Carta Tahunan Akhir TME 2023 Rasmi Diumumkan, Menampilkan Artis Terkenal termasuk Joker Xue, Zhou Shen dan Tia Ray

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, 26 Januari 2024 — TME Chart, salah satu jenama Tencent Music Entertainment Group, secara rasmi melancarkan TME Chart Carta Tahunan 2023 pada 23 Januari, menampilkan tiga kategori utama: Carta Am, Carta Uni, dan Carta Gelombang. Satu pembaharuan besar menjadi ciri Carta Tahunan 2023, disokong oleh JD Supermarket, untuk menyajikan siri khas Carta Tahunan TME Chart. Penyanyi seperti Chen Zhuoxuan, Susan Huang dan Mika telah dijemput untuk menerima anugerah secara langsung dan memberikan persembahan yang menarik. Ini menandakan satu pendekatan baru untuk mengumumkan gambaran tahunan 2023 industri muzik Cina.

Dalam bab Carta TME tahun ini, lagu-lagu seperti ‘Huakaiwangyou’ Zhou Shen, ‘Shi mama shi nver’ Susan Huang & Curley Gao, ‘Long’ Zhang Bichen, ‘Meet Yourself’ Yisa Yu, ‘Luocha Haishi’ Dao Lang, dan lain-lain memperoleh kedudukan dalam Carta Uni Tahunan 10 Teratas. ‘Luocha Haishi’ Dao Lang, ‘Long’ Zhang Bichen, ‘The Dark Plum Sauce’ Li Ronghao, dan ‘Christmas Star’ Jay Chou telah mendapat tempat dalam Carta Uni 2023 Top 10 Lagu Tertinggi Skor. ‘Huakaiwangyou’ Zhou Shen, dan ‘Meet Yourself’ Yisa Yu kekal hadir di carta untuk semua 52 minggu, muncul sebagai lagu yang berjalan paling lama di Carta Uni 2023.

The TME UNI Chart Annual Top 10
Carta Tahunan 10 Teratas Carta Uni TME

Dalam bab Carta Gelombang TME tahun ini, ‘My Dearest’ Leslie Cheung, ‘Shengming de Yuantou’ Lowell Lo & Jonathan Lee, ‘Lightly’ Eason Chan, ‘Tristesse’ A-Mei, ‘Monday’ Leah Dou, dan lain-lain telah memenangi kedudukan dalam Carta Gelombang 10 Lagu Tertinggi Skor Keseluruhan. Selain itu, semasa 12 pusingan penilaian pada tahun 2023, Eason Chan mempunyai jumlah 6 lagu di carta, termasuk ‘The Code’ dan ‘Lightly’, dan Tia Ray mempunyai 5 lagu di carta, termasuk ‘River Flow’ dan ‘How Did I Find You’, memperoleh gelaran artis lelaki dan wanita dengan bilangan lagu paling banyak yang disertakan dalam Carta Gelombang.

The Wave Chart Top 10 Songs with the highest overall scores
Carta Gelombang 10 Lagu Tertinggi Skor Keseluruhan

Fungsi sebagai piawaian kecemerlangan penciptaan muzik Cina, Carta Gelombang TME juga telah meluaskan fokusnya untuk menyoroti wira di sebalik tabir. Dalam Carta Gelombang Tahunan, pelbagai kategori kreatif untuk penulis lirik, penggubah dan penerbit terus menyerlahkan individu yang menyumbang kepada industri. Tang Tian, Terence Lam dan Howe Chen menonjol dengan memenangi gelaran untuk kehadiran paling banyak sebagai penulis lirik, penggubah dan penerbit di carta.

Selain itu, Carta Tahunan TME 2023 menggabungkan keputusan komprehensif dari kedua-dua Carta Uni dan Carta Gelombang untuk memilih dan mempersembahkan 10 Lagu Teratas dan 10 Artis Teratas tahun ini. Lagu-lagu yang disertakan dalam 10 Lagu Teratas termasuk ‘Shi mama shi nver’ oleh Susan Huang & Curley Gao, ‘Luocha Haishi’ oleh Dao Lang, ‘Long’ oleh Zhang Bichen, dan ‘Suzume’ oleh Zhou Shen. 10 Artis Teratas menampilkan tokoh-tokoh terkemuka seperti Zhou Shen, Zhang Bichen, Dao Lang, Joker Xue, dan Tia Ray. Dengan campuran kualiti dan sambutan meluas, lagu-lagu dan artis-artis ini telah memenangi hati jutaan peminat dan menerima dorongan profesional daripada penulis lagu dan penerbit dalam Jawatankuasa Muzik Gelombang.

The TME Chart 2023 Year-End Charts Top 10 Songs
Carta Tahunan TME Chart 2023 10 Lagu Teratas

 

The TME Chart 2023 Year-End Charts Top 10 Artists
Carta Tahunan TME Chart 2023 10 Artis Teratas

Satu tumpuan utama Carta Tahunan TME 2023 ialah penyajian unik dalam bentuk siri khas, yang menarik perhatian yang besar dari industri dan orang ramai.

Di atas pentas, penonton diberi hiburan dengan persembahan cemerlang bukan sahaja bintang-bintang Cina yang sedang naik seperti Chen Zhuoxuan, Rikimaru, Liu Yu, Luo Yizhou, Mika, Curley Gao, dan Uno Santa, tetapi juga menyaksikan aksi pentas cemerlang penyanyi berpengalaman termasuk Susan Huang, Jess Lee dan Yisa Yu.

TME Chart Year-End Chart special series
Siri khas Carta Tahunan TME Chart

Carta Tahunan TME 2023 merupakan bukti usaha dan dedikasi setiap profesional dalam industri, menangkap landskap muzik Cina secara menyeluruh pada tahun 2023. Penulis lagu, mahir dalam mengimbangi populariti dan kualiti, terus menunjukkan komitmen tulus terhadap profesion mereka, memupuk alam sekitar yang menggalakkan lebih ramai pemuzik untuk menghasilkan karya muzik berkualiti tinggi dan menggerakkan pertumbuhan industri muzik Cina.

Pengumuman Carta Tahunan TME 2023 berfungsi sebagai irama penutup untuk perjalanan muzik tahun lepas, dan pra-temasya untuk bab baharu dalam muzik Cina bagi tahun 2024. Carta TME akan terus menjadi saksi kepada penciptaan muzik yang baik dan menangkap suara zaman dalam landskap muzik Cina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.