Boeing Melaporkan Kerugian AS$1.6 Bilion Disebabkan Penurunan Penghantaran Pesawat dan Kos Peningkatan untuk Jet Air Force One

Boeing

Boeing menghadapi suku tahun ketiga yang mencabar, mencatat kerugian sebanyak $1.64 bilion. Beberapa faktor menyumbang kepada kegagalan ini, termasuk penurunan penghantaran pesawat popularnya dan kos yang lebih tinggi berkaitan dengan pengeluaran dua buah pesawat jet presiden baru Angkatan Udara.

Boeing terpaksa menyemak semula ramalan pengeluaran 737 Max, mengurangkannya kepada antara 375 hingga 400 buah pesawat bagi tahun ini, turun dari anggaran asal sebanyak 400 hingga 450 buah. Penyesuaian ini dibuat kerana keperluan pemeriksaan dan kerja tambahan untuk membetulkan isu dengan bahagian pembungkusan tekanan pesawat. Boeing, bekerjasama dengan Spirit AeroSystems, sedang menangani masalah lubang paku yang tidak dibor dengan betul di badan pesawat.

Syarikat melaporkan kerugian sebanyak $482 juta dalam suku tahun, berkaitan dengan kontrak dengan Angkatan Udara untuk pembinaan dua buah pesawat jet presiden. Kerugian ini dikaitkan dengan kos pengeluaran yang lebih tinggi daripada jangkaan. Selain itu, Boeing menanggung kerugian sebanyak $315 juta atas kontrak satelit.

Tidak termasuk perbelanjaan luar biasa ini, kerugian Boeing adalah sebanyak $3.26 sesaham dalam suku tahun. Di sisi positif, hasil meningkat sebanyak 13% untuk mencapai $18.10 bilion.

Pakar menjangkakan kerugian sebanyak $3.18 sesaham pada hasil sebanyak $18.01 bilion, mengikut kajian pakar FactSet.

Walaupun dihadapi cabaran, pakar percaya tindak balas pelabur akan agak tenang, memandangkan isu penghantaran 737 sudah diketahui terlebih dahulu. Penghantaran suku ketiga Boeing termasuk 105 buah pesawat komersial, berbanding 112 tahun lalu. Penghantaran 737 jatuh kepada 70 daripada 88 pada tempoh yang sama tahun lalu, walaupun penghantaran 787 Dreamliners meningkat.

CEO David Calhoun menyatakan keyakinan bahawa syarikat akan memenuhi matlamat kewangan jangka panjangnya. Beliau menekankan permintaan berterusan terhadap pesawat Boeing dan menekankan keperluan bagi syarikat untuk berprestasi dengan berkesan. Saham Boeing meningkat kira-kira 3% dalam perdagangan pra-pasaran.