Bristol Myers Squibb Memasuki Perlumbaan Onkologi Billion-Dollar Berbilang

medical banner with doctor wearing goggles 1 1 Bristol Myers Squibb Enters the Multi-Billion-Dollar Oncology Race

Syarikat-syarikat farmaseutikal besar terus membuat pengambilalihan besar-besaran dalam bidang onkologi, menimbulkan semangat yang tinggi di pasaran. Bristol Myers Squibb (NYSE:BMY) baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk membeli Mirati Therapeutics, Inc. (NASDAQ:MRTX) dalam perjanjian bernilai sehingga $5.8 bilion. Pengambilalihan strategik ini bertujuan untuk memperkukuh portfolio onkologi mereka, dengan fokus kepada MRTX1719, sejenis sebatian menjanjikan untuk kanser paru-paru tertentu. Eli Lilly (NYSE:LLY), sebuah syarikat farmaseutikal besar, juga telah membuat langkah penting dengan mengambil alih syarikat rawatan kanser POINT Biopharma Global (NASDAQ:PNT) sebanyak $1.4 bilion, dengan fokus kepada radioligand terapi. Perjanjian-perjanjian bernilai berbilion-bilion dolar ini, bersama-sama dengan peningkatan kesedaran kanser dan peningkatan kadar kanser global, telah melonjakkan pasaran rawatan kanser kepada $158 bilion menjelang 2020. Antara syarikat-syarikat yang sedang membangunkan rawatan kanser baharu untuk pasaran yang berkembang pesat ini adalah syarikat biofarmaseutikal Kanada Defence Therapeutics Inc. (CSE:DTC) (OTC:DTCFF), yang mengkhususkan dalam imun-onkologi vaksin dan teknologi penghantaran ubat.

Defence Therapeutics Inc. (CSE:DTC) (OTC:DTCFF) sedang membangunkan generasi vaksin dan produk ADC yang baharu melalui teknologi eksklusifnya Accum®. Teknologi ini membolehkan penghantaran tepat antigen vaksin atau ADC dalam bentuk utuh kepada sel sasaran, yang menjanjikan kesan dan kebolehan yang lebih tinggi terhadap penyakit serius seperti kanser dan penyakit berjangkit.

Defence Therapeutics baru-baru ini mengumumkan satu kemajuan penting. Formulasi AccuTOXTM yang dikapsulkan dengan kitosan berjaya mengekang pertumbuhan limfoma pepejal yang telah ditubuhkan, membawa kepada pengurangan beransur-ansur tumor dalam tempoh masa.

Kajian ini mempunyai dua objektif utama: pertama, untuk menentukan kebolehan pentadbiran sistemik formula AccuTOXTM apabila dikapsulkan dalam nanopartikel berasaskan kitosan, dan kedua, untuk menilai sinerginya dengan penghalang imun biasa dalam onkologi. Formulasi ini diambil dua kali dengan selang dua minggu, dan haiwan yang dirawat dipantau sehingga 40 hari. Amat memberangsangkan, haiwan yang menerima suntikan AccuTOX-Kitosan bersama-sama dengan pengambilan anti-PD-1 mengalami pengurangan tumor dan kadar kelangsungan hidup yang lebih panjang.

“Molekul AccuTOXTM boleh menjadi toksik jika diberikan tidak terkonjugat dan/atau secara sistemik. Pasukan Defence berjaya mengatasi batasan ini dengan mengkapsulkan molekul itu ke dalam nanopartikel berasaskan kitosan,” jelas Sebastien Plouffe, CEO Defence Therapeutics. “Ini adalah kaedah yang lebih mudah dan murah berbanding penggunaan antibodi, dan mungkin mewakili komponen utama strategi pengkapsulan masa hadapan Defence”.

