CATL dan Stellantis Menandatangani MoU Strategik untuk Pembekalan Tempatan Bateri LFP untuk Pasaran Eropah

  • MoU menggariskan pembangunan bersama jalan teknologi terkini dan peluang masa depan untuk rantai nilai bateri
  •  CATL dan Stellantis sedang mempertimbangkan kemungkinan pelaburan bersama dalam bentuk usahasama dengan sumbangan setara
  • Stellantis bertujuan memanfaatkan bateri litium fosfat (LFP) untuk menggerakkan pengeluaran kenderaan elektriknya di Eropah, menyokong sasaran agresifnya untuk pembebasan karbon menjelang 2030

(SeaPRwire) –   NINGDE, China, Nov. 21, 2023 — CATL dan  mengumumkan penandatanganan Memorandum Pemahaman (MoU) tidak mengikat untuk bekalan sel dan modul bateri LFP tempatan untuk menggerakkan pengeluaran kenderaan elektrik Stellantis di Eropah. Untuk lebih menyokong strategi elektrifikasi agresif Stellantis, dua syarikat ini sedang mempertimbangkan kemungkinan membentuk usahasama dengan sumbangan setara.


MoU menggariskan kerjasama jangka panjang antara CATL dan Stellantis pada dua aspek strategik: membina jalan teknologi berani untuk menyokong kenderaan bateri elektrik terkini Stellantis dan mengenal pasti peluang untuk memperkukuh rantai nilai bateri.

“MoU ini dengan CATL untuk kimia bateri LFP adalah salah satu bahan dalam strategi jangka panjang kami untuk melindungi kebebasan mobiliti untuk kelas pertengahan Eropah,” kata CEO Stellantis Carlos Tavares. “CATL adalah pemimpin industri dalam sektor ini dan bersama jenama kenderaan ikonik kami, kami akan membawa teknologi bateri inovatif dan mudah capai kepada pelanggan kami sambil membantu kami mencapai matlamat sifar karbon bersih menjelang 2038.”

“Kami sangat gembira untuk meningkatkan kerjasama dengan Stellantis ke tahap baru. Dengan kepakaran Stellantis dalam pembuatan kereta dan teknologi bateri terkini CATL, kami percaya usahasama ini akan menjadi langkah penting bagi kedua-dua pihak dalam matlamat keneutralan karbon,” kata Robin Zeng, Pengerusi dan Pengurus Am CATL. “Kami akan terus berdedikasi untuk menyediakan solusi lebih kompetitif dan mampan bagi rakan kami untuk mempromosikan peralihan tenaga global.”

Dengan hayat perkhidmatan panjang dan kestabilan terma yang tinggi, teknologi LFP mampu membolehkan Stellantis menawarkan kenderaan elektrik berkualiti tinggi, tahan lama dan mampu milik dalam kereta penumpang, krossover dan SUV segmen B dan C.

Sebagai sebahagian daripada pelan strategik, Stellantis mengumumkan rancangan untuk mencapai 100% jualan kenderaan penumpang bateri elektrik (BEV) menjelang 2030 di Eropah dan 50% jualan kenderaan penumpang dan trak ringan BEV menjelang 2030 di Amerika Syarikat. Stellantis sedang berjalan ke arah menjadi syarikat sifar karbon bersih menjelang 2038. Stellantis sedang menyusun senarai kerjasama untuk memastikan bekalan stabil bahan asas rendah karbon untuk masa depan elektrifikasinya.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati

X:

Meta:

YouTube:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)