Technology, Inc. (Æsir), syarikat pengeluaran terkemuka yang khusus membangunkan teknologi bateri Nikel-Zink generasi seterusnya. Kimia ini menawarkan pilihan berkos rendah dan boleh dikitar semula yang stabil dengan ketumpatan tenaga di antara litium-ion dan plumbum asid, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk banyak aplikasi.

Celgard® dry-process coated and uncoated microporous membranes are used as separators in various lithium-ion batteries used primarily in electric drive vehicles (EDV), energy storage systems (ESS) and other specialty applications.

Celgard® dry-process coated and uncoated microporous membranes are used as separators in various lithium-ion batteries used primarily in electric drive vehicles (EDV), energy storage systems (ESS) and other specialty applications.

Bersama-sama, Celgard dan Æsir akan bekerjasama dalam projek-projek penyelidikan bersama untuk terus membangunkan bateri Nikel-Zink (Ni-Zn), Zink-Udara (Zn-Air), Litium-Zink (Li-Zn) dan Natrium-Zink (Na-Zn) generasi seterusnya yang digunakan terutamanya dalam penerbangan, pusat data, telekom, infrastruktur tenaga dan aplikasi pengecasan kenderaan elektrik (EV).

Di bawah terma-terma perjanjian itu, Celgard akan membekalkan 100% pemisah bateri Æsir untuk aplikasi semasa serta keperluan masa depan untuk kilang bateri giga baru yang dirancang untuk 2024 untuk menyediakan pasaran pusat data dan telekom 5G pada peringkat awal. Celgard juga akan berada dalam kedudukan untuk menawarkan produk pemisah kepada pemegang lesen atau usaha sama Ni-Zn dan Li-Zn Æsir masa depan.

Dave Wilkins, pengerusi dan ketua pegawai teknologi Æsir, berkata: “Celgard menyediakan pemisah ‘Membolehkan Teknologi’ khas yang penting kepada prestasi Ni-Zn Æsir, dan kami gembira untuk bekerjasama rapat dengannya untuk terus memacu inovasi dalam industri kami,” dan Stefan Reinartz, naib presiden Celgard bagi EDV litium-ion dan ESS menambah: “Celgard tidak sabar untuk memacu teknologi Ni-Zn generasi seterusnya dengan Æsir yang penting kepada sistem penyimpanan tenaga dan membekalkan masyarakat dengan terus menjadi pusat inovasi pemisah membran.”

Selain itu, Asahi Kasei, ibu syarikat Polypore dan Celgard, mungkin terus menyokong rantai bekalan Ni-Zn melalui asas pengeluarannya yang sangat pelbagai dan Æsir akan menilai peluang pembekalan komponen untuk item seperti bekas bateri plastik dan bahan pengurang nyala yang boleh memberi manfaat tambahan kepada rantai bekalan dan industri Ni-Zn.

Mengenai Celgard dan Polypore

Celgard khusus dalam membran mikropori kering proses tanpa pelarut yang dilapisi dan tidak dilapisi yang digunakan sebagai pemisah utama komponen bateri litium-ion. Teknologi pemisah bateri Celgard adalah penting kepada prestasi bateri litium-ion untuk kenderaan pemacu elektrik, sistem penyimpanan tenaga dan aplikasi lain.

Celgard, LLC adalah anak syarikat milik penuh Polypore International, LLC, sebuah syarikat Asahi Kasei.

Polypore adalah syarikat global dengan kemudahan di sembilan negara khusus dalam membran mikropori yang digunakan dalam kenderaan elektrik dan bukan elektrik, sistem penyimpanan tenaga dan aplikasi khusus. Lawati   dan .

Mengenai Æsir Technologies, Inc.

Æsir Technologies, Inc. khusus membangunkan teknologi bateri Ni-Zn generasi seterusnya yang menggunakan bahan mampan, bebas toksik yang boleh dengan selamat dan mudah dikitar semula. Æsir ditubuhkan pada 2011 dan mempunyai kemudahan penyelidikan dan pembangunan di Bozeman, Montana dan kemudahan pengeluaran di Joplin, Missouri. Æsir mempunyai beberapa kontrak untuk bateri Ni-Zn dengan Jabatan Pertahanan dan memasang bateri Ni-Zn pertama di pusat data, yang berjaya beroperasi selama lebih empat tahun.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.