CarbonChain dan thyssenkrupp Materials Services melancarkan penyelesaian baharu untuk perolehan logam rendah karbon

(SeaPRwire) –   LONDON, Jan. 29, 2024thyssenkrupp Materials Services dan CarbonChain mengumumkan perkongsian untuk maju dengan perolehan karbon rendah dengan alat baru ketelusan karbon dan keamatan.

  • Pembekal dan pelanggan unit pengedaran bahan thyssenkrupp Materials Services di Eropah kini boleh mengakses kesan karbon produk atas permintaan
  • Penyelesaian digital akan menyediakan laporan karbon untuk memberi maklumat pengambilan keputusan yang lebih mampan untuk perolehan karbon rendah
  • Pengiraan “dari bahan mentah hingga pelanggan” memberi maklumat strategi pengurangan karbon di seluruh rantai bekalan

Dikuasakan oleh perisian pengiraan karbon terkemuka CarbonChain, thyssenkrupp Materials Services meningkatkan keupayaan pengukuran kesan karbon produknya. Inisiatif ini melihat alat ketelusan dan keamatan karbon inovatif dilancarkan kepada pelanggan dan pembekal unit pengedaran thyssenkrupp Materials Services Materials Eastern Europe serta Materials Western Europe.

Kerjasama ini bertujuan untuk memperkukuh piawaian industri untuk ketelusan dan kualiti data pelepasan, menyediakan keamatan karbon lebih tepat lebih cepat. Alat ini akan menggunakan faktor pelepasan aset khusus dan kaedah berasaskan aktiviti, berbanding bergantung kepada purata global. Ini membolehkan pelanggan yang mencari bahan rendah karbon dengan mudah mengenal pasti, membandingkan dan memilihnya, seraya memanfaatkan data ini untuk membina strategi perolehan mampan untuk mencapai matlamat sifar bersih mereka.

Pangkalan data pelepasan logam karbonChain akan diperkaya dengan data primer daripada pembekal thyssenkrupp Materials Services, meliputi keluli, keluli tahan karat dan aluminium serta logam lain. Secara global, logam-logam ini bertanggungjawab terhadap kira-kira 12% pelepasan gas rumah hijau di dunia, tetapi terdapat variasi signifikan dan potensi pengurangan pelepasan. Sebagai contoh, keamatan karbon satu tan metrik aluminium primer boleh menjadi sekitar 3 tan karbon dioksida setara (CO2e), atau lebih 28 tan CO2e, bergantung kepada keamatan karbon sumber tenaga dan jenis proses pengeluaran yang digunakan.

Laporan kesan karbon produk thyssenkrupp Materials Services akan disediakan atas permintaan, tawaran harga atau penghantaran, dan butiran pembahagian pelepasan mengikut peringkat kitar hayat dan sumber, memberi wawasan jelas kepada titik panas karbon dan meliputi semua pelepasan gas rumah hijau dari asal sehingga pintu pelanggan.

Jörg Heiles, CEO Operating Unit Materials Eastern Europe berkata:

“thyssenkrupp Materials Services komited untuk memajukan ketelusan karbon dalam industri logam. Pengangkalkulator kesan karbon produk kami yang dipertingkat akan memberi ketelusan rantai bekalan penuh dan pengiraan keamatan, supaya pembelian boleh membuat pilihan lebih mampan dan bersedia untuk peraturan karbon yang merebak dalam rantai bekalan logam. “

Adam Hearne, CEO dan Pengasas Bersama CarbonChain, berkata:

“Pembelian tidak boleh mencapai matlamat sifar bersih mereka tanpa mengetahui kesan karbon barangan yang dibeli. Sementara itu, pengeluar logam yang mengurangkan pelepasan proses perindustrian mereka menghadapi halangan untuk mengukur dan melaporkan pengurangan pelepasan mereka. thyssenkrupp Materials Services dan CarbonChain berada dalam kedudukan unik untuk menyambung jurang ini dan menyediakan data kualiti dan tepat masa untuk perdagangan berpandukan karbon.”

MENGENAI CARBONCHAIN

CarbonChain memberdayakan syarikat untuk membuat keputusan berpandukan iklim untuk mempercepat tindakan ke arah ekonomi sifar bersih. Platfom pengiraan karbon berdaya AI-nya mengautomasikan pelacakan pelepasan dengan data tepat, terperinci dan tahap aset untuk rantai bekalan intensif karbon termasuk logam, perlombongan dan pembuatan. Kaedah V0.94 CarbonChain telah disahkan oleh SGS dan disahkan oleh Bureau Veritas untuk pembuat, pedagang komoditi dan bank untuk melonggarkan wawasan tanpa banding mengenai risiko dan peluang berkaitan karbon secara hampir masa sebenar.

Ditubuhkan pada 2019, CarbonChain ialah pembekal penyelesaian yang disahkan CDP dan ahli yang bangga ResponsibleSteel, Inisiatif Aluminium yang Bertanggungjawab, Persatuan Perdagangan Logam Minor dan Persekutuan Aluminium. CarbonChain mengumpul $10M pada 2023 untuk menyokong pengembangan berterusan teknologi kesan karbon secara global, dengan fokus utama pada pelepasan skop 3 dan rantai bekalan.  

MENGENAI THYSSENKRUPP MATERIAL SERVICES

thyssenkrupp Materials Services ialah salah satu pembekal bahan pengedaran dan perkhidmatan bebas kilang terkemuka di dunia dengan kira-kira 380 lokasi – termasuk kira-kira 270 tapak gudang – di lebih 30 negara. Dalam tahun kewangan 2022/23, syarikat menjana jualan € 13.6 bilion dan pendapatan € 178 juta. Pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan oleh pakar bahan membolehkan pelanggan memberi fokus lebih kuat lagi kepada perniagaan inti mereka. Sebagai sebahagian daripada pembangunan strategiknya “Bahan sebagai Perkhidmatan” syarikat memberi tumpuan kepada bekalan bahan mentah dan bahan serta produk dan perkhidmatan dalam bidang pengurusan rantai bekalan. Penyelesaian digital memastikan proses yang cekap dan mesra sumber untuk pelanggan dan dengan itu menyediakan asas untuk tindakan mampan. Bermula 2030 Materials Services akan beroperasi secara karbon neutral. 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.