Bolehkah Alphabet Mengatasi Kes Antitrust AS?

Alphabet Stock

Alphabet (NASDAQ:GOOGL) kini menghadapi penelitian yang ketat kerana ia berjuang di mahkamah dengan Jabatan Keadilan AS. Kes antitrust yang dibawa terhadap Alphabet oleh kerajaan AS terutamanya memberi tumpuan kepada perniagaan enjin carian syarikat itu. Jabatan Keadilan mendakwa bahawa Alphabet telah mengekalkan monopoli dalam ruang ini dengan memberi insentif kepada pesaing untuk menetapkan enjin cariannya sebagai pilihan lalai pada pelayar web. AS sedang mencari pelbagai remedi, termasuk perubahan dalam amalan perniagaan, kemungkinan ganti rugi, dan kemungkinan menyusun semula Alphabet.

Kes antitrust ini menandakan salah satu cabaran undang-undang paling substansial terhadap raksasa teknologi utama sejak saman antitrust AS terhadap Microsoft (NASDAQ: MSFT) pada tahun 1990-an. Perbicaraan bermula pada akhir bulan lalu dan dijangka berlanjutan selama sepuluh minggu. Walaupun berhadapan dengan halangan yang berkaitan dengan perbicaraan antitrust yang sedang berlangsung, saham Alphabet telah menunjukkan ketahanan, baru-baru ini mengatasi syarikat-syarikat seperti Apple (NASDAQ: AAPL) dan Amazon.com (NASDAQ: AMZN). Malah, saham Alphabet telah melonjak sebanyak 50% tahun ini dan kini didagangkan kurang daripada 5% di bawah paras tertinggi 1-1/2 tahun yang dicapai pada bulan September, sementara Apple dan Amazon telah menyaksikan penurunan lebih daripada -12% dari puncak terkini mereka.

Anggaran pendapatan dan keuntungan Alphabet telah meningkat kerana permintaan untuk pengiklanan digital pulih. Menurut Bloomberg, unjuran para analis untuk keuntungan Alphabet pada 2024 telah meningkat sebanyak hampir 8% dalam tempoh tiga bulan terakhir, sementara anggaran jualan telah meningkat hampir 2%. Selain itu, penilaian Alphabet kelihatan lebih munasabah berbanding rakan teknologi mega-capnya, dengan sahamnya didagangkan pada kurang daripada 20 kali anggaran pendapatan. Penilaian ini mewakili diskaun bila dibandingkan dengan Indeks Saham Nasdaq 100 ($IUXX) (QQQ) dan berada di bawah purata berganda saham dalam dekad yang lalu. Sebaliknya, Apple dan Microsoft didagang pada premium berbanding pasaran dan tahap penilaian sejarah mereka.

Memandangkan penilaian yang menarik, beberapa analis percaya bahawa kini adalah masa yang tepat untuk melabur dalam saham Alphabet. Manulife Investment Management berpendapat bahawa Alphabet menawarkan pertumbuhan pendapatan premium, profil pulangan modal yang kukuh, kedudukan pasaran yang kukuh, dan kepimpinan dalam kecerdasan buatan (AI). Namun, walaupun kekuatan ini, penilaiannya sejajar dengan S&P 500 ($SPX) (SPY) yang lebih luas, menjadikannya prospek pelaburan yang menarik.

Manulife Investment Management memegang kepercayaan bahawa saman antitrust terhadap Alphabet tidak mungkin merosakkan operasi perniagaannya dengan ketara. Selanjutnya, walaupun dalam senario terburuk di mana Jabatan Keadilan berjaya, dan Alphabet dipecahkan, saham itu masih boleh menawarkan peluang kepada pelabur. Menurut Manulife Investment Management, Alphabet didagangkan dengan baik dari perspektif jumlah bahagiannya, dengan saham berpotensi tidak mencerminkan nilai penuh semua perniagaannya. Sekiranya berlaku pemecahan, pelabur mungkin bersemangat untuk memperoleh komponen individu Alphabet.