Cabar Pandangan Anda Mengenai Kesihatan Mental: Pengaruh Livia Martin Menyeru Belia Untuk Meminta Bantuan

QUEBEC CITY, 1 Okt. 2023 /CNW/ – Di Quebec, satu daripada lima orang belia hidup dengan ibu bapa yang mempunyai masalah kesihatan mental. Apabila berdepan dengan kesusahan psikologi, golongan muda perlu mencabar pandangan mereka tentang kesihatan mental, belajar untuk mendengar keperluan mereka sendiri dan mendapatkan bantuan sebagai orang yang disayangi oleh seseorang yang menghidap penyakit mental. Itu adalah mesej daripada pengaruh dan pencipta kandungan Livia Martin, jurucakap untuk kempen Kesedaran Minggu Penyakit Mental Rangkaian Réseau Avant de Craquer, 1 hingga 7 Oktober.

“Cabar pandangan anda”: golongan muda dijemput untuk mengambil pandangan yang berbeza tentang kesihatan mental dan untuk mendapatkan bantuan

Rangkaian Avant de Craquer ingin meningkatkan kesedaran tentang kesihatan mental dalam kalangan ahli keluarga muda dan rakan-rakan dan menggalakkan mereka meminta bantuan apabila menyokong seseorang yang hidup dengan masalah kesihatan mental, sama ada ibu bapa, adik-beradik, pasangan atau kawan. Orang muda boleh mendapatkan penyelesaian yang disesuaikan dengan keperluan spesifik mereka di salah satu daripada 51 persatuan kami di Quebec. Beberapa fakta untuk dipertimbangkan:

  • Sekitar 185,000 orang muda Quebec hidup dengan ibu bapa yang mempunyai masalah kesihatan mental.
  • Orang muda berusia 18 hingga 25 tahun lebih berisiko untuk mengembangkan masalah kesihatan mental dan kurang cenderung untuk mendapatkan bantuan profesional.
  • Terlalu kerap, orang muda menangguhkan mendapatkan bantuan kerana mereka takut distigmakan, tidak mengenali keperluan mereka sendiri, atau tidak tahu sumber yang ada untuk mereka.

Dokumentari mini untuk meningkatkan kesedaran tentang keperluan belia dan bantuan yang ada

Melalui dokumentari mini Cabar pandangan anda, kini boleh didapati dalam talian, Réseau Avant de Craquer berkongsi kisah orang muda yang menyokong orang yang hidup dengan masalah kesihatan mental, bersama dengan penjaga harian mereka. Pada masa ini, berkat projek Aider sans filtre, lebih daripada 40 pekerja kesedaran telah dilatih di seluruh Quebec untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang muda dan memberikan maklumat di mana belia menghabiskan masa mereka, seperti sekolah dan pusat belia.

  • Ramai orang muda tertanya-tanya bagaimana mereka boleh mendapatkan bantuan apabila mereka bukan orang yang hidup dengan masalah kesihatan mental.
  • Sebahagian daripada mereka secara salah menganggap ia adalah normal untuk hidup dengan begitu banyak kebimbangan dan tekanan.
  • Orang muda yang mempunyai orang yang disayangi dengan masalah kesihatan mental sering mengalami perasaan kebimbangan, kemarahan, tekanan, kesedihan dan rasa bersalah sendiri.

Kutipan:

“Kesihatan mental sentiasa menjadi subjek yang sangat dekat di hati saya! Orang muda yang mempunyai orang tersayang yang hidup dengan masalah kesihatan mental mempunyai banyak beban di bahu mereka. Jika anda melalui situasi seperti ini, saya boleh memberitahu anda ini: adalah normal bagi anda tidak mengenali diri sendiri, bersalah, mengalami emosi, mengabaikan keperluan sendiri dan tidak tahu bagaimana untuk bertindak balas. Cabar pandangan anda tentang kesihatan mental seperti yang saya lakukan dan pergi dapatkan bantuan. Persatuan Réseau Avant de Craquer di kawasan anda akan mendengar anda, membantu dan menyokong anda dengan emosi dan perasaan anda, yang tidak boleh anda simpan di dalam. Pergi dapatkan bantuan sekarang!” kata Livia Martin, pencipta kandungan dan jurucakap untuk kempen kesedaran.

“Saya gembira dapat memiliki Livia bersama kami dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran tentang kesihatan mental dalam kalangan orang muda. Saya berharap mesejnya akan didengar kerana penting untuk mendengar orang muda. Kebimbangan dan penderitaan mereka sama pentingnya dengan orang lain. Sekutu muda boleh mengharapkan Réseau Avant de Craquer untuk membantu mereka mendapatkan kejelasan dan mendapatkan sokongan yang mereka perlukan!” tambah Jean-Philippe Dion, jurucakap rangkaian Réseau Avant de Craquer.

“Memandangkan kesusahan psikologi yang mungkin mereka alami, sekutu muda orang dengan masalah kesihatan mental berisiko 15 hingga 20 kali ganda untuk mengembangkan masalah kesihatan mental sendiri. Sumber yang khusus dan pekerja yang berkelayakan boleh membantu mereka mencari penyelesaian yang disesuaikan dengan situasi spesifik mereka. Persatuan ahli kami di seluruh Quebec boleh menyokong mereka dan membantu mereka menyokong orang yang hidup dengan gangguan mental, tanpa melupakan untuk menjaga diri mereka juga,” kata René Cloutier, Pengarah Eksekutif Réseau Avant de Craquer.

Pautan ke dokumentari Cabar pandangan anda:
https://vimeo.com/866861481/f4abe36739

Laman web untuk sekutu muda untuk lebih memahami kesihatan mental:
Changetonregard.ca/en

Mengenai rangkaian Réseau Avant de Craquer

Aktif sejak 1985, rangkaian Réseau Avant de Craquer terdiri daripada 51 persatuan di seluruh Quebec. Misi rangkaian ini adalah untuk memberi sokongan psikologi kepada ahli keluarga dan rakan-rakan orang yang disayangi yang hidup dengan penyakit mental melalui perkhidmatan berikut: maklumat, kumpulan bantuan kendiri, sokongan profesional dan peribadi, pendidikan dan penjagaan rehat. Dengan kepakaran uniknya, rangkaian Réseau Avant de Craquer kekal sebagai satu-satunya kumpulan di Quebec yang secara eksklusif didedikasikan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan orang yang disayangi yang hidup dengan penyakit mental. Persatuan ahlinya menyokong lebih daripada 20,000 ahli keluarga dan rakan-rakan yang terjejas.


Réseau Avant de Craquer Logo (CNW Group/Réseau Avant de Craquer)

SUMBER Réseau Avant de Craquer