Kitosan, sejenis polisakarida linear dengan pelbagai aplikasi, berpotensi untuk merevolusikan perubatan molekul dengan berfungsi sebagai kenderaan penghantaran untuk Accum® tidak terkonjugat atau variannya. Pendekatan ini meningkatkan kekhususan sebatian di tapak tumor sambil mengurangkan dos yang diperlukan dan mengurangkan kesan sampingan yang berkaitan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Defence Therapeutics Inc. (CSE:DTC) (OTC:DTCFF), sila klik di sini.

Syarikat-syarikat Farmaseutikal Umumkan Penggabungan dan Pembangunan Onkologi yang Menjanjikan

Pada 8 Oktober, Bristol Myers Squibb (NYSE:BMY) dan Mirati Therapeutics (NASDAQ:MRTX) mengumumkan perjanjian penggabungan. Bristol Myers Squibb akan mengambil alih Mirati dengan harga $58.00 sesaham tunai, bernilai $4.8 bilion. Pemegang saham Mirati juga akan menerima Hak Nilai Kontinjen (CVR) tidak diniagakan sesaham, bernilai sehingga $12.00 tunai, menambah nilai $1.0 bilion. Perjanjian ini, diluluskan oleh lembaga pengarah kedua-dua syarikat, menyatukan aset onkologi terget Mirati dengan portfolio dan portfolio Bristol Myers Squibb. Pengambilalihan ini termasuklah KRAZATI, ubat kanser paru-paru penting. Bristol Myers Squibb akan mendapat akses kepada aset klinikal bernilai yang melengkapi portfolio onkologi dan menawarkan peluang untuk terapi tunggal dan gabungan.

Pada 9 September, Mirati Therapeutics, Inc. (NASDAQ:MRTX) membentangkan data susulan dua tahun dari kajian KRYSTAL-1, menilai adagrasib (KRAZATI®) pada pesakit kanser paru-paru sel tidak kecil (NSCLC) dengan mutasi KRASG12C. Analisis itu mendedahkan keberkesanan adagrasib yang tahan lama, dengan purata hayat keseluruhan 14.1 bulan dan kadar OS 2 tahun sebanyak 31% bagi pesakit yang dirawat sebelum ini. Kajian itu juga menunjukkan manfaat klinikal bagi pesakit dengan metastases SNS stabil pada permulaan dan pelbagai ko-mutasi. Adagrasib mengekalkan profil keselamatan jangka panjang yang boleh dikawal dengan kesan buruk rawatan berkadar rendah.

Pada 3 Oktober, Eli Lilly and Company (NYSE:LLY) memasuki perjanjian definitif untuk mengambil alih POINT Biopharma Global, Inc. (NASDAQ:PNT), sebuah syarikat radiofarmaseutikal yang mengkhususkan dalam rawatan kanser. POINT memberi tumpuan kepada terapi radioligand yang menargetkan sel kanser dengan tepat sambil menyelamatkan tisu sihat. Program teras mereka, PNT20021 dan PNT20031, menargetkan kanser prostat dan tumor neuroendokrin gastroenteropancreatic, berturut-turut, dengan data utama dijangka pada suku ke-4 2023. POINT juga mempunyai beberapa program lain dalam peringkat pembangunan awal. Selain itu, POINT mengendalikan kemudahan pengilangan radiofarmaseutikal di Indianapolis dan pusat penyelidikan dan pembangunan di Toronto. Aset-aset ini, bersama-sama dengan rangkaian bekalan mereka, akan menyokong bekalan radioisotop POINT. Pengambilalihan ini meningkatkan kedudukan Eli Lilly dalam bidang terapi radioligand.

Pada 18 September, POINT Biopharma Global (NASDAQ:PNT) dan Athebio AG mengumumkan perjanjian kerjasama dan lesen untuk kolaborasi dan lesen paket untuk program PNT2002, terapi radioligand berorientasikan prostat baharu mereka. Kerjasama ini akan memanfaatkan kepakaran Athebio dalam pembangunan agen terapi berorientasikan prostat untuk mempercepatkan pembangunan klinikal PNT2002.