Cangzhou Memajukan melalui Terusan Besar dan Warisan Budaya Tak Ketara Perlindungan

(SeaPRwire) –   CANGZHOU, China, Jan. 24, 2024 — Nanchuan Building dan Langyin Building, dua bangunan bersejarah di sebelah Terusan Beijing-Hangzhou di Cangzhou, Utara Wilayah Hebei China, secara rasmi dibuka kepada orang ramai baru-baru ini.

Untuk menghidupkan kembali keindahan Terusan, Cangzhou mengintegrasikan budaya serantau ke dalam pembaharuan bandar, dan melalui paparan landskap dan perkhidmatan awam, bandar ini telah membuat warisan budayanya hidup dan menarik.
Untuk menghidupkan kembali keindahan Terusan, Cangzhou mengintegrasikan budaya serantau ke dalam pembaharuan bandar, dan melalui paparan landskap dan perkhidmatan awam, bandar ini telah membuat warisan budayanya hidup dan menarik.

Untuk meraikan Tahun Baru, Nanchuan Old Street, di mana Nanchuan Building dan Langyin Building terletak, menganjurkan aktiviti budaya yang menarik seperti tarian naga dan singa, terbang phoenix dan perarakan Hanfu. Statistik menunjukkan bahawa Nanchuan Old Street menerima kira-kira 95,000 pelancong semasa cuti Tahun Baru 3 hari. 

Terusan Beijing-Hangzhou yang berusia lebih 2,500 tahun adalah terusan buatan manusia tertua dan terpanjang di dunia; kira-kira satu per delapan 1,794 kilometer (1,115 batu) panjang Terusan mengalir melalui Cangzhou.

Untuk menghidupkan kembali keindahan Terusan, Cangzhou mengintegrasikan budaya serantau ke dalam pembaharuan bandar, dan melalui paparan landskap dan perkhidmatan awam, bandar ini telah membuat warisan budayanya hidup dan menarik. Laluan atas tanggul 308 kilometer mengalir melalui paksi pusat Cangzhou, dan tiga bangunan, Qingfeng, Langyin, dan Nanchuan, mereproduksi gaya kuno. Taman Seratus Singa dan Taman Terusan telah menjadi tempat ideal bagi penduduk untuk menikmati air dan bersantai, manakala Zon Warisan Budaya Industri Dahua telah menjadi tanda budaya bandar baru yang terkenal di Cangzhou.

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, untuk terus memperkukuh perlindungan warisan budaya, Cangzhou menyiasat 176 warisan budaya dan 377 projek bukan warisan, menubuhkan senarai perlindungan melalui klasifikasi dan penarafan, menetapkan zon perlindungan, menubuhkan mekanisme pemeriksaan dan penyeliaan warisan budaya, dan membersihkan perusahaan berserakan dan tercemar di sepanjang Terusan.

Pada masa yang sama, bandar ini melengkapkan rekod digital 19 projek warisan budaya tak kongkrit negara dan mengenal pasti 432 pewaris warisan budaya peringkat bandar supaya budaya terusan boleh diteruskan dan dipromosikan di sepanjang Terusan.

Kini, Dewan Pameran Warisan Budaya Tak Kongkrit Terusan China, salah satu yang terbesar di China, telah menjadi pameran terpusat warisan budaya tak kongkrit di lapan wilayah (bandar) di sepanjang Terusan.

Cangzhou akan mengambil peluang pembinaan sabuk budaya Terusan dan warisan bukan genetik untuk terus menyuntik tenaga baru dan vitaliti ke arah mempercepat pembinaan bandar moden, kuat secara ekonomi, dan indah. 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.