Bilangan Bencana Berbilion Dolar AS Pada 2023 Tertinggi Pada Rekod: Laporan Aon

(SeaPRwire) –   – Jumlah Bencana Billion-Dollar pada 2023 Tertinggi Secara Rekod: Laporan Aon

– Kerugian ekonomi global dari bencana alam semula jadi mencapai RM1,480 bilion pada tahun 2023
– Kerugian yang dilindungi mencapai RM360 bilion, dengan jurang perlindungan 69 peratus
– 95,000 nyawa terkorban menjadikan tahun paling maut sejak 2010

LONDON, Jan. 23, 2024 (NYSE: AON), firma perkhidmatan profesional global terkemuka, hari ini menerbitkan laporan tahunannya yang mengenal pasti trend bencana alam semula jadi dan iklim global untuk membantu membuat keputusan yang lebih baik untuk menguruskan ketidaktentuan dan meningkatkan ketahanan global.

Laporan itu mendedahkan bahawa 398 peristiwa bencana alam semula jadi global menyebabkan kerugian ekonomi RM1,480 bilion (2022: RM1,340 bilion) sepanjang tempoh 12 bulan yang ditinjau – 22 peratus di atas purata abad ke-21 – didorong oleh gempa bumi dan ribut petir yang berterusan (SCS) di Amerika Syarikat dan Eropah.

Kerugian insurans global sepanjang tahun 31 peratus di atas purata abad ke-21, melebihi RM360 bilion untuk tahun keempat berturut-turut. Dengan insurans hanya melindungi RM360 bilion (2022: RM510 bilion), atau 31 peratus daripada jumlah kerugian, ‘jurang perlindungan’ berdiri pada 69 peratus (2022: 58 peratus), yang menggarisbawahi keperluan untuk memperluaskan liputan insurans.

Bilangan peristiwa kerugian bencana alam semula jadi berskala besar mencapai tahap rekod pada 2023, dengan 66 peristiwa kerugian ekonomi billion-dollar, dan 37 peristiwa kerugian terlindungi billion-dollar. Gempa bumi menyebabkan kerugian ekonomi paling banyak, manakala ribut petir paling mahal bagi penanggung insurans. New Zealand, Itali, Greece, Slovenia dan Croatia semua mencatat peristiwa insurans berkaitan cuaca paling mahal mereka sepanjang rekod.

Laporan itu menekankan bahawa 95,000 nyawa di seluruh dunia hilang akibat bencana alam semula jadi pada 2023 – jumlah tertinggi sejak 2010 – kebanyakannya disebabkan oleh gempa bumi dan gelombang haba. Dari segi iklim, 2023 merupakan tahun paling panas dalam rekod dengan ‘anomali suhu luar biasa’, dan rekod tertinggi diamati di 24 negara dan wilayah.

“Dalam ketidaktentuan dan kompleksiti yang semakin meningkat, terdapat peluang besar bagi organisasi untuk menjadi lebih tahan bencana terhadap risiko iklim dan bencana yang ditekankan dalam laporan kami,” kata Greg Case, CEO Aon. “Dengan bekerja di seluruh sektor swasta dan awam kami mempercepat inovasi, melindungi komuniti yang tidak terlayani dan lebih menangani impak ekonomi cuaca ekstrem untuk mencipta hasil yang lebih mampan bagi perniagaan dan komuniti di seluruh dunia.”

Andy Marcell, CEO Risk Capital dan CEO Reinsurance di Aon, menambah: “Dapatan laporan itu menekankan keperluan bagi organisasi – dari penanggung insurans kepada sektor yang sangat terjejas seperti pembinaan, pertanian dan hartanah – untuk menggunakan diagnostik berpandangan ke hadapan untuk membantu menganalisis trend iklim dan mengurangkan risiko, serta melindungi tenaga kerja mereka sendiri. Pengurus risiko boleh mengambil kesempatan daripada alat dan analisis yang semakin canggih untuk melonggarkan modal dan membuat keputusan yang lebih baik. Sama juga, industri insurans memainkan peranan penting dalam meningkatkan ketahanan kewangan komuniti dalam portfolio mereka dan mengambil peluang untuk menyambung jurang perlindungan dengan produk baru dan relevan.”

Dengan usaha untuk mengehadkan pemanasan global, pelabur boleh mempertimbangkan perubahan iklim daripada tiga perspektif: melindungi portfolio mereka terhadap risiko kewangan; mendapat manfaat daripada peluang pertumbuhan dalam penyelesaian iklim, dan menentukan bagaimana untuk memberi kesan positif dan memainkan peranan dalam dunia yang bergerak ke arah sifar bersih.

“Laporan itu menekankan bagaimana komuniti boleh terdedah kepada bencana dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, gempa bumi pada 2023 menggarisbawahi ketidakcukupan insurans dan pentingnya peraturan dan penguatkuasaan kod pembinaan,” kata Michal Lörinc, ketua Catastrophe Insight di Aon. “Selain itu, banjir maut – terutamanya di Libya dan India – menguatkan keperluan untuk penyelenggaraan infrastruktur yang sewajarnya sementara kebakaran Hawaii menunjukkan keperluan penting untuk sistem amaran dan ramalan yang boleh dipercayai.”

10 peristiwa kerugian ekonomi global teratas pada 2023 adalah:Laporan Climate and Catastrophe Insight 2024 Aon boleh didapati di pautan berikut:

Mengenai Aon
(NYSE: AON) wujud untuk membentuk keputusan untuk kebaikan – untuk melindungi dan melimpahkan kehidupan orang di seluruh dunia. Rakan sekerja kami memberikan nasihat dan penyelesaian kepada pelanggan kami di lebih 120 negara dan kedaulatan untuk memberi mereka kejelasan dan keyakinan untuk membuat keputusan yang lebih baik untuk melindungi dan membesar perniagaan mereka.

Ikuti Aon di dan . Kemas kini dengan melawat  Aon dan daftar untuk pemberitahuan berita .

Aon UK Limited diberi kuasa dan dikawal selia oleh Financial Conduct Authority untuk penyediaan produk dan perkhidmatan teratur di UK. Berdaftar di England dan Wales. Nombor pendaftaran: 00210725. Pejabat Berdaftar: The Aon Centre, The Leadenhall Building, 122 Leadenhall Street, London EC3V 4AN. Tel: 020 7623 5500. FP #13115 telah diluluskan sehingga 22 Januari, 2026, selepas itu kandungan tidak sepatutnya digunakan atau diedarkan.

Hubungan Media

Bebas caj (Amerika Syarikat, Kanada dan Puerto Rico): +1 833 751 8114
Antarabangsa: +1 312 381 3024

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.