Barrick Gold Umumkan Penjualan dan Pengeluaran Kuartal Ketiga yang Kuat

Barrick Gold Stock

(Barrick Gold Corporation) (NYSE: GOLD) telah mengumumkan keputusan awal bagi suku ketiga, mendedahkan pencapaian ketara dalam jualan dan pengeluaran. Syarikat melaporkan jualan 1.03 juta uns dan 101 juta paun tembaga, dengan angka pengeluaran berdiri pada 1.04 juta uns emas dan 112 juta paun tembaga. Walaupun pengeluaran suku ketiga ini melebihi suku kedua, ia jatuh pendek daripada sasaran suku awal, terutamanya di Pueblo Viejo, di mana isu reka bentuk peralatan menyebabkan kelewatan dalam projek pengembangan. Walau bagaimanapun, Barrick Gold meramalkan peningkatan pengeluaran yang ketara pada suku keempat.

Semasa suku ketiga, harga pasaran purata emas kekal stabil pada $1,928 setiap uns, manakala purata tembaga berada pada $3.79 setiap paun.

Peningkatan pengeluaran emas awal suku ketiga berbanding suku kedua dikaitkan dengan output yang meningkat di Cortez. Pertumbuhan ini didorong oleh peningkatan pengeluaran oksida dari lombong terbuka Crossroads dan bawah tanah Cortez Hills. Penyelenggaraan autoclave yang dirancang di Turquoise Ridge pada suku sebelumnya dan gradi yang lebih baik di Kibali juga menyumbang kepada peningkatan pengeluaran. Walau bagaimanapun, Carlin mengalami penurunan pengeluaran disebabkan oleh kurangnya gradi bijih yang diproses dari stok bijih yang diproses.

Berbanding suku kedua, kos jualan emas per uns suku ketiga dijangka akan lebih rendah 2-4%, kos tunai secara keseluruhan per uns diramalkan akan lebih rendah 4-6%, dan kos menyeluruh untuk mengekalkan setiap uns dijangka akan lebih tinggi sehingga 6-8%.

Pengeluaran tembaga awal suku ketiga melebihi suku kedua, terutamanya disebabkan peningkatan output di Lumwana. Berbanding suku kedua, kos jualan tembaga per paun suku ketiga dijangka akan lebih rendah 5-7%, manakala kos C1 setiap paun diramalkan akan berkurangan 9-11%. Walau bagaimanapun, kos menyeluruh untuk mengekalkan setiap paun dijangka akan meningkat 2-4%, terutamanya disebabkan oleh peningkatan penggiliran bijih yang dikapital di Lumwana.

Perlu dicatatkan bahawa saham Barrick Gold telah menyaksikan kenaikan 6.9% dalam tempoh setahun yang lalu, walaupun ia tertinggal industri yang menakjubkan sebanyak 26.6% dalam tempoh yang sama.