Caravelle, model kerjasama Perancis-Cina, dipuji oleh media ramai di Kemuncak Davos 2024

(SeaPRwire) –   — Kapal pengeringan kayu menyala di Forum FoF (Dana Dana) di Davos

SINGAPURA, 25 Jan. 2024 — Diundang oleh Forum Ekonomi Dunia, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Caravelle, Dr Guohua Zhang, dan pengarah bebas syarikat itu, Dr. Alon Rozen, Dekan Sekolah Perniagaan École des Ponts ParisTech, mengambil bahagian dalam Forum Davos 2024 di Switzerland dan memberikan ucapan awam di Forum FoF Global Davos. Dua pemacu pertumbuhan global yang menjadi tumpuan di Davos tidak diragui ialah Revolusi Tenaga Hijau dan Kecerdasan Buatan, yang juga merupakan arah pelaburan utama Dana Global. Caravelle, sebagai pemimpin dalam teknologi karbon neutral marin, sedang melaksanakan transformasi skenario pengeringan kayu melalui teknologi hijau dan rendah karbon, seraya mencipta faedah ekonomi yang besar dalam proses pengangkutan marin. Model perniagaan dan pembangunan pembangunan yang bersepadu Caravelle dipuji dan dilaporkan oleh banyak media yang hadir.

Dr. Rozen berkata di Sidang Kemuncak FoF Davos bahawa beliau telah memfokuskan bagaimana model perniagaan inovatif boleh mengubah suai industri tradisional selama bertahun-tahun, dan bahawa beliau dan Dr Zhang Guohua mula membincangkan projek “Lautan Karbon Neutral” kapal pengeringan kayu lima tahun lalu. Dr. Rozen percaya bahawa sementara dunia memberi tumpuan kepada teknologi pecah, kita perlu mempertimbangkan nilai yang dibawa oleh satu model perniagaan yang boleh dilaksanakan di atas tanah, dan Caravelle merupakan kes sempurna dengan kedua-dua teknologi dan kebolehan komersial, dan pada masa yang sama, Perancis merupakan salah satu pengasas “Perjanjian Paris”, yang sepadan dengan kedudukan projek karbon neutral lautan seperti Caravelle. Caravelle merupakan contoh sempurna projek karbon neutral lautan yang teknikal dan boleh dilaksanakan secara komersial.

Tahun 2024 akan menandakan ulang tahun ke-60 penubuhan hubungan diplomatik bilateral antara Perancis dan China. Sebagai dua kuasa global utama, Perancis dan China telah mengambil peranan utama pemimpin dan praktisian dalam bidang pembangunan hijau dan mampan. Kerjasama antara China dan Perancis dalam bidang karbon neutral juga semakin rapat. Caravelle, sebagai syarikat wakil karbon neutraliti dalam sektor maritim global, telah menubuhkan pusat-pusat penyelidikan dan pembangunan di Perancis dan China untuk mempercepatkan percepatan dua hala teknologi Perancis dalam penyelidikan saintifik dan pasaran China, dan untuk memberi manfaat hasil inovasi kepada Asia dan Eropah melalui pengangkutan seperti kapal, untuk memacu proses pengurangan karbon industri pengangkutan laut, dan untuk mencipta pulangan yang lebih boleh diramalkan.

Pada akhir mesyuarat itu, Encik Zhang Guohua, Pengerusi Lembaga Pengarah Caravelle, dan Dr. Rozen membincangkan dengan wakil institusi ibu dana global bagaimana untuk menyumbang kepada pembangunan mampan sumber laut melalui kuasa modal global, dan bagaimana untuk mengeksploitasi secara mendalam skenario kerja dalam pengangkutan laut, yang mendapat pujian dan pengiktirafan sebulat suara oleh tetamu hadir.

Mengenai Kumpulan Antarabangsa Caravelle

Caravelle adalah syarikat teknologi lautan global. Perniagaannya terdiri daripada dua sektor: perniagaan tradisional dalam pengangkutan antarabangsa, dioperasikan oleh Syarikat-syarikat Topsheen (Kumpulan Korporat Pengangkutan Topsheen (Samoa) dan anak syarikatnya) dan perniagaan baharu CO-Tech di bawah Singapore Garden Technology Pte. Ltd. Sebagai perniagaan tradisional, perniagaan pengangkutan antarabangsa Caravelle telah menjana semua pendapatan. Perniagaan CO-Tech merupakan pembangunan baharu berdasarkan perniagaan pengangkutan sedia ada. Ia membolehkan pengeringan kayu semasa proses pengangkutan laut, dengan penuh menggunakan masa, ruang, dan sisa haba gas ekzos dari kapal pengangkut. Perniagaan CO-Tech Caravelle tidak mempunyai operasi sejarah dan tidak menjana pendapatan. Caravelle beribu pejabat di Singapura.

Kenyataan Masa Depan

Pengisytiharan ini mengandungi “kenyataan masa depan” dalam maksud Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933 dan Seksyen 21E Akta Bursa Sekuriti 1934. Kenyataan-kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan” peruntukan-peruntukan Akta Pembaikan Liabiliti Sivil Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Semua kenyataan, selain kenyataan fakta sejarah, termasuk tanpa had, yang berkaitan dengan objektif, rancangan dan strategi Syarikat yang dinyatakan di sini dan yang dihadapkan oleh atau yang mengandungi perkataan “percaya”, “jangka”, “ramal”, “masa depan”, “akan”, “berniat”, “merancang”, “menganggar” atau ungkapan serupa, adalah “kenyataan masa depan”. Kenyataan sedemikian termasuk tetapi tidak terhad kepada risiko terperinci dalam penyataan Syarikat dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat, termasuk Laporan Tahunannya atas Borang 20-F untuk tahun kewangan berakhir 31 Oktober 2022. Kenyataan masa depan ini melibatkan beberapa risiko dan ketidakpastian, yang mungkin menyebabkan keputusan masa depan Syarikat berbeza secara material daripada yang diramalkan. Sekiranya salah satu risiko atau ketidakpastian itu menjadi kenyataan, atau sekiranya andaian asas menjadi salah, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang ditunjukkan atau diramalkan oleh kenyataan masa depan tersebut. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh penerbitannya, dan Syarikat tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini sebarang kenyataan masa depan, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.