Bank Sumber Daya China bekerjasama dengan GienTech untuk maju solusi kewangan digital bagi GBA

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 21, 2023 — Bank Sumber Daya China telah melancarkan dua komponen utama Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan Digitalnya – awan transaksi kewangan dan platform pembiayaan rantaian bekalan baru – dibina berdasarkan ORIGIEN, infrastruktur digital berkualiti tinggi yang dibangunkan oleh pakar transformasi digital GienTech. Mempromosikan pembangunan teknologi kewangan (fintech) tempatan yang canggih di Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macau (GBA), platform baharu ini meningkatkan kecekapan operasi, fleksibiliti, kelincahan Bank dan menggalakkan inovasi untuk menyokong pelanggan.

Ditubuhkan di Zhuhai pada tahun 1996, Bank Sumber Daya China aktif menyokong pertumbuhan GBA. Bank menandatangani perjanjian perkongsian strategik dengan GienTech pada Disember 2022 untuk memacu inovasi teknologinya, membina Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan, dan mempromosikan pembangunan fintech GBA.

Sebagai infrastruktur digital di hati Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan Bank Sumber Daya China, ORIGIEN membolehkan penambahbaikan sistemik seni bina IT, pembangunan perisian berskala besar, dan transformasi digital sambil memenuhi piawaian teknikal sektor kewangan. Direka khusus untuk industri kritikal seperti kewangan, ORIGIEN mencerminkan hampir 30 tahun pengalaman industri GienTech dan memasukkan teknologi terkini untuk membantu institusi kewangan mengemaskini sistem mereka, meningkatkan keupayaan, dan mempercepat transformasi digital. ORIGIEN telah dilaksanakan dengan berjaya dalam lebih daripada 100 projek di Asia sehingga kini.

Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan, dibangunkan bersama oleh Bank Sumber Daya China dan GienTech, akan dilaksanakan dalam dua fasa. Fasa pertama telah menyaksikan penubuhan awan transaksi kewangan sebagai asas teknologi transformasi digital Bank. Di atas platform awan ini, Bank Sumber Daya China dan GienTech sedang membangunkan sistem perbankan teras baharu serta platform pembiayaan rantaian bekalan baharu dan platform perbankan mudah alih baharu. Selepas kebolehlaksanaan, keselamatan dan kebolehpercayaan platform awan telah disahkan melalui senario perniagaan teras, sistem transaksi kewangan bank yang selebihnya akan dipindahkan ke awan dalam fasa dua.

Pada akhirnya, GienTech dan Bank Sumber Daya China bertujuan menetapkan piawaian industri untuk inovasi dan penggunaan fintech serta secara aktif mempromosikan pembangunan fintech di GBA. Pelaksanaan berjaya awan transaksi kewangan dan platform pembiayaan rantaian bekalan Bank Sumber Daya China menekankan kestabilan dan keselamatan ORIGIEN sebagai platform untuk perkhidmatan kewangan. William Wong, Pengurus Besar GienTech Luar Negara BFSI (Perbankan, Kewangan, Keselamatan dan Insurans) & Unit Perniagaan HK, berkata: “GienTech merancang untuk memperkukuhkan kehadiran kami di GBA dan terus meningkatkan pelaburan kami di Hong Kong dalam masa terdekat. Matlamat kami adalah untuk memberdayakan transformasi digital sektor kewangan dan industri utama lain di rantau ini dengan model perniagaan kami yang menyeluruh ‘ORIGIEN + Penyelesaian + Perkhidmatan’.

Sebagai sebahagian daripada kerjasama berterusan mengenai Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan, GienTech dan Bank Sumber Daya China kini sedang mempersiapkan platform perbankan mudah alih ujian akhir tahun ini, lebih meningkatkan penyelesaian fintech untuk GBA.

Mengenai GienTech

Ditubuhkan pada tahun 1995, GienTech mempunyai jumlah 42,000 pekerja di seluruh China dan pasaran luar negara, melayani lebih daripada 600 institusi kewangan dan lebih daripada 160 syarikat Fortune 500. GienTech telah menduduki tangga teratas dalam pasaran penyelesaian IT perbankan IDC China selama enam tahun berturut-turut dan telah dipilih dalam 100 teratas global dalam penarafan FinTech IDC Financial Insights selama lapan tahun berturut-turut. Prinsip pengurusan dan kualiti yang ketat telah lulus CMMIL5, ISO27001, ISO9001, ISO20000 dan banyak lagi pensijilan antarabangsa. Ia adalah pemimpin global dalam pengurusan projek, pengurusan kualiti dan pengurusan kejuruteraan pembangunan perisian.

Mengenai Bank Sumber Daya China

Bank Sumber Daya China Zhuhai ditubuhkan pada Disember 1996. Berlandaskan latar belakang dan kelebihan jenama kuat Kumpulan Sumber Daya China dan pemegang saham lain, Bank Sumber Daya China, sebagai bank berasaskan kawasan teras Kawasan Teluk Guangdong-Hong Kong-Macau, secara aktif menyumbang kepada pembangunan Kawasan Teluk Raya. Bank Sumber Daya China komited untuk membina platform pintar digital dengan Platform Inovasi Infrastruktur Kewangan sebagai tiang. Sebagai bank perindustrian berasaskan teknologi, ia memberi tumpuan kepada enam bidang: kewangan perindustrian, kewangan inklusif, pengurusan harta, kewangan hijau, kewangan teknologi dan kewangan lintas sempadan. Bank menyediakan perkhidmatan kewangan yang canggih dan menyeluruh untuk pelanggan serta berusaha menjadi pilihan pertama pengusaha, pencipta dan inovator.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)