CBSA memberi tips untuk perjalanan yang lebih lancar pada hujung minggu panjang Thanksgiving dan Columbus Day

25 1 The CBSA gives tips for a smoother trip this Thanksgiving and Columbus Day long weekend

OTTAWA, ON, 3 Okt. 2023 /CNW/ – Agensi Perkhidmatan Sempadan Kanada (CBSA) mengingatkan pelancong bahawa cuti Hari Kesyukuran Kanada dan Columbus Day AS pada hujung minggu panjang adalah masa yang sibuk di sempadan. Ada beberapa perkara yang anda perlu tahu sebelum berlepas.

Di seluruh negara, kakitangan barisan hadapan CBSA menghalang barangan berbahaya daripada memasuki Kanada, sambil memastikan perjalanan dan perdagangan yang sah dapat diteruskan dengan cekap dan selamat. Pada tahun 2022, kami memudahkan ketibaan lebih daripada 60 juta pelancong sambil menghalang lebih daripada 1,100 senjata api dan 24,400 senjata terlarang daripada memasuki jalanan kami dan merampas lebih daripada 41,000 kg dadah haram. Semasa cuti Hari Buruh Kanada pada hujung minggu panjang, pegawai kami mengalu-alukan 1.34 juta pelancong sambil mengekalkan masa menunggu pada tahap minimum.

CBSA melaburkan usaha perancangan dan persediaan yang besar untuk tempoh puncak, seperti cuti hujung minggu panjang. Kami memantau jumlah pelancong dan berusaha keras untuk meminimumkan masa menunggu di pintu masuk sempadan, termasuk lapangan terbang antarabangsa, tanpa menjejaskan keselamatan dan keamanan.

Bantu kami dengan datang bersedia! Untuk perjalanan yang lebih lancar, anda perlu:

  • Rancang lebih awal dan semak masa menunggu di sempadan kami. Pelancong yang menyeberangi sempadan melalui darat digalakkan untuk menyeberang pada waktu bukan puncak seperti awal pagi. Hari Isnin cuti hujung minggu panjang cenderung paling sibuk – pilih hari lain untuk menyeberangi sempadan jika boleh.
  • Mencari waktu operasi pintu masuk sempadan? Adalah lebih baik untuk menyemak Direktori Pejabat dan Perkhidmatan CBSA yang rasmi untuk maklumat ini. Dan, jika anda menggunakan aplikasi GPS (seperti Google Maps, Apple Maps, atau Waze) untuk mengarahkan anda ke pintu masuk sempadan, pertimbangkan untuk memeriksa pilihan navigasi yang berbeza, seperti laluan paling cepat dan paling dekat.
  • Jimatkan masa dengan Deklarasi Terlebih Dahulu. Pelancong yang tiba di lapangan terbang antarabangsa Toronto, Vancouver, Montreal, Winnipeg, Halifax, Bandar Québec, Ottawa, Billy Bishop, Calgary dan Edmonton boleh membuat deklarasi imigresen dan kastam mereka kepada CBSA sebelum ketibaan mereka menggunakan Deklarasi Terlebih Dahulu. Pelancong yang menggunakan pilihan ini mempunyai akses ke lorong ekspres untuk sampai ke kiosk lapangan terbang atau eGate dengan lebih cepat.
  • Sediakan dokumen perjalanan anda. Sama ada melalui darat, udara atau air, anda boleh mempercepatkan proses dengan datang bersedia dengan dokumen perjalanan anda.
  • Membawa kalkun merentasi sempadan? Produk unggas mesti dibungkus runcit untuk penggunaan manusia, dan dilabel sebagai “Produk AS“. Makanan buatan sendiri atau sisa makanan yang mengandungi unggas tidak boleh dibawa masuk ke Kanada. Semak Maklumat untuk pelancong: Sekatan ke atas unggas dan burung dari Amerika Syarikat sebelum membawa produk-produk ini merentasi sempadan.
  • Apabila bepergian dengan kanak-kanak, adalah disyorkan agar orang dewasa yang mengiringi mempunyai surat kebenaran yang membenarkan mereka untuk bepergian dengan kanak-kanak jika mereka berkongsi hak penjagaan atau bukan ibu bapa atau penjaga yang sah. Pegawai perkhidmatan sempadan sentiasa mengawasi kanak-kanak yang hilang, dan tanpa surat itu, pegawai mungkin akan menyoal soalan tambahan.
  • Ketahui had pengecualian anda. Penduduk yang pulang yang membuat pembelian atau mengambil pembelian dalam talian di luar Kanada perlu menyedari had pengecualian peribadi mereka. Gunakan Penaksir cukai dan duti CBSA untuk membantu mengira wang yang anda hutang.
  • Kanabis: Jangan bawa masuk. Jangan bawa keluar. Membawa kanabis dalam apa jua bentuk, termasuk minyak yang mengandungi tetrahydrocannabinol (THC) atau cannabidiol (CBD), tanpa permit atau pengecualian yang dibenarkan oleh Health Canada adalah kesalahan jenayah serius yang tertakluk kepada penangkapan dan pendakwaan, walaupun penghalalan kanabis di Kanada. Preskripsi perubatan dari doktor tidak dianggap sebagai kebenaran Health Canada.
  • Bersedia untuk mengisytiharkan. Semua pelancong mesti mengisytiharkan barangan mereka apabila memasuki Kanada. Bagi penduduk yang pulang, pastikan resit anda sedia ada untuk barangan yang dibeli atau diterima ketika di luar Kanada. Anda digalakkan untuk tidak membawa senjata api, tetapi jika anda memilih untuk berbuat demikian, pastikan untuk memeriksa laman web CBSA untuk peraturan mengenai pengimportan senjata api.